Team Mijnzzp

Vierspan paarden

Algemene informatie over de dierenbranche

De dierenbranche c.q. dierensector kent uiteenlopende beroepen en specialisaties. Naast de standaard beroepen dierenverzorger en dierenarts behoren bijvoorbeeld ook dierenspeciaalzaken, hengelsportwinkels, ruitersportwinkels en aquariumwinkels toe aan de dierenbranche. Er zijn in Nederland plusminus 1.500 dierenspeciaalzaken en plusminus 1.650 dierenartsen voor gezelschapsdieren. Het aantal dierenklinieken binnen Nederland gericht op gezelschapsdieren bedraagt plusminus 800 en er zijn ook nog eens ongeveer 310 gemengde praktijken waar gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren behandeld worden. Binnen Nederland geven alle mensen in totaal ongeveer 280 miljoen euro per jaar uit aan dierenartsen. Veruit het grootste deel van dit bedrag wordt besteed aan de verzorging van honden en katten. De totale omzet van de dierensector binnen Nederland bedraagt plusminus 2 miljard per jaar. Een gemiddeld huishouden geeft per jaar ongeveer 270 euro uit aan voeding en verzorging voor hun huisdieren. Er zijn in Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden, 3,3 miljoen katten en 1 miljoen konijnen. (Tekst 2016).

Carrièremogelijkheden binnen de dierenbranche

De dierenbranche kent zeer veel specialisaties die om verschillende opleidingen zullen vragen. Er zijn binnen de dierenbranche verschillende carrièremogelijkheden die wel afhankelijk zullen zijn van je eigen competenties en opleidingen. Daarnaast kent de branche inmiddels redelijk veel zelfstandige ondernemers die in verschillende vakgebieden actief kunnen zijn. Over het algemeen zal je binnen de dierensector minimaal over een Mbo-opleiding moeten beschikken om echt carrière te kunnen maken. Maar ook het starten van een eigen bedrijf, wanneer je over voldoende kennis en ervaring beschikt, kan gezien worden als het werken aan je carrière.

Opleidingen en cursussen dierenbranche

Er worden voor de dierensector uiteenlopende soorten opleidingen en cursussen aangeboden op verschillende niveaus. Binnen de dierensector kun je eigenlijk op alle niveaus en zelfs zonder gerichte opleiding werkzaam zijn. Over het algemeen beschikken degenen die werkzaam zijn in de dierensector minimaal over een Mbo-opleiding of hoger. Omdat er verschillende soorten beroepen binnen de dierenbranche bestaan verwijzen wij naar de specifieke opleidingen bij de beroepen waar meer informatie te vinden is.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de dierenbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de dierenbranche

Binnen de dierensector zijn veel zelfstandig ondernemers actief in verschillende vakgebieden waartoe ook veel trimsalons en bedrijven die honden uitlaten horen. Van alle dierenartsen in Nederland is ongeveer de helft zelfstandig ondernemer. Wie wenst te starten als zelfstandig ondernemer in de dierensector zal zich altijd goed moeten laten adviseren zoals door de kamer van koophandel of eventuele belangenbehartigers binnen de branche. Vooral het oprichten van een winkel zoals een dierenspeciaalzaak is doorgaans niet gemakkelijk en vraagt om een grote investering. Tegenwoordig zijn er ook veel partijen op het internet actief die meestal dierenvoeding en speeltjes verkopen en toch wel als grote concurrent van de reguliere winkels gezien moeten worden.

Informatie over de dierenbranche op Mijnzzp

Binnen de dierenbranche op Mijnzzp hebben wij momenteel 32 beroepen opgenomen die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Bij alle beroepen hebben wij vaste informatie opgenomen zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De dierenbranche op Mijnzzp trekt dagelijks zeer veel bezoekers die op zoek zijn naar mogelijke opleidingen of zoeken naar algemene informatie over de branche. Ook veel scholieren bezoeken onze website regelmatig voor spreekbeurten. De populairste beroepen binnen de dierenbranche op Mijnzzp zijn momenteel de beroepen dierenarts, dierentrimmer, schaapherder, jager, hoefsmid en het beroep zoöloog.

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties