Ruiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ruiter
Wat doet een ruiter
Amazonezit
Professioneel ruiter
Film: ruiter
Film: springruiter
Opleidingen tot ruiter
Bedrijven waar een ruiter werkzaam kan zijn
Competenties ruiter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ruiter
Arbeidsvoorwaarden en salaris ruiter
Eigen bedrijf starten als Ruiter
Boekhoudprogramma vergelijken Ruiter

Beroep ruiter

Ruiter is een algemene benaming voor personen die een paard berijden. Een vrouwelijke paardrijdster noemt men soms ook wel eens een amazone, vanwege de amazonezit (beide benen aan één kant). De term ruiter moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat ruiters ook meer specifieke benamingen kunnen gebruiken, zoals de benaming dressuurruiter, jockey of springruiter, afhankelijk van de soort ruiter. Een ruiter doet aan paardensport, waarbij sprake is van één of meerdere paarden die gebruikt worden voor de sport. Een andere benaming voor paardensport is hippische sport. Een ruiter kan hobbymatig actief zijn met paarden, maar kan ook professioneel werkzaam zijn. Een andere benaming voor een hobbymatige ruiter kan ook zijn manegeruiter. Een ruiter is dus een man of vrouw die aan paardensport doet, wat betrekking kan hebben op diverse soorten paardensporten. Denk bijvoorbeeld aan dressuursport, springsport, eventingsport (military), draf- en rensport en aan voltige sport (gymnastische oefeningen). Binnen Nederland zijn er ongeveer een half miljoen mensen die aangemerkt kunnen worden als ruiter, omdat ze aan paardrijden doen. De meeste ruiters moeten aangemerkt worden als amateursporter, omdat er relatief gezien niet veel beroepsmatige ruiters actief zijn binnen de paardensport. Dit neemt niet weg dat ook amateursporters regelmatig kunnen deelnemen aan wedstrijden. De meeste ruiters binnen Nederland moeten aangemerkt worden als zogenaamde manegeruiter. Als manegeruiter zal je over het algemeen op een recreatieve manier de paardensport beoefenen. De meeste manegeruiters volgen iedere week paardrijles van een paardrij-instructeur om aan hun techniek te kunnen werken. Net zo als de term ruiter moet ook de term paardensport vrij algemeen gezien worden, omdat er binnen de paardensport veel verschillende vormen van de sport bestaan.

Wat doet een ruiter

Er bestaan dus verschillende soorten ruiters, echter noemt men alle paarrijders een ruiter los van de activiteiten en het aantal paarden waarmee een ruiter werkt. Paarrijden is een populaire sport, die door veel mensen hobbymatig, recreatief en beroepsmatig beoefend wordt op verschillende niveaus. Een hobbymatige ruiter of manegeruiter kan ook aan wedstrijden meedoen als ruiter. De meeste mensen bezitten geen eigen paard en maken gebruik van manege paarden om hun paardensport te kunnen beoefenen. Dat de meeste mensen geen eigen paarden bezitten is vanwege de kosten en de stalling, wat in veel gevallen een probleem is. Ook de verzorging van paarden kan een belangrijke reden zijn om geen eigen paard te nemen. De paardensport heeft over het algemeen een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat het om paarden gaat. De paardensport vraagt wel om de juiste ruiter, omdat de ruiter en het paard in de meeste gevallen moeten functioneren als team om te kunnen presteren. Dit is vooral belangrijk als een ruiter deelneemt aan paardenconcours. Als reactieve ruiter draait het over het algemeen minder om het presteren. In dat geval is plezier meestal belangrijker dan het echt presteren.

Amazonezit

Dat vrouwelijke ruiters ook wel eens amazone genoemd worden komt vanwege de zithouding van vrouwen op paarden in het verleden. Vrouwen plaatsten in het verleden beide benen aan één kant van het paard en droegen meestal een jurk of rok. De speciaal gemaakte rijzadels werden zo gemaakt dat vrouwen alle handelingen konden uitvoeren tijdens het paarrijden, maar dan met beide benen aan één kant. In de meeste gevallen lieten vrouwen de benen over de linkerkant hangen zodat de mannelijke ruiter rechts van de amazone kon paarrijden. In vroegere dagen was paarrijden een elitesport.

Professioneel ruiter

Het worden van een professionele ruiter is voor redelijk veel jonge ruiters een droom. Het daadwerkelijk worden van een professionele ruiter is in de meeste gevallen niet makkelijk en zal veel oefenen inhouden. Een hippische carrière is over het algemeen niet makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk te noemen. In de meeste gevallen zal een ruiter op jonge leeftijd moeten beginnen en intensief moeten trainen om concours wedstrijden te kunnen winnen. Een professionele ruiter kan gebruikmaken van andere medewerkers zoals een groom en/of stalmedewerkers. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra.

Film: ruiter

Film: springruiter

Opleidingen tot ruiter

Het worden van ruiter is over het algemeen alleen mogelijk door het volgen van paardrijlessen. De meeste nieuwe ruiters worden lid van een manage, waarbinnen gespecialiseerde paardrij-instructeurs werkzaam zijn. Het zijn de paardrij-instructeurs, die ruiters alle vaardigheden van het paardrijden aanleren. Binnen de meeste maneges zijn er diverse paardrij-instructeurs werkzaam, die op verschillende niveaus paardrijles kunnen verzorgen. Het leren paardrijden is een kwestie van veel oefenen en het opdoen van praktijkervaring. Bij de KNHS is het mogelijk om een professionele ruiteropleiding te volgen tot het hoogste niveau. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een ruiter werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een ruiter aangemerkt moeten worden als amateursporter, die voor het plezier de paardensport beoefent. Dit neemt niet weg dat een ruiter in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als beroepssporter. Een beroepssporter moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Daarnaast kan een ruiter op andere manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bereden politie of aan defensie, die ook gebruikmaken van paarden. Een ander voorbeeld is een ruiter, die werkzaam is binnen de recreatiesector. In dat geval kan een ruiter meestal ook aangemerkt worden als gids. Het beroep ruiter kan dus ook een aanvulling zijn op andere beroepen.

Competenties ruiter

De belangrijkste competentie van een ruiter is het welzijn van het paard of paarden. Het verzorgen van de paarden op de juiste manier moet in alle gevallen voorop staan. Ook het aanvoelen van paarden en het op de juiste manier berijden van paarden zijn belangrijke competenties. In het algemeen kan ook motivatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Zonder de juiste motivatie kan er geen sprake zijn van goed samenspel tussen mens en dier. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, liefde, plezier, energie, samenwerken, zorgzaamheid, presteren, zelfstandigheid en trainen. Als een ruiter beroepsmatig actief is met paarden kan er ook sprake zijn van aanvullende vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ruiter

Het arbeidsmarktperspectief van een ruiter is niet echt van toepassing, omdat het beroep ruiter niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Daarnaast is het zo dat de meeste ruiters aangemerkt moeten worden als amateursporter, die verder niks te maken hebben met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Dit neemt niet weg dat goede ruiters, die beschikken over het juiste talent, vroeg of laat kunnen doorgroeien tot professioneel ruiter. De doorgroeimogelijkheden van een ruiter moeten dan ook gezien worden in het worden van een professionele ruiter. Verdere mogelijke doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet. De meeste ruiters hebben verder niks te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ruiter

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een ruiter, omdat de meeste ruiters niks met arbeidsvoorwaarden en salaris te maken hebben. Voor de meeste ruiters betreft het paarrijden alleen een hobby. Professionele ruiters kunnen over het algemeen wel goede inkomsten verdienen door het winnen van belangrijke wedstrijden.

Eigen bedrijf starten als Ruiter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ruiter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Ruiter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ruiter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ruiter.

Mijnzzp.nl