Koetsier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep koetsier
Verschillende redenen om een koets te gebruiken
Wanner een koetsier inhuren
Taken als koetsier:
Wat doet een koetsier:
Glazen Koets:
Opleidingen tot koetsier
Bedrijven waar een koetsier werkzaam kan zijn
Competenties koetsier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koetsier
Arbeidsvoorwaarden en salaris koetsier
Eigen bedrijf starten als Koetsier
Boekhoudprogramma vergelijken Koetsier

Beroep koetsier

Een koetsier is een bestuurder die voorop de koets zit. Op de bok van het rijtuig heeft de koetsier de controle over het aansturen van de paarden. Een koets is voor uiteenlopende doeleinden te gebruiken, zoals tegenwoordig vooral in de paardensport. Daarnaast voert de koetsier vaak werkzaamheden uit ten behoeve van een bruiloft. Bijvoorbeeld om het bruidspaar naar de trouwlocatie te vervoeren. Zo zijn er ook andere gelegenheden, waarvoor de koetsier een rijtuig inzet, zoals om toeristische rondleidingen per koets te verzorgen. In het kader van uitvaarten, is het mogelijk dat een koetsier het rijtuig bestuurt om een overledene naar de laatste rustplaats te brengen. De koets komt tegenwoordig in de paardensport nog het meeste voor. In deze sporttak rijdt de koetsier met paard-en-wagen en dat heet ook wel mennen of mensport. Er vallen verschillende soorten werkzaamheden onder het beroep van koetsier. Zo is er sprake van het onderhouden van de koets, maar kan de verzorging van de paarden eveneens tot de werkzaamheden behoren. De koetsier haalt de paarden van stal en spant deze in voor het rijtuig. Daarnaast is er sprake van het gastvrij ontvangen van de passagiers die plaatsnemen in de koets. Bijvoorbeeld door de deur open te houden voor het bruiloftspaar of door hen te helpen in te stappen met het reiken van een hand. Binnen de paardensport is de rol van de koetsier uiteraard anders. Het doel van het mennen tijdens de mensport is het behalen van de overwinning door als snelste over de finish te komen. Het is in andere vormen waar de koetsier een rol speelt, de verantwoordelijkheid om de passagiers op een veilige manier te vervoeren. Bovendien is het belangrijk dat de paarden voor het rijtuig er verzorgd uitzien. Er zijn diverse benamingen voor de persoon die de koets of andere aanspanning bestuurt, zoals dus koetsier, maar ook menner of voerman.

Verschillende redenen om een koets te gebruiken

Een koetsier is dus de bestuurder van paard-en-wagen. Een koetsier is geen ruiter, want die zit op het paard in plaats van op de bok van een rijtuig. De benaming ruiter is dan ook niet van toepassing. Het is mogelijk dat een koetsier van een hulp koetsier gebruikmaakt, waarbij de benaming groom van toepassing kan zijn. Een groom is een professionele paardenverzorger die als hulp koetsier ook verantwoordelijk is voor het openen en sluiten van de deuren van het rijtuig. Als het om een meer formele gelegenheid gaat, is dat doorgaans een taak van een lakei. Het open en sluiten van koetsdeuren door een lakei gebeurt vaak als de koetsier hoogwaardigheidsbekleders vervoert. Denk daarbij maar aan een koning of koningin, maar ook aan een minister of aan een ambassadeur. Een bekend voorbeeld van het vervoeren van een koning en koningin in een rijtuig door een koetsier is de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag. Er zijn overigens allerlei andere beroepen te linken aan een koetsier. Denk maar aan een weddingplanner die naar wens van het bruidspaar een koets met bestuurder regelt. Zo kan een uitvaartbegeleider eveneens een koetsier inschakelen om de overledene naar de uitvaartdienst te brengen. Dan is er ook nog een link met een stadsgids die per koets toeristen rondrijdt in een koets om hen de stad of het dorp te laten ontdekken. De paarden staan als deze niet voor het rijtuig gespannen zijn op stal of in de wei. Het is mogelijk dat de paarden bij een manege zijn ondergebracht. De koetsier onderhoudt in dat opzicht een zakelijke relatie met een manegehouder.

