Hockeyer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hockeyer
Wat doet een hockeyer
Bescherming hockeyers
Hockeybonden
Film: hockey is topsport
Film: kennismaken met hockey
Opleidingen tot hockeyer
Bedrijven waar een hockeyer werkzaam kan zijn
Competenties hockeyer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hockeyer
Arbeidsvoorwaarden en salaris hockeyer
Eigen bedrijf starten als Hockeyer
Boekhoudprogramma vergelijken Hockeyer

Beroep hockeyer

Een hockeyer is een sporter die de teamsport hockey beoefent. Hockey is de twee grootste teamsporten binnen Nederland na de teamsport voetbal. De hockeysport bestaat uit twee soorten hockey, namelijk de buitenlucht hockey en de binnenhockey dat men ook wel zaalhockey noemt. Daarnaast kennen wij nog het zogenaamde ijshockey, echter betreft dit weer een andere vorm van hockey die niet echt aangemerkt kan worden als veldhockey. Het belangrijkste kenmerk van de balsport hockey is dat de bal met een hockeystick gespeeld zal worden door de hockeyers. Ondanks dat buitenlucht hockey en binnenhockey beide met een hockeystick gespeeld worden bestaan er tussen de beide varianten wel verschillende spelregels. Daarnaast is het speelveld bij zaalhockey kleiner en bestaat het team uit minder spelers. Binnen Nederland zijn er ongeveer 250.000 mensen die de sport hockey beoefenen, wat in de meeste gevallen betrekking heeft op amateurspelers. Hockey is een fysieke sport waarbij techniek en tactiek een grote rol spelen. Hockeywedstrijden duren twee keer vijfendertig minuten en kennen een rustperiode van vijf of tien minuten tussen de speelhelften van de wedstrijden. Wanneer hockeyers deelnemen aan grote internationale toernooien kan er sprake zijn van vier speelhelften die ieder vijftien minuten duren. Net zoals binnen het voetbal is het samenwerken als hockeyers belangrijk om te kunnen scoren, omdat hockeyers alleen over het algemeen niet kunnen scoren. Hockey is dan ook een echte teamsport waarbij het samenwerken een belangrijk onderdeel vormt van de techniek en de tactiek. De hockeysport is vooral populair onder jonge sporters, omdat het hockeyen aangemerkt kan worden als fysiek zware sport. De populariteit van de hockeysport is tegenwoordig net zo als bij het voetbal groot te noemen. In het verleden was hockey een elitesport die meestal alleen toegankelijk was voor bepaalde doelgroepen. Tegenwoordig kan iedereen de hockeysport beoefenen.

Wat doet een hockeyer

Een hockeyer is dus een sporter of sportster, die in de meeste gevallen aangemerkt moet worden als amateursporter. Zoals eerder omschreven is hockey tegenwoordig de tweede grootste teamsport binnen Nederland na het voetbal. Ook onder vrouwen is de populariteit van de hockeysport groot te noemen. De populariteit van hockey is deels te verklaren, omdat hockey een sociale sport is waarvan het samenspelen in teamverband een belangrijk onderdeel uitmaakt. Daarnaast is het zo dat Nederland op hoog niveau hockey speelt, wat een extra aantrekkingskracht heeft op nieuwe hockeyers. In algemene zin is het hockeyen ook gewoon aan te merken als leuke sport die veel ontspanning kan geven aan sporters. Binnen de hockeysport worden net zo als binnen andere sporten strenge regels gehanteerd om de hockeysport op een eerlijke manier te kunnen beoefenen. Deze regels hebben binnen de hockeysport ook betrekking op de veiligheid, omdat hockeyballen zeer hard kunnen aankomen. Hockey is een stick- en balsport dat in de meeste gevallen op een (kunst)grasveld gespeeld wordt. Een hockeyteam bestaat uit tien veldspelers en één doelverdediger, waardoor een hockeyteam bestaat uit elf teamleden. Net zo als binnen het voetbal maken hockeyers gebruik van aanvallers, middenvelders en verdedigers.

