Bosbouwer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bosbouwer?

Een bosbouwer is een bos- en natuurbeheerder die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het verzorgen van bomen, het aanplanten van bomen en het kappen van bomen. Daarnaast is het zo dat bosbouwers verantwoordelijk kunnen zijn voor de voorbereiding van de grond als er nieuwe bomen aangeplant moeten worden. In het kort kunnen we stellen dat de bosbouwer verantwoordelijk is voor het helpen van de natuur door aan bosbeheer te doen. Wat bosbeheer precies inhoudt, is afhankelijk van de soort werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Als bosbouwer ben je hoofdzakelijk werkzaam in bossen en kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, die per opdracht kunnen verschillen. Er bestaan grofweg twee soorten bossen, namelijk natuurlijke bossen en aangeplante bossen. In Nederland zijn er geen natuurlijke bossen meer te vinden. De bossen in Nederland zijn allemaal aangeplant om verschillende redenen, zoals om zandverstuiving te voorkomen of om hout te kunnen winnen uit het bos. Dit is ook de reden waarom vroeger veel naaldhout werd aangeplant. Daarnaast hebben bossen tegenwoordig een belangrijke functie als recreatiegebied voor mensen. In Nederland is bosbouw economisch gezien niet rendabel, omdat het hout niet geschikt is voor de grote industrie, zoals in Scandinavië wel het geval is door het gebruik in de papierindustrie. Het hout uit de Nederlandse bossen wordt vaak gebruikt om pallets van te maken of vezelplaten. Dit is ook een van de redenen waarom in Nederland veel met subsidies gewerkt wordt om de bossen te kunnen onderhouden. In Nederland wordt dan ook heel anders naar bosbeheer gekeken. Zo vinden wij in Nederland diversiteit in de bossen erg belangrijk, en het feit dat mensen simpelweg veilig kunnen genieten van een bos. Het beroep bosbouwer is een mooi beroep waarbinnen kennis en veiligheid een belangrijke rol spelen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Bosbouwer

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Bosbouwer

Welke opleiding is nodig om Bosbouwer te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bosbouwer? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Bosbouwer

Wat is het salaris en tarief van een Bosbouwer? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bosbouwer in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Bosbouwer zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bosbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bosbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl