Opleiding tot Ergotherapeut

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau ergotherapie
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingVerpleegkundige (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Ergotherapie

Het eerste jaar van de Hbo-opleiding ergotherapie moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt zal worden met de diverse beroepstaken als ergotherapeut, zoals het begeleiden van mensen met een fysieke beperking. Tijdens het eerste leerjaar zal je veel in groepsverband werken met ander studenten en werk je bijvoorbeeld aan je gesprekstechnieken en vergadertechnieken, samen met andere studenten. Vanaf het tweede leerjaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, waarbinnen je vakken krijgt als methodisch handelen, diagnosticeren, analyseren, beroepsvaardigheden, behandelen en begeleiden, klinisch redeneren, onderzoek en onderzoeksvaardigheden, ethiek en wet- en regelgeving. Vanaf het derde leerjaar zal je voor de eerste keer stage gaan lopen, waarbinnen je onder toezicht staat van een ervaren ergotherapeut die gezien moet worden als je leermeester. Ook in het vierde leerjaar van de opleiding zal je opnieuw stage gaan lopen. In het vierde leerjaar zal je tevens een minor moeten kiezen binnen de studie. Een minor is een specialistenopleiding binnen de opleiding en zal bepalend zijn voor je uiteindelijke carrière. Het afronden van deze opleiding doe je door het uitvoeren van een afstudeeropdracht.

Opleidingsduur en niveau Ergotherapie

De Hbo-opleiding ergotherapie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. De opleiding ergotherapie is geen bijzonder zware Hbo-opleiding te noemen, maar vraagt wel veel doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. De meeste studenten die deze opleiding volgen ronden de opleiding binnen vier jaar af.

Vervolgopleidingen Ergotherapie

Na de Hbo-opleiding ergotherapie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Ergotherapie

Over het algemeen zal je minimaal over een Mbo-diploma niveau vier of een havo of vwo-diploma moeten bezitten, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding ergotherapie. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau vier kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding verpleegkundige zijn. Het is niet mogelijk om je aan te melden voor deze opleiding wanneer je niet beschikt over een Mbo-niveau vier opleiding.

Mijnzzp.nl