Opleiding tot Boswachter

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Bos- en Natuurbeheer
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingMedewerker Bos en Natuurbeheer
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer

Wie boswachter wil worden kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer, die verschillende uitstroomrichtingen kent zoals Bosbouw - Urban Forestry, International Timber Trade, Natuur- en landschapstechniek, Tropical forestry, Vastgoed en grondtransacties en de uitstroomrichting Mens en natuur. Tijdens de Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer leer je alles over de natuur, flora, fauna, bosbeheer, biologie, aardrijkskunde, economie, klimaatverandering, recreatie, landschap, tropen, hout, natuur en gezondheid, ecologie, duurzaamheid en biodiversiteit. Na het afronden van de Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer kan je voor uiteenlopende werkgevers komen te werken in uiteenlopende functies, zoals de functie ecologisch adviseur, ontwikkelaar van natuurgebieden, beheerder van natuurgebieden, taxateur buitenruimte, vastgoeddeskundige, rentmeester, voorlichter, verkoper of inkoper, logistiek medewerker of accountmanager.

Vanaf het tweede leerjaar van de opleiding Bos- en Natuurbeheer zal je één van de eerder genoemde specialisaties moeten kiezen, zoals de specialisatie Bosbouw - Urban Forestry. De specialisatie Bosbouw - Urban Forestry is uitermate geschikt voor toekomstig boswachters of natuurbeheerders en zal je alles leren over het optimaal beheren van landschappen en natuur. Het tweede jaar van de opleiding zal je in de meeste gevallen verdiept ingaan op de leerstof vanuit het eerste leerjaar. Vanaf het derde leerjaar zal de leerstof verder uitgebreid worden en ga je ook stage lopen, waarna je in het vierde jaar bezig zal zijn met je afstudeeropdracht. De Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer kan ook onderdeel uitmaken van de bredere Hbo-opleiding Landscape & Environment Management.

Opleidingsduur en niveau Bos- en Natuurbeheer

De Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is geen makkelijke opleiding te noemen. Passie voor natuur en natuurbeheer moeten aanwezig zijn om deze opleiding succesvol af te ronden.

Vervolgopleidingen Bos- en Natuurbeheer

Na de Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Bos- en Natuurbeheer

Om toegelaten te worden tot de Hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer zal je minimaal een gerichte Mbo-opleiding niveau vier moeten bezitten. De meest gerichte vooropleiding op Mbo-niveau is de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bos/ en natuurbeheer op niveau vier. In de meeste gevallen zal je ook toegelaten worden met een andere Mbo-opleiding niveau vier binnen de tuinbouw- en landbouwsector.

Mijnzzp.nl