Stalmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Stalmedewerker is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor verschillende stalwerkzaamheden, zoals het uitmesten van de stallen, het voeren van paarden, het op- en afzadelen van paarden, het uitvoeren van longeer oefeningen, het klaarmaken van paarden voor een wedstrijd, het uitstappen van paarden en het op en af brengen van paarden naar de wei. Ook het wassen en borstelen van paarden behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een stalmedewerker. In het kort kunnen we stellen dat een stalmedewerker verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, die binnen een manege of dressuurstal voorkomen. Als stalmedewerker ben je dus allround inzetbaar en speelt de verzorging van paarden en de stallen een belangrijke rol. Een andere benaming voor een stalmedewerker is ook wel stalknecht. Het beroep stalmedewerker zal in de meeste gevallen betrekking hebben op de paardensport, echter kan een stalmedewerker ook werkzaam zijn met andere dieren, die in een stal verblijven. Als een stalmedewerker met paarden werkt kan ook de benaming manage of stalhouderij van toepassing zijn. Het beroep stalmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stalmedewerker ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, die met het verzorgen van dieren te maken hebben. Het werken als stalmedewerker moet over het algemeen niet onderschat worden, omdat deze werkzaamheden als zwaar aangemerkt kunnen worden. Het beroep stalmedewerker zal dan ook bij je moeten passen. Daarnaast kunnen de werktijden nogal eens onregelmatig zijn. Denk bijvoorbeeld aan zondagen, als veel mensen paard willen rijden. Het schoonhouden van paardenstallen is erg belangrijk voor de gezondheid van paarden, ondanks dat dit wellicht niet het leukste klusje is. Het niet schoonhouden van een paardenstal kan problemen veroorzaken, zoals hoefproblemen en longproblemen.

Een stalmedewerker is dus het verantwoordelijk voor het schoonhouden van stallen en algemene verzorgingswerkzaamheden. Het schoonmaken van paardenstallen heeft meestal betrekking op het verwijderen van stro en mest. Dit wordt gedaan met een zogenaamde mestvork. Een paardenstal moet iedere dag schoongemaakt worden. Dit kan gedaan worden door het verwijderen van natte stro en mest, of de stal in zijn geheel te verschonen. Als een stal in zijn geheel leeggehaald moet worden zal deze doorgaans ook schoongespoten worden met water. Zoals eerder omschreven is het regelmatig schoonmaken van stallen erg belangrijk om mogelijke hoefproblemen bij dieren te voorkomen. Bij ernstige hoefproblemen is het meestal noodzakelijk om dierenarts in te schakelen. Stalhygiëne moet dan ook niet onderschat worden, omdat bacteriën zeer goed gedijen in vochtige omstandigheden. Dit is vooral het geval als we spreken van een smerige stalbodem. Het regelmatig verschonen en uitmesten van stallen zorgt dat wormen geen kans maken, omdat de larven geen tijd hebben om uit te komen.

Wat doet een stalmedewerker

Een stalmedewerker is meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden en niet alleen verantwoordelijk voor het schoonmaken van de stallen. Een stalmedewerker kan ook aangemerkt worden als dierenverzorger. Daarnaast is een stalmedewerker meestal verantwoordelijk voor het opzadelen van paarden, het uitstappen van paarden en het wassen en borstelen van paarden. Het beroep stalmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stalmedewerker ook gewoon een ruiter kan zijn. Ook paardrij-instructeurs kunnen verantwoordelijk zijn voor stalmedewerkers. Als een stalmedewerker fulltime werkzaam is kan ook de benaming groom van toepassing zijn. Een groom is een professionele paardenverzorger, die meestal in dienst is van een vaste ruiter of manege. Het beroep groom komt relatief gezien niet veel voor. De meeste mensen die de paardensport beoefenen zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken van de stallen. Het is denkbaar dat een stalmedewerker ook verantwoordelijk is voor het klaarmaken en schoonhouden rijtuigen.

Stal:

Opleidingen tot stalmedewerker

Voor het beroep stalmedewerker hoef je over het algemeen geen opleiding gevolgd te hebben. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf verschillen. Wie toch een passende opleiding zoekt als stalmedewerker kan kiezen voor de Mbo-opleiding paardenhouderij of de Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Deze opleidingen gaan verder dan het alleen verzorgen van de stallen. Daarnaast kan dit beroep ook betrekking hebben op een hobby. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stalmedewerker werkzaam kan zijn

Een stalmedewerker is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven. De meeste stalmedewerkers moeten aangemerkt worden als ruiter, die zelfstandig verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de stallen. Als het een beroepsmatige stalmedewerker betreft kan dit anders zijn. In dat geval is een stalmedewerker bijvoorbeeld werkzaam voor een manage, paardenfokker of veehouder. Een andere benaming voor stalmedewerker kan in sommige gevallen ook zijn knecht. De meeste stalmedewerkers zijn verder niet beroepsmatig werkzaam. Het schoonmaken van stallen is meestal een onderdeel van de paardensport.

Competenties stalmedewerker

Als stalmedewerker moet je in de eerste plaats een paardenliefhebber zijn, omdat het contact met de paarden en de verzorging van paarden belangrijk zijn. Daarnaast zul je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel met verschillende mensen te maken krijgt. Ook motivatie speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat een goede verzorging van de stallen en de paarden niet mag versloffen. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, energie, plannen, overleggen, controleren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stalmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als stalmedewerker is over het algemeen matig te noemen. Deze functie komt beroepsmatig wel voor, maar niet heel veel, waardoor de arbeidskansen gering te noemen zijn. Daarnaast worden stalwerkzaamheden in lang niet alle gevallen door een professionele stalmedewerker uitgevoerd. De doorgroeimogelijkheden als stalmedewerker moeten gezien worden in het volgen van een beroepsopleiding, waardoor de arbeidskansen toenemen. Ook de functie groom behoort tot de mogelijkheden, als je over veel ervaring beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stalmedewerker

Wanneer je als stalmedewerker werkt zijn de arbeidsvoorwaarden meestal geregeld in de cao dierhouderij, afhankelijk van de werkgever. Een fulltime stalmedewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle stalmedewerkers werken fulltime, waardoor het salaris erg kan variëren. Dit beroep is populair onder jongeren als bijbaantje. Jongeren krijgen meestal een vaste vergoeding per stal die ze schoonmaken.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Stalmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stalmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl