Opleiding tot Boomverzorger

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VooropleidingMedewerker Bos en Natuurbeheer
VervolgopleidingManager Natuur en Recreatie (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding boomverzorger

Wie een opleiding zoekt tot boomverzorger kan op sommige Mbo-scholen de Mbo-opleiding boomverzorger volgen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding zal je de meeste tijd doorbrengen bij een erkend leerbedrijf, zoals Staatsbosbeheer, adviesbureaus, boomverzorgingsbedrijven of hoveniersbedrijven. Tijdens de praktijklessen binnen deze opleiding is er onder andere aandacht voor het snoeien van bomen, klim- en werktechnieken, planten en bomen, het verplanten van volwassen bomen, visuele boomcontrole en standplaatsverbeteringen. De theorielessen op school gaan over het algemeen over bomenkennis, standplaatsinrichting, ziekten en plagen, boomveiligheidscontrole, rekenen en Nederlands. Daarnaast zal er uitgebreid aandacht zijn voor de algemene veiligheid als boomverzorger, omdat je regelmatig met motorzagen of op hoogte moet werken. Tegenwoordig kan het ook voorkomen dat de school aandacht zal besteden aan algemene ondernemersvaardigheden, omdat de meeste boomverzorgers vroeg of laat hun eigen bedrijf starten en zo meer kennis opdoen van het echte ondernemen. Gedurende de Mbo-opleiding boomverzorger zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen die, samen met de theorie-examens, het uiteindelijke diploma boomverzorger vormen.

Opleidingsduur en niveau boomverzorger

De Mbo-opleiding boomverzorger zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie of vier

Vervolgopleidingen boomverzorger

Er bestaan geen echte vervolgopleidingen na de Mbo-opleiding boomverzorger niveau drie of vier. Wanneer je beschikt over een Mbo-diploma niveau vier is het wel mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding tuinbouw en akkerbouw. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen.

Vooropleiding boomverzorger

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding boomverzorger niveau drie of vier. Een relevante vooropleiding zal zeker welkom zijn, zoals de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer of de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier.

Mijnzzp.nl