Helikopterpiloot

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep helikopterpiloot
Vliegen met een helikopter
Wat doet een helikopterpiloot
Helikopterpiloot worden
Film: mee met de politiehelikopter:
Opleidingen tot helikopterpiloot
Bedrijven waar een helikopterpiloot werkzaam kan zijn
Competenties helikopterpiloot
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als helikopterpiloot
Arbeidsvoorwaarden en salaris helikopterpiloot
Eigen bedrijf starten als Helikopterpiloot
Boekhoudprogramma vergelijken Helikopterpiloot

Beroep helikopterpiloot

Een helikopterpiloot is een bestuurder van een helikopter en kan beroepsmatig of hobbymatig actief zijn. Om een helikopter te mogen besturen bestaan er verschillende opleidingen, die qua opleidingsinhoud kunnen verschillen, afhankelijk van het doel van de helikoptervluchten. De lichtste helikopteropleiding is de PPL (Privat Pilot License) opleiding. Deze opleiding is geschikt voor helikopterpiloten, die recreatief willen vliegen met een helikopter. Wie als helikopterpiloot beroepsmatig wil vliegen (commerciële vluchten) zal minimaal de CPL (Commercial Pilot License) opleiding moeten volgen. Daarnaast bestaan er opleidingen die meer bevoegdheden geven aan de helikopterpiloot, zoals het mogen vliegen met zware helikopters, het mogen vliegen tijdens slechte weersomstandigheden en het vliegen in het donker. Het vliegen in het donker of tijdens slechte weersomstandigheden mag alleen als de helikopterpiloot beschikt over de opleiding IR (Instrument Rating). De opleiding ATPL (Airline Transport Pilot License) is juist belangrijk om te mogen vliegen voor de offshore-industrie, zoals voor het vervoeren van mensen en goederen naar olieplatforms op zee. Welke werkzaamheden een helikopterpiloot uitvoert is dus afhankelijk van de bevoegdheden die de helikopterpiloot heeft. De helikopteropleiding PPL is niet genoeg om beroepsmatig actief te zijn als helikopterpiloot. Beroepsmatige werkzaamheden van een helikopterpiloot zijn bijvoorbeeld het vliegen voor defensie, de politie, de brandweer, de offshore-industrie, taxidiensten of als trauma-piloot. Voor de meeste overheidsdiensten is het belangrijk dat de helikopterpiloot over alle bevoegdheden beschikt, zoals de opleiding IR (Instrument Rating). Het kunnen navigeren en communiceren met de luchtverkeersleiding en andere diensten is in dat geval belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een traumahelikopter, die in de nacht opgeroepen wordt voor een spoedvlucht.

Vliegen met een helikopter

Een helikopterpiloot is dus een piloot van een helikopter, die op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Vooral de politie, traumacentrums en defensie maken gebruik van beroepsvliegers, zoals helikopterpiloten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende politiehelikopters, die ingezet worden om verdachten te volgen, of ingezet worden voor het uitvoeren van verkeerscontroles. Maar denk ook aan de brandweer, die met een vliegtuig of helikopter brandbewaking kunnen uitvoeren boven natuurgebieden. Voor de brandweer is het belangrijk om in een vroeg stadium mogelijke brandhaarden te ontdekken. De bekende traumahelikopters worden ingezet om snel medische hulp te verlenen aan mensen. De traumaheli heeft een traumachirurg aan boord, die over meer bevoegdheid beschikt dan ambulanceverpleegkundigen. Het komt regelmatig voor dat patiënten door een traumahelikopterpiloot vervoerd worden naar het ziekenhuis. Defensie maakt op verschillende manieren gebruik van helikopters, zoals voor het vervoeren van militair materieel en commando's. Daarnaast beschikt defensie over gevechtshelikopters. Een helikopterpiloot kan ook actief zijn in de bosbouw. Helikopterpiloten helpen in dat geval bijvoorbeeld met het verwijderen van boomstammen uit het bos. Andere werkzaamheden waarvoor helikopterpiloten ingezet kunnen worden zijn het helpen opbouwen van antennes of skiliftinstallaties.

