Houthakker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Een houthakker is een persoon die beroepsmatig of hobbymatig hout hakt. Het beroep houthakker bestaat tegenwoordig nog steeds, maar niet meer zoals dat vroeger het geval was, omdat er tegenwoordig in veel gevallen gebruikgemaakt wordt van moderne machines en gereedschappen. Het echte houthakken wordt nog steeds gedaan, maar alleen nog door privépersonen en zeker niet meer professionele houtverwerkingsbedrijven. Wel bestaan er nog steeds vriendenclubjes die als activiteit hebben het gezamenlijk houthakken. Deze vriendenclubjes maken in veel gevallen onderdeel uit van een bepaalde vereniging, die hout hakt en klooft met het doel het hout te verkopen voor de betreffende vereniging. De opbrengst van het gekloofde hout gaat in veel gevallen naar de verenging of bijvoorbeeld naar een goed doel. Gebruikelijke bedrijven die haardhout verkopen werken tegenwoordig alleen nog met kloofmachines en zaagmachines. De professionele houthakkers kopen het hout bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer en kloven het automatisch met grote kloofmachines. Een kloofmachine kan boomstammen op de gewenste afmeting afkorten en duwt het hout automatisch door een stalen raster, waardoor het splijt. Door deze moderne manier van kloven hoeft er niet meer met een bijl gewerkt te worden. Houthakken moet vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen kan houthakken. Hoe iemand precies hout zal hakken is afhankelijk van het doel als houthakker. Het hobbymatig houthakken voor een eigen houtkachel zal in veel gevallen uitgevoerd worden door middel van een houthakkersbijl en/of een kloofbijl. Wanneer een houthakker grotere hoeveelheden hout moet kloven zal de houthakker in veel gevallen gebruikmaken van speciale kloofmachines. Met moderne kloofmachines is het mogelijk om veel sneller grote hoeveelheden hout te kloven. Ook fysiek gezien is het houthakken door middel van een kloofmachine veel makkelijk geworden.
Een houthakker kan dus op verschillende manieren beroepsmatig of hobbymatig actief zijn. In de meeste gevallen zal een houthakker hobbymatig actief zijn. Ook het verkrijgen van haardhout kan voor sommige mensen een belangrijk onderdeel vormen van de werkzaamheden. De beste houtsoorten om mee te stoken zijn Eikenhout, Essenhout en Beukenhout, omdat deze houtsoorten lang en rustig branden. Wie een allesbrander heeft kan ook andere houtsoorten gebruiken die wellicht wat minder rustig branden en ook kunnen spatten. Over het algemeen kan men voor een open haard beter hardere houtsoorten gebruiken die niet spatten. Brandhout mag maximaal twintig procent vocht bevatten wanneer het gebruikt wordt, omdat het anders niet goed zal branden. Naast het niet goed branden van nat brandhout geeft het ook veel rook en zal het schoorsteenkanaal sneller smerig worden. In dat geval is het dus sneller nodig om het schoorsteenkanaal te laten vegen door een schoorsteenveger. Ook geeft te nat brandhout veel overlast voor de omgeving door de rook en stank. Het stoken met te nat brandhout is dan ook in alle opzichten sterk af te raden.
Drogen van brandhout
Over het algemeen zal brandhout op een natuurlijke manier gedroogd worden door het droog op te slaan. In de meeste gevallen zal het brandhout droog opgeslagen worden. Dan is het belangrijk dat de wind goed bij het brandhout kan komen. Brandhout moet, afhankelijk van het soort hout, minimaal een tot twee jaar drogen. Er zijn ook bedrijven te vinden die het gekloofde brandhout in een oven stoppen om het droogproces te versnellen. De meeste particulieren beschikken niet over een speciale droogoven en zullen het brandhout op een natuurlijke manier laten drogen. Dit kan wel per particulier verschillen, omdat brandhout ook droog gekocht kan worden. In dat geval is het wel belangrijk om het brandhout alsnog droog op te slaan.
Prijzen brandhout
De prijzen van brandhout zijn niet altijd even simpel te vergelijken, omdat het om verschillende soorten brandhout kan gaan en er soms onduidelijkheid bestaat tussen een gestort kuub hout en een gestapeld kuub hout. Het is duidelijk dat een gestapeld kuub brandhout veel meer hout bevat dan een gestort kuub brandhout. Over het algemeen is het zo dat de hardere houtsoorten langer branden en daardoor ook duurder zijn. In het algemeen is het wel zo dat de prijzen van brandhout behoorlijk kunnen verschillen. Dit heeft ook te maken met de kwaliteit, de droogte en de manier van aanleveren. Lang niet alle mensen willen zelfstandig hun brandhout ophalen of los op de oprit gestort krijgen. In dat geval zal het brandhout in de meeste gevallen aangeleverd worden door middel van een vrachtwagen. Ook zal het brandhout in dat geval keurig aangeleverd worden op een pallet. Voor deze dienstverlening zal in de meeste gevallen wel een extra vergoeding voldaan moeten worden.
