Sportmasseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sportmasseur
Wat doet een sportmasseur
Wat is een sportmassage
Taken als sportmasseur:
Film: beroep sportmasseur
Opleidingen tot sportmasseur
Bedrijven waar een sportmasseur werkzaam kan zijn
Competenties sportmasseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportmasseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris sportmasseur
Eigen bedrijf starten als Sportmasseur
Boekhoudprogramma vergelijken Sportmasseur

Beroep sportmasseur

Een sportmasseur is een masseur die zich gespecialiseerd heeft in het geven van sportmassages. De behandelingen die een sportmasseur uitvoert bij sporters hebben meestal een specifiek doel en kunnen niet vergeleken worden met gewone ontspanningsmassages. Een sportmasseur heeft als belangrijkste taak het uitvoeren van preventieve en gerichte behandelingen, toegespitst op het voorkomen of behandelen van blessures. Ook het begeleiden van individuele sporters behoort tot de werkzaamheden van een sportmasseur. Een sportmasseur kan ook gezien worden als een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat, waarbinnen blessurepreventie een belangrijke rol speelt. Als sportmasseur bestaan er verschillende opleidingsmogelijkheden, die kunnen variëren van een cursus tot een volwaardige beroepsopleiding. Een cursus sportmasseur is aan te raden voor mensen, die actief zijn voor sportverenigingen. Binnen de professionele sportwereld zal over het algemeen een volwaardige opleiding verwacht worden. Een sportmasseur is opgeleid in verschillende vakgebieden, zoals het geven van eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO), het geven van tape- en/of bandageconstructie, het geven van een sportmassage en het doen van functieonderzoek van spieren en gewrichten. Een functieonderzoek van spieren en gewrichten is voornamelijk bedoeld om vast te stellen of iemand kan trainen of sporten. Over het algemeen gaat dit in samenspraak met de behandelend arts of fysiotherapeut afhankelijk van de situatie. Het is niet zo dat sportmasseurs alleen sporters behandelen die bepaalde klachten hebben opgelopen. Een sportmasseur kan juist ook preventieve massages geven om de spieren van sporters voor te bereiden op de prestatie die er aan zit te komen. In dat geval is de sportmasseur verantwoordelijk voor het masseren van het lichaam, zodat er een goede doorbloeding ontstaat van de spieren.

Wat doet een sportmasseur

Als sportmasseur ben je dus verantwoordelijk voor het uitvoeren van preventieve en gerichte behandelingen met betrekking tot sporters. Voor sporters zoals voetballers, hockeyers en tennissers zijn sportmassages erg belangrijk om de sportprestaties te optimaliseren. Daarnaast voorkomt een goede sportmassage uitval van sporters, omdat de spieren op de juiste manier opgewarmd zijn. Als sportmasseur ben je ook opgeleid om eerste hulp te kunnen verlenen aan sporters. Als een sportmasseur te maken heeft met geblesseerde sporters kan het ook voorkomen dat een sportmasseur te maken heeft met een fysiotherapeut of een behandelend arts. Ook na het sporten is het gebruikelijk dat sporters een sportmasseur bezoeken om het herstel van de spieren te bevorderen. In dat geval zal de sportmasseur een sportmassage geven met als doel het afvoeren van afvalstoffen en vocht, waardoor de spieren beter en sneller kunnen herstellen. Een sportmasseur kan ook osteopathie toepassen, echter kan dit verschillen per sportmasseur.

Wat is een sportmassage

Zoals eerder omschreven kan een sportmassage niet zomaar vergeleken worden met gebruikelijke massages zoals die geven worden door masseurs. Een sportmassage heeft dan ook niet als doel het geven van ontspanning. Een sportmassage is juist helemaal niet ontspannend, omdat de meeste sportmasseurs harde sportmassages geven. Deze harde sportmassages hebben bijvoorbeeld als doel het losmaken van het bindweefsel en het verwijderen van knopen uit de spieren. Om dit te kunnen bereiken is het nodig dat de sportmasseur diep zal masseren. Het diep masseren is iets, wat niet iedereen als prettig zal ervaren. Sportmassages hebben als grote voordeel dat sporters sneller herstellen en dat mogelijke blessures voorkomen worden. Als sporters last hebben van bepaalde spieren kan een sportmasseur ook steunverbanden aanleggen om bepaalde spieren extra te kunnen ondersteunen.

Taken als sportmasseur:

  • Het houden van intakegesprekken.
  • Het geven van advies aan sporters.
  • Het verrichten van onderzoek (bewegingsapparaat).
  • Het opstellen en uitvoeren van behandelplannen.
  • Het geven van preventieve sportmassages.
  • Het geven van sportmassages om te herstellen.
  • Het aanbrengen van steunverbanden.

Film: beroep sportmasseur

Opleidingen tot sportmasseur

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep sportmasseur die verschillend van opleidingsduur kunnen zijn. Welke opleiding sportmasseur het beste zal passen is geheel afhankelijk van de soort sporters waarmee je maken krijgt. Over het algemeen zal een sportmasseur die werkzaam is met beroepssporters over een volwaardige beroepsopleiding moeten beschikken. In alle gevallen is het belangrijk om een door de Nederlandse genootschap voor sportmassage erkende opleiding te volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Sportmasseur worden is alleen mogelijk door het volgen van de juiste opleidingen. Zie voor meer informatie ook de website sportzorg. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een sportmasseur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een sportmasseur werkzaam zijn als ondernemer. Als sportmasseur kan je te maken krijgen met amateursporters en met beroepssporters. Daarnaast kan een sportmasseur andere sporters begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een sportmasseur die werkzaam is binnen een fitnessstudio. Ook binnen een wellnesscentrum kan een sportmasseur werkzaam zijn. Een andere mogelijkheid is het werken binnen de gezondheidszorg. In dat geval zal je als sportmasseur in de meeste gevallen te maken hebben met ergotherapeuten.

Competenties sportmasseur

De belangrijkste competentie van een sportmasseur is de vakinhoudelijke kennis, door het volgen van een erkende opleiding. Daarnaast zul je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je binnen je werkzaamheden met veel verschillende sporters en andere vaklieden te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn anatomie, lichaamshouding, EHBO, begeleiden, coachen, analyseren, onderzoeken, integriteit, besluitvaardigheid, overtuigingskracht, deskundigheid, materiaalkennis en voorlichting. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je daarnaast kunnen netwerken. Een sportmasseur heeft ook te maken met vaste beroepscompetenties, die aangeleerd worden binnen de opleiding tot sportmasseur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportmasseur

Het arbeidsmarktperspectief van een sportmasseur is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Daarnaast is het zo dat je als sportmasseur andere werkzaamheden kan uitvoeren, zoals massagewerkzaamheden in een fitnessstudio of wellnesscentrum. Het is niet zo dat alle sportmasseurs alleen te maken hebben met beroepssporters. De meeste sportmasseurs zijn juist werkzaam met amateursporters. Er zijn als sportmasseur geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van aanvullende beroepsopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sportmasseur

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn de arbeidsvoorwaarden verder niet van toepassing omdat je deze namelijk zelf zal bepalen. Wat een sportmasseur precies zal verdienen hangt sterk af van het aantal opdrachten. Om een redelijk inkomen te verkrijgen hebben de meeste sportmasseurs meerdere werkplekken of voeren ze andere werkzaamheden uit.

Eigen bedrijf starten als Sportmasseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sportmasseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sportmasseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sportmasseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sportmasseur.

Mijnzzp.nl