Boomverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een boomverzorger is gespecialiseerd in diverse werkzaamheden die met bomen te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snoeien van bomen, aan het uitvoeren van boomveiligheidscontroles en aan het voorkomen of bestrijden van mogelijke ziekten en plagen. Boomverzorging is een specialisatie die niet standaard toebehoort tot de werkzaamheden van een hovenier. Een boom kan op een bepaald moment behoefte hebben aan extra verzorging om verschillende redenen, zoals een ziekte of omdat de boom niet goed groeit. Voor al deze specifieke problemen is het dus mogelijk om een specialist in te huren, namelijk de boomverzorger. De boomverzorger zal dan ook met een plan van aanpak komen na inspectie om de boom weer gezond te maken of om deze gezond te houden. Zo kan de boomverzorger een bodemonderzoek uitvoeren om er achter te komen waar de boom een tekort aan heeft. Maar dit zijn niet de enige taken die een boomverzorger op zich kan nemen. Ook kan de boomverzorger bomen snoeien als dit nodig is of bijvoorbeeld een bliksemafleider plaatsen in de boom.

Tegenwoordig bestaat er een speciale Mbo-opleiding tot boomverzorger, omdat de werkzaamheden van een boomverzorger zo specialistisch zijn. De werkzaamheden van een boomverzorger hebben raakvlakken met de werkzaamheden van een bosbouwer, maar ze zijn niet helemaal vergelijkbaar omdat je als bosbouwer juist in het bos of ander natuurgebied werkzaam bent. Als boomverzorger kan je overal werkzaam, zijn zoals binnen gemeentes of in de achtertuin van particulieren. Een ander belangrijk verschil is dat je als boomverzorger gebruik kan maken van hoogwerkers om bijvoorbeeld een boom te snoeien. Daarnaast kan het als boomverzorger voorkomen dat je ingeschakeld wordt om bomen te verplaatsen of te verplanten.

Anne Frankboom

Een boom kan erg belangrijk zijn als symbool voor mensen om verschillende redenen: omdat de boom gewoon heel oud is, heel mooi is of omdat de boom een belangrijke rol in onze geschiedenis speelt, zoals de bekende Anne Frankboom. De Anne Frankboom was in het echt een witte paardenkastanje die in het centrum van Amsterdam stond. Deze boom is bekend geworden omdat hij omschreven staat in Het Achterhuis. Deze boom is ongeveer halverwege de 19e eeuw geplant en uiteindelijk op 23 augustus 2010 omgewaaid. Uit een onderzoek dat in 2006 is gedaan bleek de boom voor ruim 40 procent verrot te zijn. Hierop verleende de gemeente Amsterdam een kapvergunning wat tot veel weerstand leidde. Uiteindelijk, door veel landelijke aandacht, is men tot inkeer gekomen en heeft men geprobeerd de boom te redden. Het heeft niet mogen helpen en de boom is toen toch gesneuveld, wat door veel mensen als een groot verlies gezien wordt.

Speciale bomen

Bomen kunnen ook bijzonder zijn om hun mooie vorm of omdat deze simpelweg heel erg oud is. Er zijn bomen die wel een paar honderd jaar oud kunnen worden en sommige bomen kunnen zelfs wel duizenden jaren oud worden zoals de ginko. De oudste ginko staat in China en is ongeveer 3500 jaar oud.

Verzorging bomen

Bomen kunnen in allerlei fases verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer ze verplaatst moeten worden. Als de bomen groot zijn kan het nodig zijn deze te verankeren. Wanneer bomen niet goed groeien kan de bodem onderzocht worden op zijn kwaliteit. Uit dit onderzoek kan dan blijken dat de samenstelling van de grond niet goed is, waar dan op ingegrepen moet worden om de boom beter te laten groeien. Maar ook als de boom er niet meer mooi uitziet kan de bodem onderzocht worden en mogelijk voedingselementen worden toegediend om dit te verbeteren. De grondverbetering kan gerealiseerd worden door voedingstoffen met hoge druk direct in de grond te spuiten zodat deze eerder bij de wortels aankomen.

