Manegehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een manegehouder is de eigenaar van een of meerdere maneges, waarbinnen het paardrijden wordt beoefend. Een andere benaming voor manege kan ook zijn rijschool. Een manage kenmerkt zich door de aanwezigheid van meerdere rijbakken zoals een binnenbak en een buitenbak. Daarnaast is een manage voorzien van andere faciliteiten die toebehoren tot de ruitersport zoals stallen en een wasruimte. Als het om een grote manege gaat zal een manegehouder vaak ook personeel in dienst hebben, om alle dagelijkse werkzaamheden op de manege uit te kunnen voeren. Bij het runnen van een manege komen veel verschillende soorten werkzaamheden kijken, zoals het schoonmaken van de stallen en rijbakken, het klaarmaken van de paarden voor de les en het schoonmaken van de paarden. Niet alle werkzaamheden worden door de manegehouder zelf gedaan, omdat veel werkzaamheden met betrekking tot de verzorging van paarden ook onder de verantwoordelijkheid van de ruiters kunnen vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de stallen en aan het wassen en schoonmaken van de paarden. Een manegehouder moet in de meeste gevallen meer gezien worden als een manager of als directeur, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing van een manege. Denk hierbij aan financiële werkzaamheden, het organiseren van evenementen en wedstrijden en aan het inkopen van alle benodigde werkmaterialen en voer.

Een manege kan alleen op een goede manier draaien als er voldoende ruiters komen om paardrijlessen te volgen, en wellicht ook hun eigen paard stallen op de manege tegen een vergoeding. De meeste maneges liggen aan de rand van een natuurgebied, zodat de ruiters ook buitenritten kunnen maken. Veel mensen zien de manege als een uitje waar ze hun hobby kunnen beoefenen. Het is daarom belangrijk dat de klanten van de manege dit dan ook zo ervaren. De meeste maneges hebben voldoende paarden beschikbaar voor beginnende en gevorderde les kandidaten. Beginnende ruiters worden door een manegehouder niet op de moeilijkste paarden gezet. Tijdens de paardrijlessen zal een paardrij-instructeur de ruiters volgen en ze steeds advies geven als hij of zij iets fout ziet gaan. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een manegehouder zelf ook paardrijlessen verzorgt, omdat een manegehouder hiervoor ook aparte paardrij-instructeurs kan inhuren.

Verantwoordelijkheden manegehouder

Als manegehouder heb je een grote verantwoordelijkheid voor de verzorging en gezondheid van de dieren op een manege. De manegehouder weet welke verzorging een bepaald dier nodig heeft, en signaleert in een vroeg stadium problemen bij een dier. Bij problemen is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen en maatregelen te nemen, zodat het dier weer beter kan worden. Zoals het uit de les halen zodat het paard kan herstellen. Daarnaast zal een manegehouder vaak bezig zijn met alle dagelijkse administratieve taken van een manege en organiseert de manegehouder evenementen en wedstrijden op de manege. Tijdens de wedstrijden en evenementen kan de manegehouder zijn manege onder aandacht brengen bij mogelijke nieuwe kandidaten die ook paardrijles willen gaan volgen.

Als manege eigenaar is het belangrijk om steeds weer nieuwe leuke activiteiten te organiseren om de mensen terug te laten keren. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat het paardrijden spelenderwijs bijgebracht wordt. De meeste kinderen kunnen zich prima vermaken op een manege, en lopen vaak vele uren rond op de manege en helpen vaak met de dagelijkse klusjes zoals het voeren en schoonmaken van de paarden.

Manege paarden

Op een moderne manege staan de paarden vaak niet meer de hele dag in de stal. Het heeft tegenwoordig de voorkeur om de paarden vrij rond te laten lopen in een wei. Ook het voeren wordt meestal automatisch geregeld door een chip in het paard. Wanneer het paard honger heeft loopt deze de voederautomaat in en weet de machine of het paard al gegeten heeft en hoeveel eten deze mag krijgen. Wanneer een paard al gegeten heeft zal de voederautomaat geen eten geven en kan het paard weer weglopen. Paardrijden is erg populair in Nederland als vrijetijdsbesteding. Nederland kent niets voor niets totaal ongeveer 3500 kilometer aan ruiterpaden en heeft meer dan 800 maneges die allemaal verschillend zijn.

Manegehouder:

Opleidingen tot manegehouder

Wie een manege wil gaan runnen kan het beste de Mbo-opleiding paardenhouderij volgen. De opleiding biedt verschillende niveaus die je klaarstomen voor de functie als manegehouder. Niveau één is assistent paardenhouderij, niveau twee is medewerker paardenhouderij, niveau drie is vakbekwaam medewerker paardenhouderij en niveau vier is bedrijfsleider en zelfstandig ondernemer paardenhouderij. Tijdens de opleiding is er natuurlijk niet alleen aandacht voor de theorie maar zal je ook regelmatig stage lopen.

Bedrijven waar een manegehouder werkzaam kan zijn

Met de afgeronde opleiding paardenhouderij kan je bij verschillende bedrijven gaan werken in verschillende functies, zoals stalmeester, assistent bedrijfsleider of bedrijfsleider. Maar natuurlijk zal de ultieme droom zijn het starten van je eigen manege. Maar ook andere banen zijn met de opleiding mogelijk, zoals het werken in een ruitersportzaak.

Competenties manegehouder

Om als manegehouder te kunnen werken is het in de eerste plaats belangrijk dat je genoeg geschoold bent en je op een juiste manier weet om te gaan met de paarden, en dus verstand hebt van alles wat hierbij komt kijken zoals de verzorging van de paarden. Naast de liefde voor de paarden vind je ook leuk om met mensen om te gaan die op de manege komen. Maar als manegehouder let je natuurlijk in de éérste plaats op de gezondheid van de paarden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als manegehouder

Voor goed opgeleide mensen in de paardenbranche is er meestal wel werk te vinden. Het zelf starten van een manege kan voor veel mensen een droom zijn, maar die droom is misschien wel lastig waar te maken. Er zijn al behoorlijk wat maneges die al lang bestaan, en dus meestal ook veel leden hebben. Het rendabel maken van een nieuwe manege is doorgaans niet makkelijk. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het groter en beter maken van de manege zodat er meer leden en inkomsten binnen komen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris manegehouder

Als manegehouder heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken omdat je als zelfstandig ondernemer de werkzaamheden uitvoert, en je dus je eigen voorwaarden bepaalt. Ook het salaris is niet aan te geven als manegehouder, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Wel is het zo dat het lastig zal zijn om een manege te starten, omdat er al relatief veel zijn en er misschien wel geen plek is voor nieuwe maneges. Als startende ondernemer is het wellicht verstandiger om een bestaande manege over te nemen.

Mijnzzp.nl