Paardenfokker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep paardenfokker
Werken als paardenfokker
Eigen paardenfokkerij starten
Wat doet een paardenfokker:
Paardenfokkers op wereldniveau:
Opleidingen tot paardenfokker
Bedrijven waar een paardenfokker werkzaam kan zijn
Competenties paardenfokker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paardenfokker
Arbeidsvoorwaarden en salaris paardenfokker
Eigen bedrijf starten als Paardenfokker
Boekhoudprogramma vergelijken Paardenfokker

Beroep paardenfokker

Een paardenfokker is gespecialiseerd in het fokken van paarden en pony's, die gehouden worden voor de mens. Het houden van paarden voor de mens kan betrekking hebben op de paardensport of ruitersport of heeft betrekking op vlees, melk of leer consumptie van paarden. Verschillende sporten binnen de paardensport zijn onder meer de drafsport, rensport, springsport en dressuur. De paarden die gefokt worden door een paardenfokker zijn in veel gevallen zogenaamde raspaarden. Een andere benaming voor een paardenhouderij kan ook zijn stoeterij of manage. Binnen een paardenhouderij kunnen dus paarden en pony's gefokt worden om verschillende redenen. Een paardenfokker heeft veel te maken met dekhengsten, die meestal ondergebracht zijn in een hengstenstation. Deze dekhengsten worden gehouden om de merries op natuurlijke manier te bevruchten. Een andere mogelijkheid is het bevruchten van merries door middel van kunstmatige inseminatie. Kunstmatige inseminatie heeft in steeds meer gevallen de voorkeur, omdat dan de paardenfokker niet hoeft te reizen met de dekhengsten. Ook is er door middel van kunstmatige inseminatie meer keuze met betrekking tot het fokken. De meeste paardenfokkers moeten aangemerkt worden als ondernemer, die binnen een eigen paardenfokkerij werkzaam zijn. Het fokken van paarden betreft zeer specialistische werkzaamheden, omdat de paarden in de meeste gevallen geschikt moeten zijn voor de dressuursport of springsport. Goede paarden kunnen een grote waarde vertegenwoordigen. Het fokken van toppaarden zal als paardenfokker iedere keer een grote uitdaging zijn. Ook het trainen van paarden behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een paardenfokker. Het worden van paardenfokker is niet makkelijk, omdat een paardenfokker over veel kennis moet beschikken. Daarnaast is het starten van een paardenfokkerij kostbaar.

Werken als paardenfokker

Een paardenfokker is dus meestal een ondernemer, die zich gespecialiseerd heeft in het fokken van raspaarden. Als paardenfokker verzorg je in veel gevallen ook de training van de paarden en onderhoud je de stallen van de paarden. Een paardenhouderij kan niet aangemerkt worden als een manege, waarbinnen ruiters hun hobby beoefenen. Een paardenfokker heeft meestal te maken met verschillende professionele dierenverzorgers en dierentrainers, die de verschillende paarden trainen en berijden. Zoals eerder omschreven betreft het fokken van paarden specialistische werkzaamheden, omdat de resultaten tellen. Daarnaast zijn lang niet alle hengsten even geschikt als dekhengst, omdat karakter, gezondheid, bloedlijnen en prestaties een belangrijke rol spelen bij de selectie. Het is niet zo dat een paardenfokker alleen verantwoordelijk is voor het dekken van paarden. Een goede paardenfokker is ook dagelijks bezig met de verzorging van de veulens en paarden en het trainen van de paarden. Daarnaast beschikken de meeste paardenfokkers over groot netwerk met andere paardenhandelaren waaraan de paarden en/of sperma verkocht kan worden. Een paardenfokker is steeds bezig om het beste nageslacht te verkrijgen, omdat deze paarden het meeste opbrengen. Tegenwoordig is er in steeds meer gevallen sprake van kunstmatige inseminatie.

