Reddingswerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reddingswerker
Reddingswerker actief als brede hulpverlener
Reddingswerker reden levens
Wat doen reddingswerkers
Taken als reddingswerker:
Beroepsfilm reddingswerker:
Reddingshonden:
Opleidingen tot reddingswerker
Bedrijven waar een reddingswerker werkzaam kan zijn
Competenties reddingswerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reddingswerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris reddingswerker
Eigen bedrijf starten als Reddingswerker
Boekhoudprogramma vergelijken Reddingswerker

Beroep reddingswerker

Een reddingswerker is een persoon die beroepsmatig in een acute noodsituatie hulp verleent aan mensen of dieren. Het betreft hier doorgaans situaties met een ingrijpend karakter, waarbij mogelijk dierlijk lijden of menselijk lijden van toepassing is. In verband met de noodsituatie en het mogelijk lijden geldt dat een reddingswerker te maken heeft met een beroep dat emotioneel gezien veeleisend is. De belangrijkste taak van een reddingswerker is om het leven van mensen of dieren te redden. Doorgaans is er sprake van samenwerking in een team van reddingswerkers. Deze zijn inzetbaar bij kleine en grote rampen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in andere landen op de wereld. Er vinden met enige regelmaat onder meer grote natuurrampen plaats, zoals aardbevingen en overstromingen. In een dergelijke situatie zijn er meerdere reddingswerkers nodig met uiteenlopende taken om mensen te redden. Het zoeken naar overlevenden kan een van de taken zijn als er een aardbeving is geweest. Een andere situatie, waarin een reddingswerker te hulp schiet, is als er een persoon over boord is geslagen. Of als een zwemmer in zee te ver is afgedreven van de kust, maar ook als er sprake is van brand in een pand, waarin zich nog mensen of dieren bevinden. Het gaat dan ook meestal om een heftige situaties. De reddende werkzaamheden van een reddingswerker zijn daarbij uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie. Bij een ingestort gebouw door een aardbeving wordt bijvoorbeeld onder meer gebruikgemaakt van honden die het speurwerk naar mogelijke overlevenden verrichten. Bij een redding op zee maakt een reddingswerker gebruik van een reddingsboot om bij het slachtoffer te komen. Zo zijn er allerlei hulpmiddelen in te zetten die een reddingswerker kan gebruiken om in een acute noodsituatie mens of dier te redden.

Reddingswerker actief als brede hulpverlener

Een reddingswerker is in verband met de uitvoering van de werkzaamheden ook als hulpverlener aan te merken. Het verschil is echter dat het bij een reddingswerker vrijwel altijd om de inzet bij een acute noodsituatie gaat. Een voorbeeld daarvan is een reddingswerker die op een noodoproep van een schip reageert. In dat geval gaat de reddingswerker er met een snelle boot of wellicht met een helikopter op af om zeelieden te redden. In dat geval treedt de helikopterpiloot in feite ook als reddingswerker op. Een ander voorbeeld van een reddingswerker is een strandwacht die de wacht houdt en acuut in actie komt als er een mens dreigt te verdrinken. Bij de inzet van honden geldt dat een hondengeleider meestal in teamverband aan het werk is. Zo is een brandweerman in een acute noodsituatie eveneens als hulpverlener aan te merken, bijvoorbeeld door mensen uit een branden pand te halen. Dat geldt eveneens voor een dierenpolitie agent die het leven van dieren kan redden als deze onder erbarmelijke omstandigheden verblijven en er medisch slecht aan toe zijn.

Reddingswerker reden levens

Er zijn ook andere voorbeelden te bedenken, waarin reddingswerkers levens redden. Denk maar aan het instorten van een mijn, waarbij een reddingswerker mijnwerkers redt. Zo zijn er talloze voorbeelden van reddingswerkers te noemen die een ander specifiek beroep hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan een industrieel klimmer die een torenkraan inklimt om een onwel geworden kraanmachinist te redden. Of aan een duiker die het water ingaat om mensen uit een auto te bevrijden. Een politieagent kan ook een levensreddende taak hebben, bijvoorbeeld met het verlenen van eerste hulp als er zich een ongeluk heeft voorgedaan.

