Opleiding tot Fysiotherapeut

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau fysiotherapie
VooropleidingMbo-4,Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Fysiotherapie

Het eerste jaar van de Hbo-opleiding fysiotherapie moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je direct stage zal lopen om een goed beeld te krijgen van de praktijk. Het eerste jaar van de opleiding staat verder in het teken van de theoretische basiskennis en algemene gezondheidszorg en de rol die fysiotherapie daarin speelt. De hoofdfase van de opleiding zal starten vanaf het tweede leerjaar, die een verdere verbreding qua leerstof biedt en ook verdiept ingaat op de leerstof vanuit het eerste jaar. Vanaf het tweede leerjaar is er aandacht voor fysiotherapeutische en medische vakken. Bij fysiotherapeutische en medische vakken kan je bijvoorbeeld denken aan fysiotherapeutisch onderzoek, bewegings- en massagetherapie, anatomie, methodisch handelen, reanimeren, tapen/bandageren, ziekteleer en fysiologie. Daarnaast zal er tijdens de opleiding aandacht zijn voor de vakken communicatie, ondernemen en psychologie. Vanaf het derde leerjaar van de opleiding zal je over het algemeen minimaal twintig uur per week stage gaan lopen in de praktijk, zoals bij een revalidatiecentrum. Aan het einde van de Hbo-opleiding fysiotherapie zal er een minor gekozen moeten worden, die voor een belangrijk deel zal bepalen hoe je toekomst eruit gaat zien. Een minor is een specialistenopleiding, gericht op een bepaald vakgebied of doelgroep. De minors binnen deze opleiding bestaan uit de minors manuele therapie, neurorevalidatie, kinderrevalidatie, ouderenparticipatie en sportfysiotherapie.

Opleidingsduur en niveau Fysiotherapie

De Hbo-opleiding fysiotherapie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen, maar is met de juiste vooropleidingen ook sneller af te ronden. De Hbo-opleiding fysiotherapie is overigens geen makkelijke opleiding te noemen en kan zelfs pittig genoemd worden.

Vervolgopleidingen Fysiotherapie

Na de Hbo-opleiding fysiotherapie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Fysiotherapie

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding fysiotherapie. De Hbo-opleiding fysiotherapie is een populaire Hbo-opleiding, die tegenwoordig dan ook een numerus fixus kent omdat er ieder jaar meer aanmeldingen zijn dan plaatsen.

Mijnzzp.nl