Zelf brandhout verkopen
Er zijn redelijk veel mensen te vinden die achter het huis zelf hout kloven en verkopen aan particulieren. Deze aanbieders van brandhout zijn vaak goedkoper dan de grotere bedrijven, maar kunnen lang niet iedere keer hetzelfde brandhout bieden en hebben doorgaans ook geen hele grote voorraad. Om als particulier een extra zakcentje te kunnen verdienen met brandhout is het belangrijk om goedkoop aan de boomstammen te komen en deze zelfstandig te kloven. Ook zul je over voldoende ruimte moeten beschikken om al het brandhout op te kunnen slaan. Het kan daarnaast zijn dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat je toestemming krijgt van de gemeente. Een goede manier om zelf aan brandhout te komen kan zijn het omzagen van bomen bij mensen en als vergoeding de boomstammen meenemen. Het stoken op kolen of turf komt tegenwoordig bijna niet meer voor.
Hout kloven:
Opleiding tot houthakker
Er zijn geen opleidingen voor het beroep houthakker. Een houthakker hoeft verder ook niet over een opleiding te beschikken, omdat iedereen kan houthakken. Wel speelt veiligheid een belangrijke rol als we spreken van houthakken. Daarnaast kan een houthakker te maken hebben met moderne machines, zoals een kloofmachine. Kloofmachines komen tegenwoordig op veel manieren voor van klein tot zeer groot. In dat geval kan het wel belangrijk zijn dat een houthakker beschikt over voldoende technische kennis. Het kan ook voorkomen dat kloofmachines aangedreven worden door tractors. In dat geval zal een houthakker ook aangemerkt moeten kunnen worden als landbouwmachinist. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.
Bedrijven waar een houthakker werkzaam kan zijn
Over het algemeen zal een houthakker niet beroepsmatig werkzaam zijn, omdat het beroep houthakker in de meeste gevallen niet gezien kan worden als volwaardig beroep. Er zijn wel veel beroepen die raakvlakken hebben met het beroep houthakker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beroepen hovenier, tuinman, greenkeeper, bosbouwer, boomverzorger en boswachter. Als een houthakker professioneel werkzaam is is er eerder sprake van een ondernemer en/of fabrikant. Zoals eerder omschreven kan een houthakker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als vrijwilliger. Er zijn redelijk veel verengingen, die hout hakken tot brandhout om extra geld voor de verenging te kunnen verdienen. Daarnaast kan er sprake zijn van goede doelen. Een houthakker kan ook gewoon een particulier zijn, die zelfstandig voor eigen gebruik hout zal hakken en kloven.
Competenties houthakker
De belangrijkste competentie van een houthakker is de algemene veiligheid, omdat het houthakken aangemerkt kan worden als potentieel gevaarlijke werkzaamheden. Dit is al helemaal het geval als er sprake is van kloofmachines. Kloofmachines zijn handige machines, echter kunnen kloofmachines ook aangemerkt worden als gevaarlijke machines. Een professionele beroepshouding met betrekking tot het gebruik van kloofmachines is dan ook belangrijk. Ook kan het voorkomen dat houthakkers gebruik moeten maken van motorzagen. Bij het gebruik van motorzagen is het belangrijk om de juiste veiligheidskleding te dragen. In het algemeen is het ook belangrijk dat een houthakker beschikt over een goede fysieke conditie. Houthakken is in alle vormen aan te merken als zware arbeid. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, motivatie, doorzettingsvermogen, presteren en plezier.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als houthakker
Het arbeidsmarktperspectief van een houthakker is niet echt van toepassing, omdat het houthakken in de meeste gevallen gezien moet worden als aanvulling op een ander beroep. Daarnaast zijn lang niet alle houthakkers beroepsmatig actief. Er zijn als houthakker geen doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor niet bijzonder genoeg zijn. Iedereen kan aangemerkt worden als houthakker. De doorgroeimogelijkheden van een houthakker zullen eerder afhankelijk zijn van het feitelijke beroep dat iemand uitoefent. Hobbyisten hebben verder al helemaal niet te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris houthakker
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op het beroep houthakker, omdat er geen dienstverband bestaat voor het beroep. Wat een zelfstandig ondernemer precies zal verdienen met het kloven van haardhout en de verkoop hiervan is sterk afhankelijk van de inkoop- en verkoopprijs van het hout. Zoals eerder omschreven kan er ook sprake zijn van geen vergoeding voor het hakken van hout. Dit is vaak het geval binnen verengingen. Denk bijvoorbeeld aan golfverenigingen, die kunnen beschikken over veel eigen bomen. Een ander voorbeeld is jagers, die gezamenlijk houthakken als groepsactiviteit.
Boekhoudsoftware vergelijken voor Houthakker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Houthakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl