Kolenboer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kolenboer was een arbeider die verantwoordelijk was voor het thuisbezorgen van kolen. Het beroep kolenboer bestaat inmiddels al lang niet meer, maar was vroeger zeer noodzakelijk omdat mensen kolen gebruikten om hun huis te kunnen verwarmen. Een kolenboer kwam dan bij mensen thuis om kolen te verkopen en af te leveren. De meeste kolenboeren verkochten de kolen per mud in kolenzakken. Een mud is een oude maat die tegenwoordig niet meer officieel gebruikt wordt maar nog steeds voorkomt zoals in het gezegde "ik zit mudvol". Een mud staat voor een inhoud van 100 liter maar kon per regio onderling nogal verschillen. Zo was een mud in Amsterdam 111,5 liter in plaats van 100 liter. De kolenboer bracht de kolen rond door het gebruik van paard en wagen. Na de oorlog maakte een kolenboer steeds vaker gebruik van vrachtwagens. Een kolenboer kon bij veel huishoudens de kolen rechtstreeks vanaf de straat lossen in zogenaamde kolenkelders. De belangrijkste werkzaamheden van een kolenboer waren dus het thuis bezorgen van kolen zodat mensen hun huis konden verwarmen. Met de opkomst van het aardgas na 1960 is het beroep kolenboer snel uitgestorven. Het werk van een kolenboer was aan te merken als zware arbeid en ook smerige arbeid. In sommige gevallen was een kolenboer ook aan te merken als olieboer, omdat een kolenboer ook petroleum kon bezorgen. Petroleum was ook weer een brandstof die gebruikt kon worden om huizen te verwarmen. Net zo als kolen gebruiken mensen tegenwoordig ook geen petroleum meer om hun huis te verwarmen.

Kolenkit

Bij de mensen thuis was er meestal een kolenkit aanwezig. Dit was een speciale emmer om de kolen vanaf het kolenhok naar de kachel te vervoeren. De kolenkit heeft een speciale vorm die taps toeloopt zodat de kolenkit gemakkelijk geleegd kon worden. Tegenwoordig zien we de kolenkit soms nog staan in huishoudens als paraplubak.

Kolen en aardgas

Tegenwoordig stookt men in huishoudens niet meer op kolen maar eerder op aardas. Ook zijn er nog steeds huishoudens te vinden die op stookolie stoken wat tevens een vervanger was voor de kolen net zo als aardgas. De huishoudens die vandaag de dag nog steeds op stookolie stoken zijn meestal huizen in afgelegen gebieden waar geen gasleiding aanwezig is.

Het leveren van stookolie was voor veel kolenboeren een nieuwe bron van inkomsten nadat huishoudens gestopt waren met het stoken van kolen. Binnen Nederland worden kolen alleen nog gebruikt in grote energiecentrales om stroom op te weken. Een groot nadeel van het stoken van kolen is toch wel de milieuvervuiling. Kolen worden gewonnen uit kolenmijnen die ook binnen Nederland te vinden waren. Binnen Nederland zijn de mijnen tegenwoordig wel gesloten en worden er dus ook geen kolen meer gewonnen.

De sluiting van de kolenmijnen c.q. steenkoolmijnen heeft alles te maken met het vinden van het aardgas binnen Nederland. Kolen worden door particulieren c.q. huishoudens tegenwoordig eigenlijk alleen nog gebruikt om te kunnen barbecueën en zeker niet meer voor een kolenkachel om het huis te verwarmen. Tegenwoordig zijn bijna alle huizen voorzien van een centrale verwarming die aangestuurd worden door een cv-ketel.

De laatste kolenboer:

Opleidingen tot kolenboer

Er bestaan natuurlijk geen opleidingen als kolenboer en deze hebben ook nooit bestaan. Een kolenboer was meestal een zelfstandig ondernemer en voor het leveren c.q. verkopen van kolen waren geen opleidingen nodig.

Bedrijven waar een kolenboer werkzaam kan zijn

Een kolenboer was doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en verkocht zijn kolen aan bedrijven en particulieren. Het bezorgen van de kolen werd doorgaans gedaan door middel van paard en wagen.

Competenties kolenboer

De belangrijkste competentie als kolenboer was dat je fysiek gezond moest zijn omdat het zwaar werk betrof. Maar natuurlijk moest een kolenboer ook commercieel zijn zodat deze winst wist te genereren op de verkochte kolen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kolenboer

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn niet van toepassing op het beroep kolenboer omdat het beroep niet meer bestaat. Vroeger was er zeker veel werkgelegenheid in de kolenindustrie omdat bijna alle huishoudens kolen nodig hadden om hun huis te kunnen verwarmen. Echte doorgroeimogelijkheden als kolenboer zijn er nooit geweest. Wel zijn veel kolenboeren later stookolie gaan verkopen nadat het stoken op kolen afgelopen was.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kolenboer

Arbeidsvoorwaarden en salaris als kolenboer zijn ook niet van toepassing omdat het beroep niet meer bestaat. In vroegere dagen bepaalde de kolenboer meestal zijn eigen arbeidsvoorwaarden omdat deze doorgaans werkzaam was als zelfstandig ondernemer. De kolenboer maakte meestal maar een kleine winst op de verkochte kolen maar kon zeker voldoende verdienen wanneer deze voldoende kolen wist te verkopen. Het werk als kolenboer was zeker zwaar en ongezond te noemen omdat het tillen van de kolen en de kolenstof een aanslag waren op het lichaam.

Mijnzzp.nl