Hockeytrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hockeytrainer geeft les aan een of meerdere hockeyteams, die onderdeel uitmaken van een hockeyvereniging. Hockey is een balsport waarbij de hockeybal door middel van een hockeystick gespeeld wordt. Als hockeytrainer ben je over het algemeen niet alleen trainer, maar juist ook een coach voor de hockeyers. In de meeste gevallen zal een hockeytrainer hockeyteams trainen, echter kan een hockeytrainer ook individuele hockeyspelers begeleiden als dat nodig is. Net zoals binnen andere sporten bestaan er binnen het hockey verschillende doelgroepen, die om verschillende hockeytrainers kunnen vragen. Binnen het hockey spreekt men over het algemeen van de doelgroepen jeugdteams en seniorenteams waarvoor verschillende opleidingen aangeboden worden. De hoogste klasse van de senioren noemt men de hoofdklasse hockey. De werkzaamheden van een hockeytrainer bestaan in hoofdzaak uit het trainen van hockeyers door middel van het verzinnen van oefeningen, die de spelers en het hockeyteam verder helpen. Net zoals bij voetbal is hockey een teamsport waarbij de spelers goed op elkaar ingespeeld moeten zijn om succes te kunnen behalen als team. Als hockeytrainer train je dan ook hockeyers op technische vaardigheden, zodat ze beter worden in hockey. Daarnaast zal een hockeytrainer conditieoefeningen houden en bijvoorbeeld warming-ups uitvoeren bij spelers om blessures bij te voorkomen. In de meeste gevallen zal een hockeytrainer amateur hockeyers trainen, omdat de meeste hockeyers alleen hockeyen voor hun plezier. Hockey is een populaire sport binnen Nederland, net zoals tennis en voetbal. Binnen Nederland zijn er ongeveer 250.000 mensen, die wekelijks hockeyen bij een hockeyvereniging. Binnen Nederland zijn er ongeveer 310 hockey vereniging, die over het hele land te vinden zijn. Ondanks dat hockey niet de grootste sport is binnen Nederland is hockey wel de nummer twee sport met betrekking tot teamsport.

Een hockeytrainer is dus een sportinstructeur die zich gespecialiseerd heeft in de hockeysport. Als hockeytrainer heb je te maken met verschillende hockeyers, die in de meeste gevallen actief zijn als amateursporter. Het is niet zo dat hockeytrainers alleen aangemerkt kunnen worden als trainer, omdat de meeste hockeytrainers ook aangemerkt moeten worden als coach. Met welke hockeyers een hockeytrainer precies te maken krijgt is afhankelijk van het opleidingsniveau als hockeytrainer. De meeste hockeytrainers beginnen op het niveau hockeytrainer 1 (HT1). De opleiding hockeytrainer 1 moet gezien worden als een basisopleiding dat bestaat uit een korte cursus. De meer ervaren hockeytrainers kunnen zich uiteindelijk aanmelden voor de opleiding hockeytrainer 2 (HT2). Een hockeytrainer 2 moet over een gekwalificeerde erkende opleiding beschikken om de jeugd en/of senioren te mogen begeleiden als hockeytrainer. De opleiding hockeytrainer 2 moet ook afgerond worden met verschillende deelkwalificaties en de daarbij behorende proeve van bekwaamheid. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid om door te leren tot hockeytrainer 3 (HT3) of hockeytrainer 4 (HT4). De opleiding hockeytrainer 3 en 4 moeten gezien worden als volwaardige sportopleidingen. Als hockeytrainer 3 en 4 kan je verantwoordelijk zijn voor het aansturen van verschillende andere hockeytrainers, die op een lager niveau werkzaam zijn.

Wat doet een hockeytrainer allemaal

De kerntaak van een hockeytrainer is het trainen van hockeyers, zodat de technische vaardigheden toenemen. Daarnaast kan een hockeytrainer verantwoordelijk zijn voor het opstellen van educatieve programma's met betrekking tot de hockey-theorie. Andere werkzaamheden zijn voor het organiseren van activiteiten om nieuwe hockeyers te kunnen aantrekken tot de hockeyclub. In algemene zin is een hockeytrainer verantwoordelijk voor het op de juiste manier begeleiden van hockeyers, waardoor de prestaties als hockeyteam zullen toenemen. Met welke hockeyers een hockeytrainer precies te maken heeft is geheel afhankelijk van de bevoegdheid als hockeytrainer. In sommige gevallen kan een hockeytrainer ook werkzaam zijn als materiaalman. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een keeperstrainer.

Opleiding Hockeytrainer:

Nederlands heren hockeyelftal:

Opleidingen tot hockeytrainer

Als hockeytrainer verbonden aan een hockeyclub moet je beschikken over de juiste opleidingen, die onder andere aangeboden worden door de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende opleidingen als hockeytrainer die gericht zijn op verschillende doelgroepen. Een andere mogelijkheid om hockeytrainer te worden is het volgen van een opleiding aan het CIOS die ook diverse Mbo-opleidingen aanbieden binnen de sport. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een hockeytrainer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een fulltime hockeytrainer werkzaam zijn voor een hockeyvereniging. Daarnaast is het denkbaar dat een goede hockeytrainer werkzaam is als ondernemer. In de meeste gevallen zal een hockeytrainer echter niet beroepsmatig werkzaam zijn. Net zo als binnen andere sporten zijn er relatief gezien niet veel betaalde sportinstructeurs werkzaam.

Competenties hockeytrainer

De competenties van een hockeytrainer zijn niet eenduidig aan te geven, omdat deze per hockeytrainer kunnen verschillen. Het trainen van pupillen is bijvoorbeeld niet zomaar te vergelijken met het trainen van senioren. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen het trainen van amateurs en het trainen van professionele hockeyers. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat een hockeytrainer moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het op de juiste manier kunnen motiveren en inspireren van hockeyers is over het algemeen belangrijk. Daarnaast moet een hockeytrainer over de nodige didactische vaardigheden beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie, leervermogen, inlevingsvermogen, strategie, plannen, professionaliteit en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hockeytrainer

Het arbeidsmarktperspectief als hockeytrainer is over het algemeen matig te noemen en sterk afhankelijk van de genoten opleidingen. De doorgroeimogelijkheden als hockeytrainer moeten gezien worden in het mogelijk trainen van beroepssporters als hockeycoach.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hockeytrainer

Een hockeytrainer die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen onder de cao sport of de cao sportverenigingen vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een hockeytrainer die fulltime werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3000 en 3600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle hockeytrainer zijn fulltime werkzaam als hockeytrainer waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen. Daarnaast kan een hockeytrainer ook hobbymatig actief zijn en wellicht alleen een onkostenvergoeding ontvangen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hockeytrainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hockeytrainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl