Opleiding tot Hovenier

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMedewerker Buitenruimte (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingManager Natuur en Recreatie (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier

Wie een passende opleiding zoekt als tuinman/hovenier kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier, binnen de sector Groen & Agrarisch. De Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier is een uitstroomrichting van de opleiding Natuur en groene ruimte, die verschillende uitstroomrichtingen kent zoals de uitstroomrichting bos- en natuurbeheer. De Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier maakt het mogelijk om na je opleiding voor hoveniersbedrijven te gaan werken of, als je voldoende ervaring hebt, je eigen hoveniersbedrijf te starten. Tijdens de opleiding leer je onder andere alles over grondwerk, het poten van planten, het aanleggen van vijvers, het aanleggen van sierbestrating, het werken met verschillende soorten gereedschappen en algemene werkzaamheden, zoals het aanleggen van verlichting. Naast de vaktechnische vakken is er op school aandacht voor algemene vakken zoals rekenen, Nederlands en beroepsvorming. De meeste scholen besteden tegenwoordig ook uitgebreid aandacht aan algemene ondernemersvaardigheden, omdat veel hoveniers vroeg of laat hun eigen bedrijf willen starten. Tijdens de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier zal je regelmatig stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals een hoveniersbedrijf, waar je onder toezicht staat van een uitvoerder die gezien kan worden als je leermeester.

Opleidingsduur en niveau vakbekwaam hovenier

De Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen vakbekwaam hovenier

Na het afronden van de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier op niveau drie is het nog mogelijk om door te leren voor de Mbo-opleiding manager natuur en recreatie op niveau vier. De Mbo-opleiding manager natuur en recreatie geeft meer verantwoordelijkheden en is een bredere opleiding dan de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier.

Vooropleiding vakbekwaam hovenier

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier niveau drie. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding medewerker buitenruimte zijn op niveau twee.

Mijnzzp.nl