Hoefsmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hoefsmid is een vakman die hoefdieren, zoals paarden, pony's en ezels voorziet van hoefijzers. De belangrijkste reden voor het aanbrengen van hoefijzers is het voorkomen van slijtage aan de hoeven. Het is de hoefsmid die gespecialiseerd is in het behouden en/of bevorderen van de juiste hoefstand, zodat hoefproblemen voorkomen worden. In het verleden was het vrij normaal dat een plaatselijke dorpssmid paarden voorzag van nieuwe hoefijzers. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde hoefsmeden die op locatie werkzaam zijn om paarden te voorzien van nieuwe hoefijzers. Het beroep hoefsmid is geen beschermd beroep en iedereen kan zich dan ook hoefsmid noemen. Ondanks dat iedereen zich hoefsmid kan noemen is het als hoefsmid wel erg belangrijk om een goede opleiding te volgen, omdat je met dieren werkzaam bent. Het beroep hoefsmid valt onder de zogenaamde gespecialiseerde dierverzorging. Als hoefsmid is het belangrijk dat je over voldoende kennis van de anatomie van hoefdieren beschikt, omdat het beroep meer inhoudt dan het alleen beslaan van hoefdieren. Een hoefsmid werkt tegenwoordig in de meeste gevallen met hoefijzers die fabrieksmatig gemaakt zijn, en past ze aan als het nodig is. Het aanbrengen van hoeven noemt men ook wel het beslaan van hoefijzers. Een hoefijzer is een metalen of gietijzeren bescherming voor de hoeven van een hoefdier.

Als hoefsmid doe je meer dan alleen het beslaan van paarden, zoals eerder omschreven. Een hoefsmid moet ook kennis hebben van de anatomie van de hoef en van het paard en moet mogelijke gezondheidsproblemen kunnen herkennen en eventueel voorkomen of verhelpen. Het kan als hoefsmid ook nodig zijn om het hoefdier door te verwijzen naar een dierenarts. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hoefsmid het beste omschrijven als hoefverzorging. Hoefverzorging heeft ook weer betrekking op het uitkrabben en invetten van hoeven, echter hoeven deze werkzaamheden niet uitgevoerd te worden door een speciale hoefsmid. Het bekappen van hoeven zal over het algemeen wel gedaan worden door een hoefsmid.

Nadelen van hoefijzers

Hoefijzers hebben niet alleen maar voordelen. Er zijn zelfs behoorlijk wat nadelen die schade toe kunnen brengen, zoals een verminderde doorbloeding van de hoef en de verminderde schokabsorptie van het hoefdier. Enkele andere nadelen zijn het verzwakken van de hoefwand, de nagelgaten, de kans op uitglijden op asfalt, de gewichtsverandering en de versmalling van de hoef, omdat deze samen geknepen wordt door het hoefijzer en de natuurlijk groei van de hoef daardoor wordt tegengegaan. Maar ook voor de eigenaar zelf hebben hoefijzers niet alleen maar voordelen, omdat hoefijzers onderhoudsgevoelig zijn en relatief gezien kostbaar zijn.

Enkele belangrijke taken van de hoefsmid zijn:

  • Het beoordelen van hoeven, beslag en verzorgingstoestand
  • Het bekappen van paarden
  • Het uitvoeren van dagelijkse verzorging
  • Het uitvoeren van periodieke verzorging
  • Het beoordelen van hoeven, stand en gang
  • Het bekappen van een dode voet
  • Het verwijderen van los ijzer

Beroep hoefsmid:

Opleiding tot hoefsmid

Wie hoefsmid wil worden kan het beste de Mbo-opleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard) volgen. De opleiding gespecialiseerde dierverzorging met de specialisatie paard is een Mbo-opleiding op niveau drie en zal doorgaans drie jaar in beslag nemen. Tijdens deze opleiding zal er onder andere aandacht zijn voor het bekappen, smeden en beslaan van hoefdieren. Maar er is natuurlijk ook veel aandacht voor de anatomie van het paard. Deze opleiding zal veel praktijkles inhouden en zeker niet alleen theoretisch zijn. Omdat je als hoefsmid in veel gevallen als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn is er ook aandacht voor het ondernemen, zoals het bijhouden van een administratie, en je commerciële vaardigheden. Er is een Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden waar meer informatie te vinden is over opleidingsmogelijkheden voor het beroep hoefsmid en voorwaarden om de titel Certified European Farrier te mogen voeren als hoefsmid.

Bedrijven waar een hoefsmid werkzaam kan zijn

Als hoefsmid kan je werkzaam zijn op een hoefsmederij, smederij of werken in een paardenkliniek. De meeste hoefsmeden werken echter als zelfstandig ondernemer en bouwen zelf hun klantenbestand op, zoals maneges en andere paardenhouders. Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden onder de hoefsmeden.

Competenties hoefsmid

De belangrijkste competentie als hoefsmid is dat je goed opgeleid bent en dus over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, omdat het werken met dieren een grote verantwoordelijkheid kent. Daarnaast zal je fysiek gezond moeten zijn als hoefsmid, omdat het werk van een hoefsmid redelijk zwaar te noemen is. Als hoefsmid heb je natuurlijk niet alleen met paarden te maken maar ook met de eigenaren. Je zult dus veel moeten overleggen, wat inhoudt dat je communicatieve vaardigheden goed moeten zijn. Zoals eerder omschreven werken veel hoefsmeden als zelfstandig ondernemer en zal je dus een commerciële instelling moeten bezitten en moet je kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoefsmid

Het arbeidsmarktperspectief als hoefsmid is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam als hoefsmid en lang niet alle hoefsmeden kunnen rondkomen van hun werkzaamheden. Ze combineren de werkzaamheden dan ook met andere taken op gezondheidsgebied. De doorgroeimogelijkheden als hoefsmid moeten gezien worden in het verder leren naar bijvoorbeeld een Mbo-opleiding niveau vier, zodat je betere doorgroeimogelijkheden zal hebben als hoefsmid. Het opbouwen van een klantenbestand als nieuwe hoefsmid is niet altijd even makkelijk en zal doorgaans veel doorzettingsvermogen van iemand vragen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoefsmid

Omdat wij er vanuit gaan dat je als hoefsmid werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep hoefsmid, omdat je als ondernemer je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Er is ook niet zomaar een salarisindicatie aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten dat weet te vergaren als hoefsmid. Een hoefsmid werkt doorgaans niet per uur maar met vaste vergoedingen voor zijn diensten. Zoals eerder omschreven zijn er redelijk veel hoefsmeden die ook andere taken uitvoeren naast het beslaan van paarden.

Mijnzzp.nl