Zwemonderwijzer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zwemonderwijzer
Wat doet een zwemonderwijzer
Tijdsduur behalen zwemdiploma:
Vaardigheden die kinderen leren zijn:
Belang van zwemles
Privé zwemleraar inhuren
Film: zwemonderwijzer
Opleidingen tot zwemonderwijzer
Bedrijven waar een zwemonderwijzer werkzaam kan zijn
Competenties zwemonderwijzer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zwemonderwijzer
Arbeidsvoorwaarden en salaris zwemonderwijzer
Eigen bedrijf starten als Zwemonderwijzer
Boekhoudprogramma vergelijken Zwemonderwijzer

Beroep zwemonderwijzer

Een zwemonderwijzer, zweminstructeur of zwemleraar is verantwoordelijk voor het leren zwemmen aan kinderen. Kinderen binnen Nederland kunnen vanaf hun vierde levensjaar leren zwemmen door het volgen van zwemles. Zwemlessen worden in Nederland aan ongeveer dertig procent van alle schoolkinderen via de basisschool gegeven. Kinderen die voor het eerst zwemles krijgen worden eerst bekend gemaakt met het water in een ondiep bad. Als kinderen gewend zijn aan het water krijgen ze les in een ander bad totdat ze zelfstandig kunnen zwemmen. Als kinderen zelfstandig kunnen zwemmen zullen ze moeten afzwemmen voor het A-diploma. Na het behalen van het A-diploma kunnen kinderen nog doorgaan voor het B-diploma en C-diploma. Een bevoegde zwemonderwijzer voor alle niveaus noemt men ook wel allround zwembadmedewerker. Allround zwembadmedewerkers worden ingezet voor alle voorkomende werkzaamheden binnen zwembaden, zoals het leren zwemmen aan kinderen op alle niveaus, het houden van toezicht en het begeleiden van specifieke doelgroepen. Het leren zwemmen op een vroege leeftijd is belangrijk voor kinderen om op een veilige manier te kunnen genieten van water. De meeste kinderen krijgen al vroeg zwemles en leren zo de benodigde vaardigheden. In het diepe bad leren de kinderen zelfstandig zwemmen door middel van allerlei oefeningen, zoals het onder water zwemmen, beenslag, drijven en watertrappelen. Als kinderen voldoende goed kunnen zwemmen kunnen ze afzwemmen, waarna ze een diploma krijgen. In oude zwembaden loopt de vloer geleidelijk dieper af, zodat de kinderen kunnen wennen aan de verschillende dieptes. In nieuwe zwembaden is de vloer meestal vlak en in hoogte verstelbaar, zodat de kinderen kunnen wennen aan de verschillende dieptes. Een zwemonderwijzer kan over verschillende bevoegdheden beschikken en dus werkzaam zijn op verschillende niveaus. Als zwemonderwijzer is het ook belangrijk dat je beschikt over didactische vaardigheden.

Wat doet een zwemonderwijzer

Een zwemonderwijzer is dus verantwoordelijk voor het geven van zwemles aan zwemleerlingen en is verantwoordelijk voor het organiseren van groepsactiviteiten. Als zwemonderwijzer is het belangrijk dat je beschikt over didactische vaardigheden, omdat je te maken hebt met leerlingen. Daarnaast kan een zwemonderwijzer te maken krijgen met leerlingen die een beperking hebben. Het aanleren van zwemvaardigheden heeft betrekking op het geven van verschillende zwemlessen, waarbinnen verdieping belangrijk is. Verdieping houdt in dat een zwemonderwijzer steeds dieper in gaat op de zwemles. Door middel van verdieping is het de bedoeling dat zwemleerlingen uiteindelijk zelfstandig leren zwemmen. De meeste zwemonderwijzers zijn ook werkzaam als toezichthouder gedurende het recreatief zwemmen. In dat geval is wel eerder de benaming badmeester of badjuffrouw van toepassing. Een badmeester of badjuffrouw is in de kern niet verantwoordelijk voor het bijbrengen van zwemvaardigheden. Dit is ook het geval wanneer we spreken van strandwachten.

Tijdsduur behalen zwemdiploma:

 • A-diploma 40 uur
 • B-diploma 3 maanden
 • C-diploma 4 maanden

Vaardigheden die kinderen leren zijn:

 • Het springen van de kant in het water
 • Onder water gaan en onder water zwemmen
 • Drijven op de buik en rug
 • Beenslag borst- en rugcrawl
 • Watertrappen

Belang van zwemles

Het is enorm belangrijk dat jonge kinderen vroeg leren zwemmen om de juiste zwemtechnieken aan leren. Zwemles is van groot belang om verschillende redenen:

