Stalmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Stalmedewerker is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor verschillende stalwerkzaamheden, zoals het uitmesten van de stallen, het voeren van paarden, het op- en afzadelen van paarden, het uitvoeren van longeeroefeningen, paarden klaar maken voor een wedstrijd, het uitstappen van paarden en het op en af brengen van paarden naar de wei. Ook het wassen en borstelen van paarden behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een stalmedewerker. In het kort kunnen we stellen dat een stalmedewerker verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten werkzaamheden die binnen een manege of dressuurstal kunnen voorkomen. Als stalmedewerker ben je dus allround inzetbaar en speelt de verzorging van paarden en de stallen een grote rol. Een andere benaming voor een stalmedewerker is ook wel stalknecht. Het beroep stalmedewerker zal in de meeste gevallen betrekking hebben op paarden, echter kan een stalmedewerker ook werkzaam zijn met andere dieren die in een stal verblijven. Wanneer een stalmedewerker met paarden werkt kan ook de benaming manage of stalhouderij van toepassing zijn. Het beroep stalmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stalmedewerker ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden die met het verzorgen van dieren te maken hebben.

Het werken als stalmedewerker moet over het algemeen niet onderschat worden, omdat deze werkzaamheden als zwaar aangemerkt kunnen worden. Het beroep stalmedewerker zal dan ook zeker bij je moeten passen. Daarnaast kunnen de werktijden nogal eens onregelmatig zijn. Denk bijvoorbeeld aan zondagen, wanneer veel mensen paard willen gaan rijden.

Het schoonhouden van paardenstallen is erg belangrijk voor de gezondheid van paarden, ondanks dat dit wellicht niet het leukste klusje is. Het niet schoonhouden van een paardenstal kan problemen veroorzaken zoals hoefproblemen en longproblemen.

Het schoonmaken van een paardenstal heeft meestal betrekking op het verwijderen van stro en mest. Dit wordt gedaan met een zogenaamde mestvork. Een paardenstal moet iedere dag schoongemaakt worden. Dit kan gedaan worden door de natte stro en mest te verwijderen, of de stal wordt in zijn geheel verschoond. Wanneer een stal in zijn geheel leeggehaald moet worden zal deze doorgaans ook schoongespoten worden met water.

Stal:

Opleidingen tot stalmedewerker

Voor het beroep stalmedewerker hoef je over het algemeen geen opleiding gevolgd te hebben. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf verschillen. Wie toch een passende opleiding zoekt als stalmedewerker kan kiezen voor de Mbo-opleiding paardenhouderij of de Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Deze opleidingen gaan verder dan het alleen verzorgen van de stallen. Daarnaast kan dit beroep ook betrekking hebben op een hobby.

Bedrijven waar een stalmedewerker werkzaam kan zijn

Als stalmedewerker werk je doorgaans op een manege, dressuurstal, stalhouderij of bij een paardenfokker.

Competenties stalmedewerker

Als stalmedewerker moet je in de eerste plaats een paardenliefhebber zijn, omdat het contact met de paarden en de verzorging van paarden erg belangrijk zijn. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je ook veel met verschillende mensen te maken zal krijgen. Motivatie speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat een goede verzorging van de stallen en de paarden niet mag versloffen. Andere belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stalmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als stalmedewerker is over het algemeen matig te noemen. Deze functie komt beroepsmatig wel voor, maar niet heel veel, waardoor de arbeidskansen gering te noemen zijn. Daarnaast worden stalwerkzaamheden in lang niet alle gevallen door een professionele stalmedewerker uitgevoerd. De doorgroeimogelijkheden als stalmedewerker moeten gezien worden in het volgen van een beroepsopleiding, waardoor de arbeidskansen toenemen. Ook de functie groom behoort tot de mogelijkheden, als je over veel ervaring beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stalmedewerker

Wanneer je als stalmedewerker werkt zijn de arbeidsvoorwaarden meestal geregeld in de cao dierhouderij, afhankelijk van de werkgever. Een fulltime stalmedewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle stalmedewerkers werken fulltime, waardoor het salaris erg kan variëren. Dit beroep is populair onder jongeren als bijbaantje. Jongeren krijgen meestal een vaste vergoeding per stal die ze schoonmaken.

Mijnzzp.nl