Roughneck

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep roughneck
Werken als roughneck
Werkzaamheden roughneck
Film: roughnecks aan het werk:
Film: boren naar olie:
Opleidingen tot roughneck
Bedrijven waar een roughneck werkzaam kan zijn
Competenties roughneck
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als roughneck
Arbeidsvoorwaarden en salaris roughneck
Eigen bedrijf starten als Roughneck
Boekhoudprogramma vergelijken Roughneck

Beroep roughneck

Een roughneck is een boorder die werkzaam is binnen de onshore en/of offshore-industrie. De werkzaamheden van een roughneck bestaan uit het boren naar aardolie en/of aardgas. Een roughneck werkt over het algemeen binnen een team van andere boorders en/of drillers, waarbinnen iedereen zijn eigen specifieke taak heeft. Als roughneck ben je meestal een breed inzetbare werknemer, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het aanvoeren van werkmaterialen en het aankoppelen van boorpijpen. Ook kan je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van het boorplatform. Algemene onderhoudswerkzaamheden vallen meestal ook onder de verantwoordelijkheid van de roughneck. De werkzaamheden van een roughneck zijn aan te merken als zware werkzaamheden, omdat het bedienen van een boorinstallatie en het installeren van de boorpijpen zwaar werk is. Ook het werktempo van een roughneck is over het algemeen hoog te noemen. Daarnaast is het beroep roughneck aan te merken als potentieel gevaarlijk beroep. Het beroep roughneck moet gezien worden als een startersfunctie binnen de aardolie en/of aardgasindustrie. De werkzaamheden van een roughneck kunnen dan ook gezien worden als assisterende werkzaamheden waarbij je onder toezicht staat van ervaren collega's. Als roughneck zul je in de meeste gevallen binnen de offshore-industrie werkzaam zijn op een boorplatform. Zoals eerder omschreven moet het beroep roughneck gezien worden als een startersfunctie, die ook aangemerkt kan worden als ongeschoolde arbeid. Een roughneck is dus een arbeider die assisterende boorwerkzaamheden uitvoert. Ondanks dat het beroep roughneck aangemerkt kan worden als ongeschoolde arbeid heeft een roughneck wel een verantwoordelijke baan, omdat de belangen groot zijn. Het winnen van aardolie en/of aardas is erg belangrijk binnen de aardolie- en/of aardgas-industrie.

Werken als roughneck

Een roughneck maakt dus onderdeel uit van het boorteam, dat werkt onder de verantwoordelijkheid van de driller. Het is de driller die zal bepalen wie welke werkzaamheden precies zal uitvoeren. Een driller helpt over het algemeen zelf ook mee tijdens het boorproces, net zoals de roughneck. De functie roughneck is één van de laagste functies aan boord van een boorplatform. Voor het beroep roughneck is over het algemeen geen echte opleiding nodig maar zal je zeker wel een doorpakker moeten zijn. De algemene veiligheid speelt een belangrijke rol wanneer het aankomt op het werken op een boorplatform. Het is niet zo dat een roughneck helemaal geen opleidingen hoeft te volgen om te kunnen werken als roughneck, omdat de meeste werkgevers wel eisen dat er speciale veiligheidstrainingen gevolgd worden voordat een roughneck mag werken op bijvoorbeeld een booreiland. Ook het beheersen van de Engelse taal is meestal verplicht omdat dit bijdraagt aan de algemene veiligheid.

Werkzaamheden roughneck

De werkzaamheden als roughneck variëren van het bedienen van speciale tangen om de boorpijpen te koppelen, het bedienen van ander gereedschap, het toevoegen van boorvloeistof, het schoonhouden van de werkplek en het eventueel assisteren op andere werkplekken als dit nodig mocht zijn. Een roughneck is in de meeste gevallen een allround werknemer die overal ingezet kan worden. Andere werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld zijn het opbouwen en afbreken van steigers of het schilderen van installaties.

Film: roughnecks aan het werk:

Film: boren naar olie:

Opleidingen tot roughneck

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep roughneck. Het beroep roughneck kan aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid, omdat de meeste werkgevers niet vragen om een specifieke opleiding. Wel is een Mbo-opleiding gericht op de techniek aan te raden als het aankomt op het beroep roughneck. Daarnaast is het niet zo dat iedereen zomaar kan werken als roughneck, omdat er wel eisen zijn qua veiligheidstrainingen en cursussen. Ook moeten offshore-werknemers een speciale medische offshore keuring ondergaan voordat deze offshore mogen werken. Daarnaast moet een roughneck de Engelse taal beheersen. Binnen de offshore-industrie is het gebruikelijk dat er Engels gesproken wordt, omdat het een internationale branche betreft. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een roughneck werkzaam kan zijn

Als roughneck ben je werkzaam binnen speciale boorbedrijven binnen de onshore en/of offshore-industrie. Dit kan bijvoorbeeld een onderdeel zijn van een oliemaatschappij of ander soort bedrijf gericht op grondstoffen. Het beroep roughneck komt niet veel voor, omdat het bijzondere werkzaamheden betreft. Zoals eerder omschreven moeten de werkzaamheden van een roughneck vrij ruim gezien worden, omdat een roughneck verantwoordelijk is voor algemene assisterende werkzaamheden.

Competenties roughneck

De belangrijkste competentie als roughneck is je verantwoordelijkheidsgevoel, omdat de werkzaamheden als roughneck potentieel gevaarlijk zijn. Veiligheid en inzicht zijn dan ook de belangrijkste woorden als roughneck. Ook communicatie is een belangrijk onderdeel van de competenties, omdat je in de meeste gevallen met diverse internationale collega's samen zal werken. Het beheersen van de Engelse taal is dan ook een must. Ook moet een roughneck aangemerkt kunnen worden als monteur en technicus. Als laatste is het belangrijk dat een roughneck stressbestendig is. De werkdruk als roughneck kan namelijk behoorlijk hoog zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn aanpakken, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, kennis en zelfredzaamheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als roughneck

Het arbeidsmarktperspectief als roughneck is over het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet veel vraag is naar roughnecks. Daarnaast is er voor dit beroep geen specifieke opleiding nodig waardoor de concurrentie groot kan zijn. De doorgroeimogelijkheden als roughneck moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Een mogelijke vervolgfunctie kan zijn de functie assistent driller en uiteindelijk de functie driller.

Arbeidsvoorwaarden en salaris roughneck

Als roughneck zul je meestal onder de cao offshore vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de soort werkgever. Een roughneck in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als roughneck zal je in de meeste gevallen ook extra onkostenvergoedingen krijgen, omdat je veel van huis zal zijn.

Eigen bedrijf starten als Roughneck

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Roughneck, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Roughneck

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Roughneck bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Roughneck.

Mijnzzp.nl