Keeperstrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep keeperstrainer
Wat doet een keeperstrainer
Belang van keeperstraining
Werkzaamheden als keeperstrainer:
Film: werken als keeperstrainer
Film: keepersschool
Opleidingen tot keeperstrainer
Bedrijven waar een keeperstrainer werkzaam kan zijn
Competenties keeperstrainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keeperstrainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris keeperstrainer
Eigen bedrijf starten als Keeperstrainer
Boekhoudprogramma vergelijken Keeperstrainer

Beroep keeperstrainer

Een keeperstrainer geeft training met als doel de kennis en vaardigheden van keepers te verbeteren. De ontwikkeling van de keeper staat dan ook centraal tijdens het geven van training. Het beroep is in verschillende takken van sport uit te voeren. Bijvoorbeeld in de voetbalwereld waar de keeper een belangrijke positie in het veld inneemt. Ook in hockeywedstrijden is de rol van de doelman uiteraard belangrijk. Voor alle teamsporten waarin er sprake is van een team met een keeper heeft een keeperstrainer de mogelijkheid om de keeper te trainen. Dat geldt dus onder meer ook voor sporten als ijshockey net als voor handbal. De sportwereld is groot, zodat een keeperstrainer in allerlei takken van sport actief kan zijn. De trainer van keepers stelt korte en langetermijndoelen vast en baseert daar de trainingen op. Het gaat hier doorgaans om het geven van individuele training aan een enkele doelman of aan twee of drie keepers. Het hangt van de tak van sport en van het niveau af of er aan een of aan meerdere doelmannen training wordt gegeven. Er is sprake van het voorbereiden van de training door onder meer keepersoefeningen te bedenken. Op het trainingsveld vinden deze oefeningen plaats. De trainer heeft daarbij onder meer een begeleidende en motiverende rol. Naast het uitvoeren van oefeningen vindt er overdracht van kennis plaats. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de positiebepaling bij uiteenlopende spelsituaties. De oefeningen hebben onder meer betrekking op de techniek, maar eveneens op de tactiek. Beide elementen maken onderdeel uit van de keeperstraining. Bovendien is het de bedoeling dat er aandacht is voor het verbeteren van reflexen, snelheid en conditie. Dat geldt eveneens voor het verbeteren van spelinzicht en aanwijzingen geven aan het team.

Wat doet een keeperstrainer

Een keeperstrainer is dus een trainer en een coach die doorgaans als ervaringsdeskundige optreedt. Deze trainers hebben namelijk zelf ervaring in de praktijk opgedaan, zoals oud profspelers. Bijvoorbeeld als hockeyer, als hockeykeeper of als voetballer in het elftal. Een keeperstrainer kan in dat opzicht actief zijn als hockeytrainer of als voetbaltrainer gericht op het geven van training aan keepers. Zo kan dat natuurlijk eveneens geld voor handbaltrainers of voor een ijshockeytrainer of andere takken van sport waarbij er iemand het doel verdedigt. Het is mogelijk dat een keeperstrainer afhankelijk van het niveau ook werkzaam kan zijn als voetbaltrainer. Op hoger niveau, zoals op profniveau, geldt dat er doorgaans sprake is van een trainer die gespecialiseerd is in het geven van keeperstraining. Bij het geven van training zijn er een aantal onderdelen waar specifiek aandacht voor is. Bijvoorbeeld voor de sprongkracht, zoals in het voetbal belangrijk is. De vangtechniek speelt eveneens een rol net als het voetenwerk, reactievermogen en positie kiezen. In de voetbalsport is duiken net als bij handbal een aspect dat gericht aandacht verdient. In deze tijd speelt videoanalyse op profniveau eveneens een belangrijke. De keeperstrainer analyseert videobeelden om aan de hand daarvan uitleg te geven. Bijvoorbeeld over het innemen van een bepaalde positie tijdens een specifieke spelsituatie.

Belang van keeperstraining

Het doel is het sluitstuk van het sportveld en de doelverdediger neemt een andere rol in dan veldspelers. Daarom is een keeperstrainer ook zo belangrijk. Die houdt namelijk rekening met specifieke facetten van de doelverdediger. Een keeper die alleen maar meetraint met de rest van het team leert zich niet verder te ontwikkelen in de eigen rol. Daarom is een keeperstrainer ook zo belangrijk. Die richt zich namelijk specifiek op de rol van doelverdediger met een uitgebreide keepers- en techniektraining. Het is daarbij belangrijk om niet alleen de focus te leggen op het tegenhouden van ballen. Het is namelijk even belangrijk om van achteruit het spel op te bouwen. Een keeperstrainer richt zich met een coördinatietraining gecombineerd met kracht- en techniekelementen. Een training begint met een warming-up, waarbij er in de loopoefeningen aandacht is te besteden aan pass- en vangtechnieken als het om doelverdedigers in het voetbal gaat.