Wat doet een helikopterpiloot

Wat een helikopterpiloot doet is afhankelijk van de bevoegdheid en de werkgever. Een helikopterpiloot kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het wegbrengen en ophalen van offshore medewerkers, zoals drillers, toolpushers of ingenieurs. Daarnaast is het denkbaar dat een helikopterpiloot commerciële rondvluchten zal aanbieden. In dat geval heb je te maken met passagiers die een rondvlucht willen maken. Het meevliegen met een helikopter is een bijzondere ervaring, net zo als het ballonvaren. Ook kan een helikopterpiloot te maken hebben met mensen die de helikopter gebruiken als taxi. In dat geval heb je meestal te maken met directeuren of chief executive officers, die niet in de file willen staan.

Helikopterpiloot worden

Het worden van helikopterpiloot is niet eenvoudig en kan behoorlijk kostbaar zijn. De eisen om piloot te worden verschillen van land tot land, maar er zijn bepaalde minimumeisen waaraan voldaan moet worden. Over het algemeen moeten kandidaten slagen voor een lichamelijk onderzoek en een geldig medisch certificaat hebben voordat ze met de opleiding kunnen beginnen. Daarnaast ben je meestal ook verplicht om aanvullende opleidingen te blijven volgen.

Film: mee met de politiehelikopter:

Opleidingen tot helikopterpiloot

Welke opleiding een helikopterpiloot precies zal moeten volgen is sterk afhankelijk van de gewenste bevoegdheden als helikopterpiloot. Voor recreatieve helikopterpiloten volstaat de PPL (Privat Pilot License) opleiding. Deze opleiding bestaat onder meer uit ongeveer 45 vlieguren, theorie, medische keuring en een examenvlucht. Er zijn geen eisen met betrekking tot een vooropleiding om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Wie een beroepsmatige carrière als helikopterpiloot wenst, zal een zwaardere opleiding moeten volgen zoals de opleiding CPL (Commercial Pilot License), de opleiding ATPL (Airline Transport Pilot License) en de opleiding IR (Instrument Rating). Daarnaast is het mogelijk om via defensie een vliegbrevet te behalen als helikopterpiloot, wanneer je toegelaten wordt tot één van de verschillende opleidingen. Zie voor meer informatie ook de website heliholland waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Als zelfstandig ondernemer is het tevens belangrijk om een correcte boekhouding op te zetten. Dit kan het beste gedaan worden door een online boekhouding op te zetten.

Bedrijven waar een helikopterpiloot werkzaam kan zijn

Een helikopterpiloot kan voor verschillende organisaties werkzaam zijn zoals de politie, de brandweer, traumacentrums, defensie, reddingsdiensten of werkzaam zijn voor een airline. Daarnaast bestaan er redelijk wat bedrijven die bijvoorbeeld rondvluchten organiseren. Ook kan een helikopterpiloot werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer of is deze wellicht alleen hobbymatig bezig als helikopterpiloot.

Competenties helikopterpiloot

De belangrijkste competentie van een helikopterpiloot is verantwoordelijkheidsgevoel. Dit heeft niet alleen betrekking op het veilig vliegen. Denk ook aan het uitvoeren van inspecties en aan het controleren of alle systemen goed functioneren. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden. Dit heeft vooral betrekking op de communicatie met de verkeersleiding. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, flexibiliteit, energie, analytisch, plannen, organiseren, inzicht en alertheid. Vooral het verantwoordelijkheidsgevoel is belangrijk en mag nooit onderschat worden. Het is de helikopterpiloot die verantwoordelijk is voor de helikopter, en de mensen of goederen aan boord van de helikopter.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als helikopterpiloot

Het arbeidsmarktperspectief van een helikopterpiloot is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het vinden van een betaalde baan als helikopterpiloot is over het algemeen niet makkelijk. Er zijn redelijk veel mensen, die over het helikopterbrevet beschikken, maar geen geschikte baan kunnen vinden. De helikopterpiloten van de politiehelikopters komen meestal vanuit defensie, omdat ze over veel ervaring (vlieguren) en kennis beschikken. De doorgroeimogelijkheden van een helikopterpiloot moeten gezien worden in het vinden van een betaalde baan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris helikopterpiloot

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als helikopterpiloot voor verschillende soorten organisaties werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een helikopterpiloot met een voltijdse baan in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 6000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het verkrijgen van een voltijdse baan als helikopterpiloot binnen Nederland is overigens niet heel makkelijk te noemen. Het verhuizen naar het buitenland kan voor dit beroep zeker nodig zijn.

Eigen bedrijf starten als Helikopterpiloot

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Helikopterpiloot, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Helikopterpiloot

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Helikopterpiloot bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Helikopterpiloot.

Mijnzzp.nl