Bomenonderhoud gemeentes

Vooral gemeenten maken regelmatig gebruik van een boomverzorger of boominspecteur om zieke bomen te behandelen, voordat het te laat is en een boom gekapt moet worden. Om te voorkomen dat een boom gekapt moet worden is het belangrijk om in een vroeg stadium de boom te behandelen. Het vervangen van bomen kost doorgaans ook veel tijd en geeft een straat een heel ander aanblik, omdat er vaak jonge kleine bomen voor terug worden geplant. Vooral grote imposante bomen die gekapt moeten worden zijn vaak een groot verlies voor een gemeente.

Bomen kunnen op verschillende manieren aangetast worden, maar de meestvoorkomende ziekten zijn schimmels. Een boom kan zich vaak prima verweren tegen schimmels, maar als de gezondheid al minder is van de boom zullen de schimmels winnen van de boom.

Een boomverzorger kan ook takken die afgebroken zijn en gevaarlijk in een boom hangen verwijderen. Het komt regelmatig voor dat een tak afbreekt door bliksem en blijft hangen. Om dit soort takken te verwijderen kan de boomverzorger in de boom klimmen om deze te verwijderen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Boomverzorging:

Opleidingen tot boomverzorger

Om als bomenverzorger te kunnen werken zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar die je kan volgen. Het beste kan er een Mbo-opleiding boomverzorger gekozen worden. Daarnaast zijn er cursussen te vinden voor mensen die meer willen weten over het verzorgen van bomen. Binnen het beroep boomverzorger is het diploma European Treeworker (ETW) steeds belangrijker aan het worden, omdat opdrachtgevers deze opleiding in veel gevallen verlangen.

Bedrijven waar een boomverzorger werkzaam kan zijn

Er zijn veel zelfstandig ondernemers onder de boomverzorgers te vinden die kunnen adviseren op het gebied van bomen, en ook de daadwerkelijke handelingen uitvoeren. Toch kan je met de afgeronde opleiding natuur en groente ruimte veel meer dan alleen het verzorgen van bomen. Met de afgeronde opleiding kan je werken bij een hoveniersbedrijf, tuincentrum en bijvoorbeeld toezichthouder bij een waterschap worden.

Competenties boomverzorger

Als boomverzorger is het op de eerste plaats belangrijk dat je veel verstand hebt van alle boomsoorten en hun eigenschappen zoals boomziekten en groeiplaatsen. Naast het kunnen verzorgen is het ook belangrijk dat je communicatief goed onderlegd bent, omdat je in veel gevallen met gemeentes te maken zal krijgen die advies over hun bomen willen hebben. Daarnaast zal je als boomverzorger regelmatig in een boom moeten klimmen of, als dat niet kan, met een hoogwerker en zal je dus fysiek gezond moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boomverzorger

Als boomverzorger is het vinden van werk niet heel makkelijk. Er zijn al genoeg bedrijven op dit gebied actief die doorgaans ook nog andere werkzaamheden uitvoeren dan alleen het verzorgen van bomen. Onder de boomverzorgers zijn ook veel kleine zelfstandig ondernemers te vinden. Het doorgroeien als boomverzorger kan gezien worden in het volgen van een bredere opleiding, zodat je meer kansen maakt op de arbeidsmarkt, zoals met de afgeronde opleiding natuur en groene ruimte.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boomverzorger

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep boombezorger, omdat de meeste boomverzorgers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Een boomverzorger in loondienst zal doorgaans tussen de 1500 en 2300 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en dienstjaren. Een zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van de opdrachten. Als boomverzorger is het belangrijk om goede contacten met de lokale overheid of andere instanties te hebben, om zo voldoende opdrachten binnen te kunnen halen. Er zijn niet veel particulieren die een boomverzorger inschakelen. Daarnaast kan het verstandig zijn je werkzaamheden uit te breiden met meer diensten.

Mijnzzp.nl