Hoefsmid

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Hoefsmid?

Een hoefsmid is een ambachtsman die hoefdieren, zoals paarden, pony's en ezels, voorziet van hoefijzers. De belangrijkste reden voor het aanbrengen van hoefijzers is het voorkomen van slijtage aan de hoeven. Het is de hoefsmid die gespecialiseerd is in het behouden en bevorderen van de juiste hoefstand, zodat hoefproblemen voorkomen worden. In het verleden was het vrij normaal dat een plaatselijke dorpssmid paarden voorzag van nieuwe hoefijzers. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde hoefsmeden, die op locatie werkzaam zijn om paarden te voorzien van nieuwe hoefijzers. Het beroep hoefsmid is geen beschermd beroep en iedereen kan zich dan ook hoefsmid noemen. Ondanks dat iedereen zich hoefsmid kan noemen is het als hoefsmid wel erg belangrijk om een goede opleiding te volgen, omdat je met dieren werkzaam bent. Het beroep hoefsmid valt onder de zogenaamde gespecialiseerde dierverzorging. Als hoefsmid is het belangrijk dat je over voldoende kennis van de anatomie van hoefdieren beschikt, omdat het beroep meer inhoudt dan alleen het beslaan van hoefdieren. Een hoefsmid werkt tegenwoordig in de meeste gevallen met hoefijzers die fabrieksmatig gemaakt zijn, en past ze aan als het nodig is. Het aanbrengen van hoeven noemt men ook wel het beslaan van hoefijzers. Een hoefijzer is een metalen of gietijzeren bescherming voor de hoeven van een hoefdier. Een hoefsmid moet ook kennis hebben van de anatomie van de hoef en van het paard en moet mogelijke gezondheidsproblemen kunnen herkennen en eventueel voorkomen of verhelpen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hoefsmid het beste omschrijven als hoefverzorging. Hoefverzorging heeft ook betrekking op het uitkrabben en invetten van hoeven, echter hoeven deze werkzaamheden niet uitgevoerd te worden door een speciale hoefsmid. Het bekappen van hoeven zal over het algemeen wel gedaan worden door een hoefsmid.

Lees verder...

Opleiding tot Hoefsmid

Welke opleiding is nodig om Hoefsmid te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Hoefsmid? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Hoefsmid

Wat is het salaris en tarief van een Hoefsmid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Hoefsmid in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Hoefsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoefsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl