Opleiding tot Fitnessinstructeur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingSport- en Bewegingsleider (Mbo 3)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingErgotherapie (Hbo)
VervolgopleidingFysiotherapie (Hbo)
VervolgopleidingSport, Management en Ondernemen (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator

Wie een passende opleiding zoekt als fitnessinstructeur kan kiezen voor de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator. Met de afgeronde Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator kan je in verschillende functies werkzaam zijn binnen de sportsector/gezondheidssector, zoals de functie trainer, coach, instructeur of personal trainer. Tijdens de opleiding leer je onder andere het opstellen en uitvoeren van sportprogramma's voor diverse doelgroepen en het beheren van sportaccommodaties. Daarnaast leer je hoe je mensen kunt stimuleren, zodat ze nog meer of beter leren sporten op een gezonde manier. De algemene vakken tijdens deze opleiding zijn onder ander Engels, Nederlands, rekenen en het vak loopbaan en burgerschap. Tijdens de praktijklessen zal de nadruk ook liggen op de algemene veiligheid, hygiëne en het houden van toezicht. De Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator is op de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-vorm opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de opleiding doorbrengen op school en de rest van de periode stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals sportscholen en gymzalen. Gedurende de stageperiode zal je actief begeleid worden door een ervaren medewerker, die gezien moet worden als leermeester. De leermeester zal samen met de stagebegeleider van school regelmatig de algemene voortgang bespreken van de student.

Opleidingsduur en niveau sport- en bewegingscoördinator

De Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen sport- en bewegingscoördinator

Na het afronden van de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding. Een passende Hbo-opleiding kan bijvoorbeeld de Hbo-opleiding Fysiotherapie zijn.

Vooropleiding sport- en bewegingscoördinator

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator niveau vier. Daarnaast zal je een sportpraktijktest moeten afleggen en een medische sportkeuring moeten ondergaan, voordat je kan worden toegelaten tot de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator. De meeste scholen zullen ook eerst een intakegesprek houden met nieuwe leerlingen, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl