Opleiding tot Manegehouder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingMedewerker Dierverzorging (Mbo 2)
VooropleidingHoefsmid (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Paardenhouderij

De Mbo-opleiding paardenhouderij kent ook wel de benaming recreatiedieren (ondernemer/manager recreatiedieren). De Mbo-opleiding paardenhouderij is de opleiding voor studenten die een passende opleiding zoeken binnen de paardenbranche. Door het volgen van deze opleiding kan je uiteindelijk komen te werken voor maneges, paardenklinieken, stoeterijen, springstallen, ruitersportzaken of bijvoorbeeld paardenfokkers. De Mbo-opleiding paardenhouderij is op de meeste scholen via de BOL-vorm en de BBL-vorm te volgen. Bij een BOL-opleiding zal je over het algemeen minimaal zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de periode stage lopen, onder begeleiding van een leermeester en de stagebegeleider van school. Bij de BBL-opleiding werk je over het algemeen vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en zal je minimaal één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. Tijdens de opleiding leer je onder andere alles over voeding, verzorging, huisvesting, voortplanting en is er aandacht voor algemene ondernemersvaardigheden en managementvaardigheden. De algemene vakken binnen deze opleiding zijn onder andere Engels, Nederlands, Biologie, Scheikunde, Economie, Natuurkunde en het vak burgerschap.

Opleidingsduur en niveau Paardenhouderij

De Mbo-opleiding paardenhouderij zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen Paardenhouderij

Na het afronden van de Mbo-opleiding paardenhouderij niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals een STOAS Hbo-opleiding in Wageningen. Het is overigens wel belangrijk om de juiste doorstroomvakken te kiezen, omdat het anders misschien niet mogelijk is om door te groeien tot deze hogeschool.

Vooropleiding Paardenhouderij

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding paardenhouderij niveau vier. Daarnaast is het zo dat meeste scholen het liefst zien dat je eerst de Mbo-opleiding medewerker paardenhouderij niveau twee en de Mbo-opleiding allround medewerker paardenhouderij niveau drie doorlopen hebt, omdat tijdens deze opleidingen belangrijke basiskennis behandeld wordt. De Mbo-opleiding medewerker dierverzorger niveau twee is overigens ook een geschikte vooropleiding.

Mijnzzp.nl