Opleiding tot Bosbouwer

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee, drie en vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingBos- en Natuurbeheer (Hbo)
VooropleidingLandbouw (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer

De Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer is een uitstroomrichting van de Mbo-opleiding Natuur en groene ruimte, die meer uitstroomrichtingen kent zoals de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier. De Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer geeft een goede basis voor studenten die later voor natuurorganisaties of bosbouwbedrijven willen gaan werken. Binnen deze praktijkgerichte vakopleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken voor erkende leerbedrijven en één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. Gedurende de stageperiode zal je verschillende praktijkexamens moeten afleggen, die beoordeeld worden door je leermeester en stagebegeleider van school. Alle losse praktijkexamens vormen samen met de theorie-examens het uiteindelijke vakdiploma vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer. Tijdens de opleiding leer je onder andere alles van bossen, water, natuur, planten, bodem, bomen, houtverwerking, paden en het veilig werken met verschillende soorten machines zoals een kettingzaag of grasmaaier. Ook zal er tijdens de opleiding aandacht zijn voor de theoretische achtergrond van de bodem, het water, ecologie en het kunnen geven van voorlichting.

Opleidingsduur en niveau vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer

De Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer wordt op verschillende niveaus aangeboden zoals niveau twee, drie en vier. De opleiding op niveau twee zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, de opleiding niveau drie ongeveer drie jaar en de opleiding niveau vier zal ongeveer vier jaar in beslag nemen.

Vervolgopleidingen vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer

De vervolgopleidingen na het afronden van de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer zijn sterk afhankelijk van het niveau opleiding, omdat deze opleiding verschillende niveaus kent. Het is alleen mogelijk om door te groeien tot een Hbo-opleiding wanneer je beschikt over een Mbo-opleiding niveau vier.

Vooropleiding vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer niveau twee, drie of vier. Ook zijn er verschillende Mbo-opleidingen denkbaar die gezien kunnen worden als goede vooropleiding, zoals de Mbo-opleiding medewerker buitenruimte op niveau twee of de Mbo-opleiding medewerker recreatiebedrijf op niveau twee.

Mijnzzp.nl