Strandwacht

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep strandwacht
Werken als strandwacht
Wat doet de reddingsbrigade
Taken als strandwacht:
Beroepsfilm strandwacht:
Strandwachten aan het werk:
Opleiding tot strandwacht
Bedrijven waar een strandwacht werkzaam kan zijn
Competenties strandwacht
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strandwacht
Arbeidsvoorwaarden en salaris strandwacht
Eigen bedrijf starten als Strandwacht
Boekhoudprogramma vergelijken Strandwacht

Beroep strandwacht

Een strandwacht is een reddingsmedewerker die werkzaam is voor een reddingsbrigade. Binnen Nederland vallen strandwachten onder de reddingsbrigades, die gespecialiseerd zijn in het voorkomen en beheersen van ongevallen. Als strandwacht hoef je niet werkzaam te zijn langs de zee, omdat strandwachten ook werkzaam kunnen zijn langs binnenwateren en recreatieplassen. De verschillende reddingsbrigades maken gebruik van verschillende voertuigen, zoals auto's en reddingsboten, om hun werkzaamheden op een goede manier uit te kunnen voeren. De belangrijkste taak van een strandwacht is het voorkomen dat mensen verdrinken tijdens het zwemmen, maar de werkzaamheden van een strandwacht moeten breder dan dat gezien worden. Een strandwacht is ook een belangrijke adviseur en toezichthouder die preventieve handelingen uitvoert, zodat mensen niet in de problemen kunnen raken. Ook het opvangen van eventueel verdwaalde kinderen behoort tot de werkzaamheden van een strandwacht. Daarnaast is het mogelijk dat een strandwacht bepaalde simpele medische handelingen mag uitvoeren. Andere specifieke werkzaamheden kunnen zijn het helpen van schipbreukelingen op het water tijdens noodsituaties. Welke handelingen een strandwacht precies uitvoert kan verschillen per soort strandwacht, omdat het redden van schipbreukelingen gespecialiseerde werkzaamheden betreft die niet zomaar aan iedereen overgelaten kunnen worden. Als strandwacht zal je een speciale zwemtechniek moeten beheersen, die men ook wel zwemmend redden noemt. Er zijn twee technieken, die een strandwacht kan toepassen om een drenkeling te redden, namelijk de natte techniek en de droge techniek. Bij de natte techniek zal de strandwacht in het water gaan om iemand te redden. Bij de droge techniek zal de strandwacht hulpmiddelen in het water gooien naar de drenkeling.

Werken als strandwacht

Als strandwacht ben je dus verantwoordelijk voor preventieve werkzaamheden en het daadwerkelijk uitvoeren van reddingsoperaties. Het beroep strandwacht heeft veel raakvlakken met het beroep badmeester, maar is toch anders, omdat een strandwacht niet actief is bij zwembaden. Daarnaast krijgt een strandwacht met andere gevaren te maken, zoals sterke stromingen. De strandwachten binnen Nederland zijn vooral met warme dagen druk, omdat de stranden dan al snel volstromen met veel badgasten. Bij alles wat een strandwacht doet, moet deze zijn persoonlijke veiligheid nooit uit het oog verliezen en de juiste inschatting maken. Ook het mobiliseren van andere hulpdiensten behoort tot de werkzaamheden van een strandwacht. Naast het helpen van mensen in nood is de strandwacht er voor mensen die hun kinderen kwijt geraakt zijn en voor het verlenen van eerste hulp bij verwondingen. Een strandwacht kan dus ook aangemerkt worden als EHBO'er.

Wat doet de reddingsbrigade

Een strandwacht maakt onderdeel uit van een reddingsbrigade. Een reddingsbrigade bestaat over het algemeen uit verschillende gespecialiseerde reddingswerkers, die gezamenlijk aangemerkt moeten worden als de reddingsbrigade. Welke taken en verantwoordelijkheden een strandwacht precies heeft binnen de reddingsbrigade is afhankelijk van de opleidingen en werkervaring. Een strandwacht kan bijvoorbeeld ook als vakantiekracht werkzaam zijn. Als strandwacht moet je wel minimaal over het diploma beach lifeguard beschikken om te mogen werken als strandwacht. Daarnaast bestaan er aanvullende opleidingen, waardoor je gebruik mag maken van een reddingswaterscooter. Over het algemeen worden deze opleidingen door de betreffende reddingsbrigade aangeboden en vergoed als je vier weken inzetbaar bent tijdens het zomerseizoen.

