Toolpusher

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een toolpusher is de leidinggevende van een boorploeg op een offshore-locatie, inclusief andere offshore medewerkers, zoals onderhoudsmonteurs en elektromonteurs. Een toolpusher kan ook gezien worden als de manager van een boorplatform. Als toolpusher heb je verschillende verantwoordelijkheden, zoals het trainen van personeel, het toezien op de veiligheid, het naleven van de veiligheidsvoorschriften, het afroepen van de juiste materialen en ben je verantwoordelijk voor het toezien op de voortgang van de boorwerkzaamheden en eventuele andere werkzaamheden. Als toolpusher zal je dan ook regelmatig overleggen met verschillende medewerkers van het bedrijf, zoals de aanwezige drillers op het boorplatform en de directie van het bedrijf. Het is de toolpusher op een boorplatform, die alle zaken zal regelen die met de boorwerkzaamheden te maken hebben. Het beroep toolpusher is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat het de verantwoordelijkheid is van de toolpusher om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals ze behoren uitgevoerd te worden. Daarnaast is een toolpusher verantwoordelijk voor het tijdig aanvullen van alle werkmaterialen, zodat de drillers en roughnecks niet stil komen te staan. Het beroep toolpusher is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat een toolpusher offshore werkzaam is op een boorplatform. Voor het beroep toolpusher bestaan verder geen echte opleidingen. De meeste toolpushers zijn dan ook ervaren offshore medewerkers, die zich opgewerkt hebben tot toolpusher. In veel gevallen zal een toolpusher ooit begonnen zijn als roughneck. Als toolpusher ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het monitoren van het boorproces, omdat de toolpusher in de meeste gevallen meerdere functies heeft aan boord van een boorplatform. Zoals eerder omschreven kan een toolpusher ook verantwoordelijk zijn voor het aansturen van onderhoudsmonteurs en elektromonteurs. Dit kan wel per werkgever verschillen.

De werkzaamheden van een toolpusher moeten gezien worden als leidinggevende werkzaamheden waarbinnen planning een belangrijk woord is. Een boorplatform kan alleen optimaal draaien als de toolpusher zijn of haar werkzaamheden goed uitvoert. Vooral de planning aan boord van een boorplatform is erg belangrijk, omdat het aanleveren van materialen, gereedschap en gecertificeerde medewerkers om de juiste voorbereiding vraagt. Het mag niet voorkomen dat drillers niet kunnen boren omdat er bijvoorbeeld geen boorpijpen of andere materialen meer aanwezig zijn. Omdat de juiste planning maken meestal om veel praktijkervaring vraagt is het zo dat de functie toolpusher in veel gevallen alleen voorbehouden is aan ervaren medewerkers die zich opgewerkt hebben. Een toolpusher kan bijvoorbeeld eerder een driller geweest zijn die zich opgewerkt heeft.

Wat doet een toolpusher

Een toolpusher heeft dan ook een baan met grote verantwoordelijkheid, omdat de toolpusher de beheerder is van het offshore boorplatform. Het soepel laten verlopen van het boorproces zonder de veiligheid uit het oog te verliezen is één van de belangrijkste taken als toolpusher. De combinatie van het daadwerkelijk boren naar aardolie en/of aardgas en het vlot en vooral veilig kunnen werken zal zeker om de juiste mentaliteit vragen als toolpusher. Daarnaast zul je als toolpusher veel moeten overleggen met andere specialisten zoals geologen, ingenieurs en andere belanghebbenden.

Leven en werken offshore:

Opleidingen tot toolpusher

Er zijn geen beroepsopleidingen tot toolpusher. Een toolpusher is een arbeider die in de meeste gevallen begonnen is als roughneck. Een ervaren roughneck kan uiteindelijk doorgroeien tot driller. Na de functie driller is het mogelijk om toolpusher te worden. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat een toolpusher moet beschikken over leidinggevende capaciteiten. Als toolpusher ben je de manager van meerdere boortechnici aan boord van een boorplatform. Daarnaast moet een toolpusher aangemerkt kunnen worden als leermeester met betrekking tot nieuwe roughnecks. Ook het geven van veiligheidstrainingen kan voorkomen bij een toolpusher. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een toolpusher werkzaam kan zijn

Als toolpusher ben je doorgaans werkzaam voor een olie- of gasmaatschappij of ander soort bedrijf dat gespecialiseerd is in offshore-boringen. Waar je precies werkt is niet aan te geven, omdat je overal op de wereld ingezet kan worden afhankelijk van de soort werkgever. Zoals eerder omschreven betreft het beroep toolpusher een bijzonder beroep dat alleen voorkomt aan boord van boorplatforms. Vanzelfsprekend zal een toolpusher net zo als andere offshore medewerkers binnen de offshore-industrie in de meeste gevallen weken van huis zijn. Waar je precies werkzaam bent is verder niet aan te geven.

Competenties toolpusher

Als toolpusher moet je over verschillende belangrijke competenties beschikken. Denk bijvoorbeeld aan managementvaardigheden, besluitvaardigheid en aan verantwoordelijkheidsgevoel. Verantwoordelijkheidsgevoel is als toolpusher de belangrijkste competentie, omdat het werken op een boorplatform potentieel gevaarlijk werk is. Met andere woorden speelt veiligheid een belangrijke rol aan boord van boorplatforms. Omdat veiligheid ook te maken heeft met communicatie zal er verwacht worden dat je de Engelse taal spreekt. Binnen de offshore-industrie is het gebruikelijk om Engels te spreken. Een andere belangrijke competentie is overwicht, omdat je als toolpusher met verschillende offshore medewerkers te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, overleggen, samenwerken, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid en het analytisch kunnen denken, zodat kleine problemen geen grote problemen worden. Vanzelfsprekend moet een toolpusher ook aangemerkt kunnen worden als monteur en technicus.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toolpusher

Het arbeidsmarktperspectief als toolpusher is over het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet heel veel offshore boorplatform zijn. Daarnaast zal dit beroep zeker niet voor iedereen geschikt zijn omdat de werkomstandigheden zwaar kunnen zijn. De doorgroeimogelijkheden als toolpusher moeten gezien worden in het verkrijgen van een functie met nog meer verantwoordelijkheden, zoals een hogere managementfunctie op het hoofdkantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toolpusher

Als toolpusher zal je doorgaans onder de CAO offshore vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent. Een toolpusher zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 5000 en 6500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep denkbaar als de toolpusher veel verantwoordelijkheden draagt. Ook een extra beloning als doelstellingen behaald worden, behoort tot de mogelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Toolpusher

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toolpusher bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl