Ballenjongen

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ballenjongen of ballenmeisje is verantwoordelijk voor het oppakken van ballen en het aangeven van ballen aan spelers. Het beroep ballenjongen komt vooral voor binnen de voetbalsport en de tennissport echter kunnen bijvoorbeeld ook volleyballers gebruik maken van een ballenjongen tijdens belangrijke wedstrijden. De kerntaak van een ballenjongen is het voorzien van speelballen aan spelers inclusief het oppakken van speelballen die buitenspel geraak zijn. Een ballenjongen staat voor zijn werkzaamheden dan ook langs de lijn om spelers te kunnen voorzien van een nieuwe speelbal als dat nodig is. Tijdens belangrijke voetbalwedstrijden is er meestal sprake van meerdere ballenjongen die langs het veld verdeeld worden zodat er altijd een ballenjongen in de buurt is om de speelbal aan te geven. Het beroep ballenjongen is onder jongeren een populair beroep omdat jongeren belangrijke wedstrijden als ballenjongen mogen bijwonen en ze bekende voetballers ontmoeten. Het beroep ballenjongen moet gezien worden als vrijwilligerswerk omdat ballenjongens over het algemeen geen financiële vergoeding ontvangen. Een ballenjongen mag in de meeste gevallen wel het hele gezin uitnodigen die vanaf de tribune de ballenjongen aan het werk kunnen zien.

Het beroep ballenjongen of ballenmeisje is een beroep echter zal een ballenjongen in de meeste gevallen geen financiële vergoeding ontvangen voor de diensten. Een ballenjongen en ballenmeisje krijgen over het algemeen wel een kledingpakket van de betreffende sportclub en ze mogen hun gezinsleden uitnodigen tijdens de wedstrijden waarbinnen de ballenjongen werkzaam zal zijn. Een ballenjongen krijgt dus een andere vergoeding dan geld. Het beroep ballenjongen kan ook gezien worden als een erefunctie omdat ballenjongens veel bekende voetballers of ander soort sporters in actie zullen zien.

Ballenjongen worden

Het worden van een ballenjongen is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat er zich in de meeste gevallen veel jongeren aanmelden voor de speciale selectiedag. Tijdens de selectiedag worden de jongeren op verschillende manieren getest zoals op snelheid, balbehendigheid en op sociale vaardigheden. In de meeste gevallen krijgen de jongeren aan het einde van de dag te horen wie er allemaal geselecteerd is voor de functie ballenjongen.

Ballenjongen voetbal

Ballenjongens tijdens voetbalwedstrijden hebben het niet in alle gevallen druk, omdat een ballenjongen alleen in actie hoeft te komen als dat nodig is. Dat een ballenjongen het niet druk heeft betekent niet dat deze niet hoeft op te letten. Het snel reageren als ballenjongen is erg belangrijk, omdat het spel niet onnodig stil mag komen te liggen. Snelheid is dan ook een van de belangrijkste competenties van een ballenjongen. Aankomende ballenjongens worden op verschillende manieren getest, echter is snelheid een van de belangrijkste punten als ballenjongen.

Ballenjongen tennis

Een ballenjongen tijdens tenniswedstrijden is net zo als binnen het voetbal verantwoordelijk voor het oprapen en aangeven van tennisballen aan spelers. Een belangrijk verschil hierbij is dat tennissers van zes verschillende ballenjongens de tennisbal aangereikt kunnen krijgen. Een ballenjongen binnen de tennissport zal dan ook zijn arm omhoog houden zodat de tennisser precies ziet van welke ballenjongen hij of zij de tennisbal zal ontvangen. In de meeste gevallen zal een tennisser eerste knikken naar de ballenjongen om aan te geven dat deze de betreffende ballenjongen gezien heeft zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Een ander verschil is dat ballenjongens binnen de tennissport een strakke houding moeten hanteren.

Dit zijn de ballenjongens- en meisjes:

Ballenmeisje:

Ballenjongen tennis:

Opleidingen tot ballenjongen

Er bestaan geen vaste vormen met betrekking tot mogelijke opleidingen tot ballenjongen. Verschillende sportclubs kunnen verschillende regels hanteren met betrekking tot nieuwe ballenjongens. Over het algemeen zal een ballenjongen een selectiedag moeten doorlopen waarop de aankomende ballenjongen op verschillende manieren getest wordt om te bekijken of hij of zij geschikt is als ballenjongen. Een ballenjongen moet over het algemeen tussen de twaalf en zestien jaar oud zijn om te mogen werken als ballenjongen.

Bedrijven waar een ballenjongen werkzaam kan zijn

Een ballenjongen is niet werkzaam voor bedrijven omdat deze actief is voor een sportclub en/of sportvereniging als vrijwilliger. Een ballenjongen kan dan ook niet gezien worden als een reguliere werknemer van een bedrijf.

Competenties ballenjongen

De belangrijkste competentie van een ballenjongen is wellicht nog wel de passie voor de sport en de sportclub waarvoor deze actief zal zijn. Daarnaast mag van een ballenjongen alertheid verwacht worden omdat dat ook een belangrijke competentie is als ballenjongen. Andere belangrijke competenties zijn sociale vaardigheden en het kunnen samen werken. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel en professionaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ballenjongen

Het arbeidsmarktperspectief als ballenjongen is niet echt van toepassing omdat het beroep of de functie ballenjongen niet gezien kan worden als een regulier beroep. Het arbeidsmarktperspectief is sterk afhankelijk van de behaalde resultaten binnen de selectiedag. Er bestaan als ballenjongen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het verder leren binnen de sportwereld.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ballenjongen

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een ballenjongen, omdat het beroep ballenjongen niet gezien kan worden als een baan in loondienst. Een ballenjongen is werkzaam als vrijwilliger. De vergoeding als ballenjongen moet gezien worden als het mogen bijwonen van belangrijke voetbalwedstrijden of tenniswedstrijden, het opdoen van bijzondere levenservaring en het eventueel mogen bijwonen van clubdagen. Een ballenjongen mag ook gezinsleden uitnodigen als hij of zij werkzaam is als ballenjongen.

Mijnzzp.nl