Werkzaamheden als keeperstrainer:

  • Oefeningen bedenken.
  • Training geven.
  • Videobeelden analyseren.
  • Motiveren.
  • Coachen.
  • Kennis overdragen.
  • Spelinzicht bieden.
  • Begeleiden.

Film: werken als keeperstrainer

Film: keepersschool

Opleidingen tot keeperstrainer

Het is mogelijk om een opleiding tot keeperstrainer in het voetbal te volgen via de KNVB. Er is een KNVB-academie die onder meer opleidingen verzorgt op het gebied van begeleiding, training en wedstrijd. Deze opleiding is gericht op aankomende keeperstrainers die aan de slag willen gaan in het betaald voetbal. Er zijn uiteenlopende niveaus beschikbaar om een opleiding tot keeperstrainer te volgen. Ook de KNHB voorziet in de hockeysport in opleidingen tot hockeytrainers gericht op doelverdedigers om als performance-manager op te treden. Deze opleiding tot hockey keeperstrainer biedt de mogelijkheid om na afronding als zelfstandig trainer aan de slag te gaan op clubniveau en districtsniveau. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een keeperstrainer werkzaam kan zijn

Een keeperstrainer is doorgaans werkzaam bij een sportclub, zoals een voetbalclub of hockeyclub. Er zijn wat dat betreft allerlei niveaus te onderscheiden. Bijvoorbeeld een keeperstrainer die op amateurniveau werkzaam is en in dienst is van de sportclub. Er zijn echter ook keeperstrainers die op een hoger niveau werkzaam zijn. Deze zijn dan bijvoorbeeld in dienst bij profclubs of bij de sportbond, zoals bij de KNVB als keeperstrainer voor het Nederlands elftal. Op profniveau zijn er in verhouding natuurlijk wel veel minder trainers werkzaam in verhouding tot het amateurniveau. Er zijn ook nog andere organisaties of bedrijven waar een keeperstrainer werkzaam kan zijn. Bijvoorbeeld op voetbalscholen of tijdens hockeykampen.

Competenties keeperstrainer

Een keeperstrainer dient over verschillende competenties beschikken. Als eerste is het belangrijk dat er sprake is van kennis over de tak van sport, waarin de trainer actief is. Het kunnen overdragen van kennis is daarbij natuurlijk eveneens van belang. Een van de andere belangrijke competenties waarover een trainer van doelverdedigers dient te beschikken, is technisch en tactisch inzicht. Ook het inspireren en motiveren zijn competenties die de basis vormen voor succes. Het kunnen geven van training met uitleg over spelposities en verbeteren van conditie, reflexen en kracht is eveneens een competentie van belang.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keeperstrainer

Er zijn bij alle clubs in de voetbalwereld net als bij hockey, handbal en andere sporten keeperstrainers nodig. Een amateur keeperstrainer heeft uiteraard de mogelijkheid om van een lager niveau door te groeien naar een hoger niveau. Het hoogst haalbare is om als keeperstrainer op profniveau aan de slag te gaan. Op amateurniveau geldt dat het vaak een bijbaan is vanwege het beperkte aantal uren dat de trainer aan de club is verbonden. Op professioneel niveau is er doorgaans sprake van een volledige baan.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keeperstrainer

Het salaris van een keeperstrainer is uiteraard geheel afhankelijk van het niveau en van het aantal uren. Op amateurniveau is er sprake van minder uren in verhouding tot profniveau. Bovendien is er ook nog verschil als het gaat om het geven van keeperstraining aan de jeugd of aan volwassenen. Keepertrainers verdienen in het hoger amateurniveau meestal 1.000 euro per maand. Op lager niveau daalt het salaris en is het bijvoorbeeld mogelijk om een paar honderd euro bij te verdienen. Professionele keeperstrainers verdienen uiteraard veel meer, maar het salaris is dan weer afhankelijk van de club. Een keeperstrainer die bij Real Madrid in dienst is, verdient in dat opzicht natuurlijk meer dan iemand die bij Heracles de keeperstraining verzorgt.

Eigen bedrijf starten als Keeperstrainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Keeperstrainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Keeperstrainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keeperstrainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Keeperstrainer.

Mijnzzp.nl