Bescherming hockeyers

Omdat hockeyers de bal met grote snelheden kunnen wegslaan is het verplicht dat ze beschermende kleding dragen om ongelukken of blessures te voorkomen. Vooral de keeper of keepster binnen het hockeyteam moet goede beschermende kleding dragen om ongelukken te voorkomen, zoals een helm, beenbeschermers en klompen aan de voeten om de voeten te beschermen. Daarnaast kan een keeper andere beschermende kleding dragen, die andere lichaamsdelen beschermen, zoals de armen en de borst. Hockeyballen kunnen door goede hockeyers weggeslagen worden met meer dan honderd kilometer per uur, waardoor beschermende kleding nodig is en verplicht is. Tegenwoordig is het ook verplicht dat alle hockeyers mondbeschermer dragen. Dit is verplicht om de tanden van hockeyers te beschermen. Zonder mondbeschermer bestaat de mogelijkheid dat een hockeyer te maken krijgt met afgebroken tanden of een kaak. Om dit soort vervelende ongelukken te voorkomen is een mondbeschermer tegenwoordig verplicht.

Hockeybonden

Binnen Nederland is Koninklijke Nederlandse Hockeybond die belangenbehartiger van de hockeysport. Op Europees niveau is de European Hockey Federation (EHF) de overkoepelende belangenbehartiger voor de hockeysport die verantwoordelijk is voor het organiseren van internationale landenwedstrijden zoals het Europees kampioenschap.

Film: hockey is topsport

Film: kennismaken met hockey

Opleidingen tot hockeyer

Er bestaan geen opleidingen tot hockeyer anders dan het lid worden van een hockeyvereniging en het daar les krijgen van een hockeytrainer. De meeste hockeyers worden lid van een hockeyvereniging omdat ze een sport willen beoefenen. Een echte opleiding is dan ook niet van toepassing omdat het leren hockeyen een kwestie van doen en oefenen is. Zoals eerder omschreven is hockey tegenwoordig aan te merken als populaire sport. Binnen de meeste sportverenigingen is het dan ook prima mogelijk om een interne opleiding te volgen tot hockeyer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een hockeyer werkzaam kan zijn

Een hockeyer is niet werkzaam voor bedrijven, maar is lid van een hockeyvereniging, waarbinnen de hockeyer de sport hockey beoefent. Veruit de meeste hockeyers zijn actief als amateursporter binnen een hockeyvereniging. Dit neemt niet weg dat goede hockeyers, die beschikken over het juiste talent, kunnen doorgroeien tot beroepssporter.

Competenties hockeyer

Competenties als hockeyer zijn niet echt van toepassing, omdat een hockeyer een sport beoefent. Als een hockeyer uiteindelijk beroepssporter wil worden kan dit anders liggen, omdat hiervoor wel competenties van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woorden doorzettingsvermogen, passie, trainen, inzicht, tactiek, techniek en energie. In algemene zin kunnen motivatie en communicatie aangemerkt worden als de belangrijkste competenties. Communicatie heeft vooral betrekking op het kunnen samenwerken met alle verschillende teamleden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hockeyer

Arbeidsmarktperspectief als hockeyer is niet van toepassing omdat het beroep hockeyer niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Er zijn maar heel weinig hockeyers die van hun hobby een betaalde baan kunnen maken. De doorgroeimogelijkheden als hockeyer moeten dan ook gezien worden in het worden van een beroepssporter.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hockeyer

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een hockeyer omdat een hockeyer niet werkzaam is voor bedrijven. Een hockeyer zal over het algemeen ook geen salaris ontvangen. Wel kan een hockeyer binnen de hoofdklasse wellicht in aanmerking komen voor een onkostenvergoeding.

Eigen bedrijf starten als Hockeyer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hockeyer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hockeyer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hockeyer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hockeyer.

Mijnzzp.nl