Boswachter

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Boswachter?

Een boswachter is een ambtenaar die aangemerkt kan worden als de beheerder en beschermer van een bepaald natuurgebied. Er zijn veel natuurgebieden te vinden in Nederland, die allemaal verschillend zijn qua bomen en planten. Deze natuurgebieden vallen onder de verantwoordelijkheid van boswachters. De boswachter is dagelijks bezig met toezicht en beheer van het aangewezen gebied. Maar ook het ontvangen van bezoekers en het rondleiden van de bezoekers is een taak van de boswachter. Tijdens rondleidingen zal een boswachter alle bijzondere plekjes, plantjes, bomen en dieren laten zien aan de bezoekers. Ook het informeren van bezoekers over de inhoudelijke werkzaamheden van een boswachter is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De werkzaamheden van een boswachter zijn tweeledig, omdat een boswachter meer doet dan alleen het informeren van bezoekers. Andere belangrijke werkzaamheden van een boswachter zijn bijvoorbeeld het fungeren als opsporingsambtenaar. Een boswachter is dus ook een toezichthouder, die toeziet op de regels met betrekking tot het natuurgebied. Een andere benaming voor een boswachter kan dan ook zijn natuurinspecteur. Het houden van toezicht op natuurgebieden is om verschillende redenen belangrijk. Het is niet zo dat een boswachter alleen toeziet op mogelijke illegale praktijken, zoals het dumpen van afval. Een boswachter zal juist ook toezien op de rust met betrekking tot het natuurgebied, zodat de aanwezige dieren geen stress ondervinden. Daarnaast ziet een boswachter er op toe dat de natuur geen schade zal oplopen, zoals door het illegaal plukken van planten of paddenstoelen. Ook het vertrappen van bepaalde planten zal voorkomen worden door de boswachter. In dat geval kan het belangrijk zijn dat bezoekers alleen de aangewezen natuurpaden volgen. Een boswachter is dus een natuurbeheerder, die ook aangemerkt kan worden als opsporingsambtenaar.

Lees verder...

Opleiding tot Boswachter

Welke opleiding is nodig om Boswachter te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Boswachter? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Boswachter

Wat is het salaris en tarief van een Boswachter? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Boswachter in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Boswachter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Boswachter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl