Bosbrandinspecteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bosbrandinspecteur is verantwoordelijk voor het vroegtijdig signaleren van mogelijke brandhaarden, die eventueel kunnen uitgroeien tot een bosbrand. Een andere benaming voor een bosbrand is ook wel natuurbrand, omdat het niet alleen om bosbranden hoeft te gaan. Naast bosbranden kan het ook gaan om andere natuurbranden zoals heidegebieden, duingebieden of veengebieden. Bosbranden staan over het algemeen bekend als de grootste en gevaarlijkste branden, omdat bosbranden meestal zeer groot en heftig zijn. Het is de bosbrandinspecteur die verantwoordelijk is voor het vroegtijdig signaleren van mogelijke branden, zodat kleine branden niet uit kunnen groeien tot grote oncontroleerbare branden. In de meeste gevallen is een bosbrandinspecteur werkzaam voor de brandweer, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat een bosbrandinspecteur ook werkzaam kan zijn als boswachter. Het beroep bosbrandinspecteur betreft een zeer specifiek beroep dat niet door iedereen zomaar uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het niet zo dat een bosbrandinspecteur iedere dag van het jaar zal zoeken naar mogelijk bosbranden. Dit omdat een bosbrandinspecteur over het algemeen alleen werkzaam zal zijn tijdens droge en hete periodes zoals in het voorjaar of tijdens de zomerperiode. Een bosbrandinspecteur zal in veel gevallen gebruik maken van vliegtuigen, waardoor mogelijke brandhaarden snel ontdekt kunnen worden. Daarnaast is het tegenwoordig niet ondenkbaar dat er gebruik gemaakt wordt van drones.

Bos- en natuurgebieden worden door de overheid of de brandweer dagelijks geëvalueerd in een speciale brandwaarschuwingsindex. Deze brandwaarschuwindex bestaat uit verschillende codes die aangeven wat de kans is op een eventuele bosbrand of natuurbrand. Hoe hoger de alarmfase is hoe meer voorzorgsmaatregelen een veiligheidsregio zal nemen. Bij de hoogste alarmfase (code rood) zal bijvoorbeeld ook defensie klaarstaan met blushelikopters, om te helpen bij bosbranden of natuurbranden als dit nodig mocht zijn. Vanaf code oranje worden er over het algemeen ook speciale verkenningsvluchten uitgevoerd met vliegtuigen, om op een snelle manier mogelijke brandhaarden te kunnen ontdekken.

Als bosbrandinspecteur is het belangrijk om mogelijke bosbranden of natuurbranden snel te ontdekken, omdat bosbranden en natuurbranden veel ecologische en economische schade kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn bosbranden en natuurbanden gevaarlijk voor mensen en dieren. Bosbranden en natuurbanden kunnen gevaarlijk zijn omdat bossen meestal voorzien zijn van veel brandbaar materiaal, zoals dode taken, bomen en naalden. Als bossen voorzien zijn van voldoende brandbaar materiaal kunnen bosbranden niet meer te stoppen zijn. Het is daarom zo belangrijk dat er speciaal toezicht gehouden wordt, zodat kleine branden niet kunnen uitgroeien tot zeer grote branden die niet meer controleerbaar zijn.

Hoe ontstaan bosbranden

In de eerste plaats spelen de weersomstandigheden een grote rol als het aankomt op mogelijke bosbranden of natuurbanden. Vooral bij droogte in combinatie met warmte kunnen bosbranden en natuurbranden makkelijk ontstaan. Ook de mens is in veel gevallen direct of indirect verantwoordelijk voor bosbranden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die aan het barbecueën zijn of aan mensen die een sigaret weggooien in de natuur. Daarnaast komt het nog al eens voor dat mensen zelf brand stichten, zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Een ander voorbeeld kan weer zijn het weggooien van lege glazen, flesjes of blikjes die reflecteren door de zon op brandbaar materiaal. Als het warm genoeg is kunnen bosbranden en natuurbanden makkelijk ontstaan, omdat er meestal voldoende brandbaar materiaal aanwezig is zoals dennennaalden of andere droge vegetatie.

Voor en nadelen van bosbranden en natuurbranden

Eén van de grootste voordelen van bosbranden en natuurbranden is dat ze nuttig kunnen zijn voor het voortbestaan van het natuurgebied, omdat er door de brand meer ruimte vrijkomt voor nieuwe begroeiing. Daarnaast bevatten veel dode bomen voedingstoffen die opgenomen worden door de grond, waardoor er nieuwe bomen kunnen groeien of andere vegetatie. Nadelen van bosbranden en natuurbranden zijn dat ze zeer gevaarlijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Daarnaast ontstaat er veel ecologische en economische schade omdat mensen bijvoorbeeld wegblijven uit het natuurgebied. Een ander groot nadeel kan zijn dat er erosie ontstaat, omdat de grond door de brand hard geworden is. Harde grond neemt veel minder water op waardoor er schade kan ontstaan door erosie.

Andere inrichting van landschap:

Luchtbeelden bosbrand:

Opleidingen tot bosbrandinspecteur

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bosbrandinspecteur. Daarnaast kan het beroep bosbrandinspecteur betrekking hebben op diverse functies of beroepen, zoals de beroepen brandweerman, boswachter, handhaver milieu en ruimte of bijvoorbeeld het beroep brandwacht. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de meer specifieke beroepen.

Bedrijven waar een bosbrandinspecteur werkzaam kan zijn

Als bosbrandinspecteur ben je over het algemeen werkzaam voor de overheid of semioverheid. Waar je precies werkzaam zal zijn is meestal sterk afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. De meeste bosbrandinspecteurs voeren ook andere werkzaamheden uit, afhankelijk van de specifieke functie.

Competenties bosbrandinspecteur

De belangrijkste competentie als bosbrandinspecteur is je verantwoordelijkheidsgevoel, omdat de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als zeer belangrijk. Algemene woorden zijn waakzaamheid, inzicht, communicatie en stressbestendigheid. Andere competenties zijn sterk afhankelijk van de specifieke functie en soort werkgever.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bosbrandinspecteur

Het arbeidsmarktperspectief als bosbrandinspecteur is over het algemeen matig te noemen, omdat het meestal een gecombineerde functie betreft zoals eerder omschreven. Wel is het denkbaar dat er tijdens de zomermaanden meer behoefte zal zijn aan extra mankracht om mogelijke branden te voorkomen. De doorgroeimogelijkheden als bosbrandinspecteur zijn sterk afhankelijk van de soort werkgever. Een mogelijke extra taak kan zijn het geven preventietips aan bezoekers of gebruikers van een natuurgebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bosbrandinspecteur

Het is niet mogelijk om een voorbeeld te geven van de arbeidsvoorwaarden als bosbrandinspecteur, omdat je werkzaam kan zijn voor verschillende organisatie met verschillende cao's. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat het salaris per beroep erg kan verschillen. Een beroepsbrandweerman zal bijvoorbeeld meer verdienen dan een tijdelijke brandwacht. Zie voor het salaris de meer specifieke beroepen.

Mijnzzp.nl