 • Waterveiligheid: Het leren zwemmen is essentieel voor de waterveiligheid. Zwemlessen geven mensen, vooral kinderen, de nodige vaardigheden en het zelfvertrouwen om zich veilig in en rondom water te begeven. Dit kan helpen verdrinking en andere watergerelateerde ongelukken te voorkomen.
 • Gezondheid en fitness: Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Het regelmatig beoefenen van zwemmen kan de conditie verbeteren, spieren versterken, het uithoudingsvermogen vergroten en helpen bij het behoud van een gezond gewicht.
 • Plezier en recreatie: Zwemmen is een leuke en ontspannende activiteit die mensen van alle leeftijden kunnen genieten. Het leren zwemmen opent de deur naar verschillende watergerelateerde recreatieve activiteiten, zoals zwemmen in meren, rivieren of de zee, watersporten en snorkelen.
 • Sociale vaardigheden en zelfvertrouwen: Zwemles biedt ook de gelegenheid om sociale vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen leren samenwerken, communiceren en respect hebben voor anderen in een zwemles omgeving. Ze kunnen trots zijn op hun prestaties en zelfvertrouwen opbouwen door het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Al met al is zwemles van groot belang voor de veiligheid, gezondheid, sociale ontwikkeling en recreatieve mogelijkheden van kinderen. Het biedt een waardevolle vaardigheid die een leven lang meegaat en mensen in staat stelt te genieten van wateractiviteiten op een veilige en plezierige manier.

Privé zwemleraar inhuren

Met de opkomst van steeds meer zzp'ers zijn er ook steeds meer zzp zwemleraren bijgekomen. Door middel van privéles kan er op verschillende locaties zwemles gegeven worden. Een privé zwemleraar biedt individuele aandacht en maatwerklessen aan. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, zoals kinderen met specifieke leerbehoeften of volwassenen die angst voor water hebben ontwikkeld.

Daarnaast kan het ook handig zijn voor drukke gezinnen met moeilijk te plannen schema's, omdat de lessen flexibel kunnen worden afgestemd op de beschikbaarheid van de leerling. Een privé zwemleraar kan zowel in openbare zwembaden als in privézwembaden werken, waardoor er meer mogelijkheden zijn om de lessen af te stemmen op de specifieke behoeften en wensen van de leerling. Het inhuren van een privé zwemleraar biedt dus een gepersonaliseerde aanpak, flexibiliteit en gemak voor degenen die op zoek zijn naar individuele zwemlessen.

Film: zwemonderwijzer

Opleidingen tot zwemonderwijzer

Wie als zwemonderwijzer wil gaan werken heeft de keuze uit diverse opleidingsmogelijkheden, die zowel op een reguliere school als bij particuliere opleidingsinstituten te volgen zijn. Wel is het belangrijk de juiste erkende opleiding te kiezen, zodat je je na je opleiding kan aansluiten bij de beroepsvereniging nationaal platform zwembaden. Er zijn op diverse niveaus certificaten te behalen als zwemonderwijzer, zoals het certificaat toezichthouder zwembaden, begeleider recreatief zwemmen, zwemonderwijzer ABC en leidinggevende zwembadmedewerker. De opleidingen kunnen verschillen van enkele maanden tot twee jaar. Om je opleiding af te kunnen ronden is het ook verplicht dat je het EHBO en BHV-certificaat bezit. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp zwemonderwijzer is het belangrijk om de boekhouding goed op te zetten. Dit kun je als zzp'er zelf doen met behulp van een goed boekhoudpakket.

Bedrijven waar een zwemonderwijzer werkzaam kan zijn

Een zwemonderwijzer is over het algemeen werkzaam voor een zwembad. Zwemonderwijzers zijn vaak werkzaam als ondernemer en worden bijvoorbeeld door een gemeente, stichting of sportvereniging ingehuurd. Zoals eerder omschreven kan een zwemonderwijzer ook werkzaam zijn als toezichthouder tijdens het recreatief zwemmen. In dat geval is de zwemonderwijzer verantwoordelijk voor het toezien op de algemene veiligheid.

Competenties zwemonderwijzer

De belangrijke competentie van een zweminstructeur is de vakinhoudelijke kennis met betrekking tot het geven van zwemlessen. Daarnaast is waakzaamheid aan te merken als belangrijke competentie, omdat een zweminstructeur te maken heeft met kinderen. In zijn algemeenheid is ook communicatie aan te merken als een belangrijke competentie. Ook didactische vaardigheden zijn als zwemonderwijzer belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, inspireren, passie, energie, zelfstandigheid, controleren, plannen, organiseren en coachen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zwemonderwijzer

Het arbeidsmarktperspectief van een zwemonderwijzer is over het algemeen redelijk te noemen. Dit is het geval omdat redelijk veel zwemonderwijzers werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast komt het schoolzwemmen tegenwoordig minder voor dan dit vroeger het geval was. De doorgroeimogelijkheden van een zwemonderwijzer moeten gezien worden in het behalen van alle bevoegdheden, waardoor je aan alle leerlingen en cursisten les mag geven. Ook het behalen van het duikbrevet kan gezien worden als het doorgroeien. In dat geval mag je ook les geven aan cursisten die willen leren duiken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zwemonderwijzer

Als zwemonderwijzer kan het zijn dat je onregelmatige werktijden hebt zoals in het weekend of in de avond. Een zwemonderwijzer verdient in loondienst tussen 2500 en 3500 euro bruto, afhankelijk van opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep als zwemonderwijzer of zweminstructeur niet voor, voor zover wij weten.

Eigen bedrijf starten als Zwemonderwijzer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zwemonderwijzer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zwemonderwijzer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zwemonderwijzer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zwemonderwijzer.

Mijnzzp.nl