Smid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep smid
Wat doet een smid
Wat is een smidsvuur
Film: het geheim van de smid:
Opleidingen tot smid
Bedrijven waar een smid werkzaam kan zijn
Competenties smid
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als smid
Arbeidsvoorwaarden en salaris smid
Eigen bedrijf starten als Smid
Boekhoudprogramma vergelijken Smid

Beroep smid

Een smid is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het maken en onderhouden van metalen voorwerpen. Het beroep smid komt in zijn oorspronkelijke vorm niet veel meer voor, maar is nog niet uitgestorven. De meeste smeden die nog actief zijn hebben hun werkzaamheden deels aangepast aan de moderne tijd. Dit betekent dat een smid ook gebruik kan maken van moderne machines om metalen voorwerpen te fabriceren, echter zijn ook nog genoeg ouderwetse smederijen te vinden, die geen gebruik maken van moderne technieken of machines. Commercieel gezien zullen de meeste smederijen wel gebruikmaken van moderne technieken, omdat het met de hand smeden van metalen voorwerpen zeer arbeidsintensief is. De rol van de huidige moderne smid is dan ook niet meer te vergelijken met die van vroeger. De oorspronkelijke smid maakte gebruik van vuur en een aambeeld om ijzer en ander metaal te kunnen bewerken. Het vuur waarvan een smid gebruikmaakte noemde men ook wel smidsvuur. Het kunnen bewerken en smeden van metalen voorwerpen, zoals een smid dit doet, is aan te merken als een ambacht, dat niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. Het aanleren van het smeden was meestal alleen mogelijk door het opdoen van veel praktijkervaring onder begeleiding van een ervaren smid. Vanzelfsprekend is het beroep smid aan te merken als zwaar beroep, omdat het beslaan van metaal met de nodige kracht uitgevoerd moet worden. Daarnaast waren de werkomstandigheden zwaar te noemen, zoals het de hele dag werken met vuur. Het beroep smid komt nog steeds veel voor, maar niet meer zoals dit vroeger het geval was. Moderne smederijen zijn in grote mate gemoderniseerd en maken hoofdzakelijk gebruik van moderne machines en technieken. Een bedrijf dat metaal bewerkt op een moderne manier kan nog wel steeds de benaming smederij of siersmederij hanteren.

Wat doet een smid

Een smid is dus gespecialiseerd in het maken van allerlei voorwerpen die gemaakt worden van metaal. Zoals eerder omschreven komt het beroep smid op de ambachtelijke manier niet veel meer voor. De werkzaamheden van een smid zijn grotendeels overgenomen door industriële machines. Tegenwoordig spreken we in de meeste gevallen niet meer van een smid maar van een metaalbewerker. Ondanks dat het beroep smid niet veel meer voorkomt zijn er nog genoeg metaalbedrijven te vinden die de benaming smederij gebruiken. Door het gebruik van deze benaming weet iedereen wat de smederij maakt. Denk hierbij aan sierhekwerken, hekwerken, toegangspoorten of bijzondere uithangborden en lampen. Daarnaast kan een smid minder voor de hand liggende voorwerpen smeden, zoals bijzonder hang-en-sluitwerk, muurankers, balkonhekken, kerk-kruizen en hoefijzers. In de meeste gevallen zal een smid of smederij maatwerkproducten fabriceren, die niet zomaar te koop zijn.

Wat is een smidsvuur

Een smidsvuur is het vuur dat een smid gebruikt om het ijzer te kunnen smeden. Een smidsvuur wordt door middel van steenkool of houtskool opgestookt. Om het smidsvuur extra heet te krijgen is het nodig om een blaasbalg of ventilator te gebruiken, zodat er meer zuurstof bij het vuur komt. Het ijzeren voorwerp wordt in het smidsvuur tot boven de 1000 graden verhit, waarna de smid het voorwerp kan bewerken door middel van het slaan op ijzer. Het slaan of bewerken van ijzer door een smid noemt men smeden. Smeden is meer dan alleen slaan op het ijzer. Denk ook aan buigen, strekken, rekken, splijten en ponsen. Een traditionele smid kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Film: het geheim van de smid:

Opleidingen tot smid

Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden voor het beroep smid. Wie het echt ambachtelijke smeden wil leren zal het ambacht in de praktijk moeten leren. Wel bestaan er voldoende andere Mbo-opleidingen binnen het metaal, zoals de Mbo-opleiding assistent metaalbewerking. Zie voor het kunstzinnige vak als smid ook het beroep kunstsmid. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een smid werkzaam kan zijn

Een smid zal in bijna alle gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven komt het beroep smid in zijn oorspronkelijke vorm niet veel meer voor. De werkzaamheden van een smid zijn grotendeels geautomatiseerd.

Competenties smid

De belangrijkste competentie van een smid is de allround ambachtelijke kennis met betrekking tot het bewerken metaal. Het bewerken van metaal vereist een combinatie van de juiste temperatuur en bewerkingstechnieken, die niet zomaar aan te leren zijn. Ook het beïnvloeden van de hardheid, door het steeds verhitten en bewerken van metaal is iets wat alleen geleerd kan worden door ervaring. Een andere belangrijke competentie is de persoonlijke veiligheid. Dit heeft vooral betrekking op de bijzondere arbeidsomstandigheden waarmee een smid te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, inzicht, doorzettingsvermogen, kennis en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als smid

Het arbeidsmarktperspectief van een smid is niet van toepassing. Het beroep smid komt in de oorspronkelijke vorm bijna niet meer voor. Er zijn nog maar weinig smederijen te vinden, die op de oorspronkelijke manier werkzaam zijn. Het is wel denkbaar dat een smid uit nostalgisch oogpunt actief is, echter zal dit meestal niet bedrijfsmatig zijn. Er zijn als smid geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het opbouwen van een goede naam.

Arbeidsvoorwaarden en salaris smid

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep smid, omdat een smid meestal werkzaam zal zijn binnen zijn eigen smederij. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal en soort opdrachten. Wanneer je werkzaam bent in een moderne smederij kan dit geheel anders liggen. Zie voor meer specifieke informatie de andere beroepen binnen de metaalbranche.

Eigen bedrijf starten als Smid

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Smid, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Smid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Smid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Smid.

Mijnzzp.nl