Taken als strandwacht:

  • Het beoordelen van de zee- en strand omstandigheden.
  • Het geven van advies en voorlichting.
  • Het voorkomen van gevaarlijke situaties.
  • Het uitvoeren van hulpverlening en reddingen.
  • Het geven van eerste hulp (EHBO).
  • Het opvangen van kinderen, die de ouders kwijt zijn.
  • Het houden van toezicht.

Beroepsfilm strandwacht:

Strandwachten aan het werk:

Opleiding tot strandwacht

Wie in Nederland als strandwacht of lifeguard wil gaan werken zal een opleiding moeten volgen bij de reddingsbrigade, die verschillende opleidingen aanbieden, zoals de opleiding zwemmend redden, waterhulpverlening en lifeguard. De examens voor deze opleidingen worden ook door de reddingsbrigade afgenomen. Een strandwacht kan gewoon werkzaam zijn als vakantiekracht. In dat geval zal je wel de nodige verplichte opleidingen moeten doorlopen, die meestal ergens plaatsvinden in de maanden mei en juni. Deze opleidingen worden meestal vergoed door de reddingsbrigade als je voldoende inzetbaar bent tijdens de zomermaanden. Voor meer informatie kunt u ook bij het beroep zwemonderwijzer kijken. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste pakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een strandwacht werkzaam kan zijn

Als strandwacht kan je binnen Nederland alleen terecht bij de reddingsbrigade. De reddingsbrigade kent meer functies dan alleen de functie strandwacht. De reddingsbrigade doet meer dan alleen het beveiligen van strandbezoekers. Het beroep strandwacht betreft in redelijk veel gevallen vrijwilligerswerk waarvoor wel een vergoeding gegeven kan worden. Dit neemt niet weg dat er ook betaalde banen zijn als strandwacht.

Competenties strandwacht

De belangrijkste competentie als strandwacht is dat je altijd je eigen veiligheid in de gaten houdt en die van je collega's. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende opgeleid bent als reddingszwemmer en dat je fysiek gezond bent. Omdat je veel met mensen te maken krijgt, die soms in nood zijn, moet je communicatief sterk onderlegd zijn en je niet mee laten slepen in bepaalde emoties die jezelf of anderen in gevaar kunnen brengen. Ook de juiste motivatie mag als strandwacht niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, inzicht, plezier, samenwerken, zelfredzaamheid, waakzaamheid, controleren en overwicht. Als laatste is het ook belangrijke om conflictbeheersing te noemen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strandwacht

Het arbeidsmarktperspectief als strandwacht is redelijk goed te noemen, omdat de reddingsbrigade eigenlijk altijd op zoek is naar personeel. Het kan om een betaalde baan gaan maar ook om een vrijwilligersbaan. De betaalde functies als strandwacht zijn doorgaans van tijdelijke aard en niet voor vast dienstverband. De doorgroeimogelijkheden als strandwacht kunnen gezien worden in het blijven volgen van opleidingen en het zo doorgroeien binnen de organisatie naar een vaste baan. Maar ook de opgedane kennis en ervaring kan in de toekomst meegenomen worden bij een mogelijke andere werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris strandwacht

De arbeidsvoorwaarden worden geregeld via de reddingsbrigade en zullen prima regelend zijn. Het salaris dat een strandwacht zal verdienen zal doorgaans het minimumloon zijn. De reddingsbrigade werkt ook veel met vrijwilligers, die wellicht alleen een onkostenvergoeding zullen krijgen.

Eigen bedrijf starten als Strandwacht

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Strandwacht, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Strandwacht

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Strandwacht bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Strandwacht.

Mijnzzp.nl