Opleiding tot Hoefsmid

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMedewerker Dierverzorging (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingPaardenhouderij (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard)

De Mbo-opleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard) binnen de sector dieren is de aangewezen Mbo-opleiding voor studenten die een passende opleiding zoeken als hoefsmid. Deze opleiding is op de meeste scholen te volgen via de BOL-vorm en de BBL-vorm. Tijdens de Bol-vorm opleiding zal je ongeveer zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een ervaren hoefsmid die gezien moet worden als je leermeester. Tijdens de stageperiode zal de leermeester met de stagebegeleider van school toezien op de algemene voortgang en diverse praktijkexamens afnemen bij de student hoefsmid. Bij de BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. In de meeste gevallen moet je bij de BBL-opleiding zelf een leerbedrijf zoeken, waarbinnen je de opleiding kan doorlopen. Tijdens de Mbo-opleiding hoefsmid leer je onder andere bekappen, beslaan, smeden en het beoordelen van kreupelheid, stand en gang. Daarnaast is er binnen deze opleiding aandacht voor ondernemerschap, omdat de meeste hoefsmeden vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer. De algemene vakken binnen deze opleiding zijn onder andere Nederlands, Engels, biologie, scheikunde, economie en burgerschap.

Opleidingsduur en niveau Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard)

De Mbo-opleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard) zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard)

Na het afronden van de Mbo-opleiding hoefsmid is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een Mbo-opleiding niveau vier. Er bestaan echter geen gerichte vervolgopleidingen meer na de Mbo-opleiding hoefsmid. Wel bestaan er natuurlijk voldoende Mbo-opleidingen niveau vier, maar zijn deze niet gericht op het vak hoefsmid.

Vooropleiding Hoefsmid (Gespecialiseerde dierverzorging paard)

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding hoefsmid niveau drie. Ook met een passende vooropleiding op Mbo-niveau is het mogelijk om deel te nemen aan de opleiding hoefsmid, zoals met de Mbo-opleiding medewerker dierverzorging niveau twee.

Mijnzzp.nl