Eigen paardenfokkerij starten

Het starten van een eigen paardenfokkerij is voor redelijk veel paardenliefhebbers een grote droom. In de praktijk is het starten van een eigen paardenfokkerij zeer lastig te noemen. Het grootste probleem is dat een paardenfokker nooit precies weet wat de inkomsten zullen zijn. Het zijn alleen de beste paarden, die eventueel veel geld kunnen opbrengen. Daarnaast is het starten van een eigen paardenfokkerij kostbaar te noemen. De meeste investeerders en kredietverstrekkers willen dan ook niet investeren in een paardenfokkerij, omdat de kans op succes niet goed in te schatten is. Wellicht kan het meerdere jaren duren voordat er sprake is van toppaarden, die goed verkocht kunnen worden. De meeste paardenfokkerijen of stoeterijen zijn familiebedrijven, die van generatie op generatie overgaan. Natuurlijk kan iedereen proberen te fokken met paarden, zonder dat er meteen sprake is van een professionele fokkerij.

Wat doet een paardenfokker:

Paardenfokkers op wereldniveau:

Opleidingen tot paardenfokker

Wie een carrière als paardenfokker ambieert kan het beste de Mbo-opleiding paardenhouderij volgen van ongeveer vier jaar op niveau vier. Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden die gevolgd kunnen worden zoals eerst de Mbo-opleiding tot medewerker dierenverzorger waarna nog een vervolgopleiding gevolgd kan worden. Na de Mbo-opleiding zijn er ook nog Hbo-opleidingen die gevolgd kunnen worden in verschillende richtingen. Enkele belangrijke onderdelen die onderwezen zullen worden tijdens de opleiding zijn verzorging, handel, beweging, economie, recht, mennen, hoefbekappen en ziekte herkennen. Maar ook vakken als Nederlands en Engels komen tijdens de opleiding zeker aan bod. Tijdens de opleiding zul je ook zeker stage-lopen onder begeleiding van een leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een paardenfokker werkzaam kan zijn

Een paardenfokker moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die binnen een eigen paardenfokkerij werkzaam is. Daarnaast zijn er redelijk veel mensen, die aangemerkt moeten worden als hobbymatige paardenfokker. Er zijn relatief gezien niet heel professionele paardenfokkers actief. Paardenfokkerijen kunnen ook paarden fokken, die gebruikt worden voor melk, leer of vlees. Het is niet zo dat alle paardenfokkers zich richten op de paardensport.

Competenties paardenfokker

De belangrijkste competentie van een paardenfokker is je vakinhoudelijke kennis. Daarnaast speelt het verzorgen van paarden en veulens een belangrijke rol. Ook mag van een paardenfokker een sterke commerciële instelling verwacht worden. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen onderhandelen als handelaar om de beste opbrengst te realiseren. In dat opzicht zal een paardenfokker ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Een andere belangrijke competentie is het kunnen netwerken. Het netwerken is belangrijk om met de juiste mensen in aanraking te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, risico, stressbestendigheid, samenwerken, visie, plannen en lef.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paardenfokker

Binnen dit beroep kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat de meeste paardenfokkers zelfstandig ondernemer of hobbymatig werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden als paardenfokker zijn beperkt. Een hobbymatige paardenfokker kan wellicht uitgroeien tot een professionele paardenfokker. Er zijn niet veel paardenfokkers die rond kunnen komen van de paardenfokkerij en de meeste paardenfokkers hebben ook nog ander werk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris paardenfokker

Omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing omdat je die als ondernemer zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het salaris sterk afhankelijk zal zijn van de binnen gehaalde opdrachten en verkopen. Er zijn zoals eerder omschreven niet veel paardenfokkers die rond kunnen komen van het alleen fokken van paarden. De meeste paardenfokkers hebben ook nog andere werkzaamheden die natuurlijk ook binnen de paardensport kunnen vallen zoals het geven van paardrijles.

Eigen bedrijf starten als Paardenfokker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Paardenfokker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Paardenfokker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Paardenfokker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Paardenfokker.

Mijnzzp.nl