Wanner een koetsier inhuren

Er zijn allerlei gelegenheden die zich voordoen om een koetsier in te huren. Een bruiloft spreekt wellicht het meest tot de verbeelding. Het is ook heel romantisch om in een koets naar de trouwlocatie te rijden. Er wordt in dat geval ook wel gesproken van een trouwkoets. Een uitvaart is een ander soort gelegenheid, waar een koetsier een rol in kan vervullen met een zogenoemde rouwkoets. In de situatie, waarin een koets toeristen vervoert, is de koetsier vaak meteen ook een gids. Zo zijn er nog meer gelegenheden om een koetsier in te huren. Het komt bijvoorbeeld ook nog veel voor dat scholen voor een schoolreisje een rijtuig huren. Daarnaast zijn er bedrijven die commercials opnemen en daarvoor een koetsier met koets inhuren. Het is bovendien mogelijk om een koetsier in te huren om een gezelschap op een speciale manier in een rijtuig te vervoeren. Dat is onder meer mogelijk voor kleine en grote evenementen. Zo zijn er eveneens opties om een koetsier in te schakelen voor promotionele doeleinden. Doorgaans dragen koetsiers passende kledij die afgestemd is op de gelegenheid.

Taken als koetsier:

  • Paarden inspannen.
  • Passagiers helpen instijgen.
  • Paarden besturen.
  • Rijtuig onderhouden.
  • Koets poetsen.
  • Paarden verzorgen.
  • Speciale kledij dragen.
  • Paarden uitspannen.

Wat doet een koetsier:

Glazen Koets:

Opleidingen tot koetsier

Er is niet echt een opleiding tot koetsier van toepassing. Vooral niet als het om koetsier binnen de mensport gaat, maar ook niet als een koetsier een bruiloftspaar vervoert. Er is wel een opleiding die ten aanzien van het houden van paarden relevant te noemen is. Dat betreft de mbo-opleiding paardenhouderij. Het is belangrijk om ervaring met paarden en mennen te hebben. De meeste koetsiers hebben van jongs af aan ervaring met paarden en de verzorging ervan. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een koetsier werkzaam kan zijn

Een koetsier is vaak werkzaam voor een manege, maar kan ook een ondernemer zijn. In dat geval heeft de ondernemer bijvoorbeeld zelf een manege of stalhouderij of koetsenbedrijf dat voor allerlei gelegenheden is in te schakelen. In andere gevallen is het eveneens mogelijk om koetsier te zijn in de vorm van een hobby of in de sport.

Competenties koetsier

Er zijn verschillende competenties van belang om het beroep van koetsier uit te oefenen. Aangezien een koetsier met paarden werkt, is paardenkennis van groot belang. Dat geldt niet alleen voor het inspannen en uitspannen, maar ook om de verzorging. Daarnaast is het belangrijk over technische kennis te beschikken van rijtuigen als koetsen. Een koets dient onderhouden te worden. Als er zich een mankement voordoet, is het handig als de koetsier het probleem weet op te lossen. Daarnaast is verantwoordelijkheidsgevoel van belang. Een koetsier vervoert doorgaans namelijk passagiers en dient dat op een veilige manier te doen. Een oplettend karakter en snel kunnen handelen zijn dan ook eveneens vaardigheden die van belang zijn. Verder is het beroep van koetsier vaak ook een functie waar passie voor nodig is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koetsier

Het arbeidsmarktperspectief is voor koetsiers niet aan verandering onderhevig. Er is beperkt vraag naar koetsiers voor gelegenheden als bruiloften en uitvaarten. Het is niet waarschijnlijk dat de vraag afneemt. Het is zelfs zo dat het mogelijk is dat de vraag naar zelfstandige koetsiers toeneemt voor evenementen, reclamedoeleinden, films en promotionele activiteiten. Doorgroeien als koetsier is mogelijk door zelf een koetsiersbedrijf te starten en als ondernemer te gaan werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koetsier

Er is geen specifiek salaris te benoemen van een koetsier. Het hangt ervan af of de koetsier bijvoorbeeld als oproepkracht in dienst is van een manege. Of dat een koetsier zelfstandig ondernemer is en zichzelf met koets en al verhuurt. In dat geval bepaalt de koetsier uiteraard zelf het tarief vast voor het rijden met de koets.

Eigen bedrijf starten als Koetsier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Koetsier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Koetsier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Koetsier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Koetsier.

Mijnzzp.nl