Wat doen reddingswerkers

De eerste inzet van een reddingswerker is erop gericht om in een acute noodsituatie levensreddende handelingen te verrichten. Het is daarbij belangrijk om de acute noodsituatie te stoppen om op die manier de reguliere hulpverlening op gang te laten komen. In de eerste plaats is het verder van belang dat medische situaties gestabiliseerd worden om erger te voorkomen. Bij grote rampen, zoals aardbevingen en overstromingen is er vaak sprake van een officier van dienst. Deze is van voor de aansturing van het team van reddingswerkers en hulpverleners verantwoordelijk.

Taken als reddingswerker:

  • Reageren op noodoproep.
  • Acute noodsituatie stoppen indien mogelijk.
  • Medische toestand stabiliseren.
  • Mensenlevens redden.
  • Dierenlevens redden.
  • Ergere situaties voorkomen.
  • Samenwerken.
  • Slachtoffers zoeken.
  • Slachtoffers geruststellen.
  • Slachtoffers in veiligheid brengen.
  • Medische bijstand verlenen.
  • Handelend optreden.

Beroepsfilm reddingswerker:

Reddingshonden:

Opleidingen tot reddingswerker

Iedereen loopt het risico met een noodsituatie te maken te krijgen om daarin actief handelend op te treden. In dat opzicht is elk persoon die direct optreedt en een slachtoffer redt als reddingswerker aan te merken. Daarnaast geldt dat reddingswerkers als vrijwilliger zijn aangesloten bij een reddingsdienst of een specifiek beroep uitoefenen. Daarbij valt niet alleen te denken aan strandwachten en politieagenten, maar ook aan militairen. Bij grote rampen komt het wel voor dat er militairen worden ingezet. Het is dan ook afhankelijk van het beroep welk type opleiding er voor nodig is. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand met EHBO ook als reddingswerker is aan te merken indien er zich een noodsituatie voordoet met een levensbedreigende situatie. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een reddingswerker werkzaam kan zijn

Een reddingswerker is vaak in dienst van de overheid en is dan ook aan te merken als een ambtenaar. Militairen zijn bijvoorbeeld bij defensie in dienst. Er zijn ook vrijwilligers actief als reddingswerker en dus niet in dienst van een bedrijf. Denk maar aan een vrijwillige reddingsbrigade.

Competenties reddingswerker

Een reddingswerker krijgt te maken met heftige situaties die levensbedreigend zijn voor slachtoffers. Daarom is belangrijk om stevig in je schoenen te staan en ook stressbestendig te zijn om efficiënt op te treden. Uiteraard is het eveneens van belang om noodgevallen op een juiste manier te kunnen inschatten. Je dient jezelf bijvoorbeeld niet in de problemen te brengen als je een reddingsactie uitvoert. Verder is het belangrijk om kennis van zaken te hebben en daarvoor geldt dat elk beroep weer een andere opleiding vereist. Trainen vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden, net als snelheid en flexibiliteit. Ook medische kennis is vereist, net als de mogelijkheid om goed te kunnen communiceren en over zelfkennis te beschikken. Kennis hebben van noodprocedures is eveneens belang. Gelet op de emotionele effecten, is het ook nog belangrijk om open te staan voor nazorg.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reddingswerker

Reddingswerkers hebben een gunstig arbeidsmarktperspectief. Uiteraard speelt het exacte beroep daarbij wel een rol. Een politieagent of militair is niet hele dagen door bezig met reddingswerk, maar voert ook andere werkzaamheden uit. Indien de functie als reddingswerker wel zeer specifiek is, dan geldt dat het aanbod van werk afhankelijk is van noodsituaties. In dat kader gaat het ook vaak om vrijwilligers. Het is mogelijk om beroepsmatig vanuit de functie van reddingswerkers door te groeien. Ook hiervoor geldt dat het specifieke beroep bepaalt wat de mogelijkheden zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reddingswerker

Er zijn veel beroepen, waarin reddingswerkzaamheden deel uitmaken van de werkzaamheden. Daarom is er geen gemiddeld salaris voor een reddingswerker aan te duiden en geldt dat eveneens voor de overige arbeidsvoorwaarden.

Eigen bedrijf starten als Reddingswerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reddingswerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reddingswerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reddingswerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reddingswerker.

Mijnzzp.nl