Groom

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een groom is een professionele paardenverzorger, die meestal in dienst staat van een vaste ruiter of koetsier. Een groom heeft onder andere kennis van gezondheid, voeding en uiterlijke verzorging van paarden. De termen groomen en grooming hebben betrekking op de totale vacht- en lichaamsverzorging van paarden. Een groom kan ook als hulpkoetsier aangemerkt worden. Denk bij de werkzaamheden aan de verzorging van de paarden wanneer ze stil staan, zoals het geven van water en het controleren van het tuig. Ook het geven van koeling aan paarden is een onderdeel van de werkzaamheden. In het kort kunnen we een groom omschrijven als paardenverzorger die beroepsmatig actief is. De werkzaamheden van een groom zijn verder zeer specifiek waardoor het beroep ook niet veel voorkomt anders dan binnen de professionele paardensport. Een groom is dus een veelzijdige medewerker die tijdens wedstrijden alles zo zal regelen voor de ruiter dat deze zichzelf kan concentreren op de wedstrijd. Het is dus de groom die veel werkzaamheden uit handen zal nemen van de ruiter. Wanneer een groom werkzaam is voor een ruiter kan deze ook andere hand-en-spandiensten verlenen, zoals het verzorgen van de wedstrijdinschrijving, helpen bij trainingen of het paard opzadelen. De diverse werkzaamheden die een groom kan verzorgen moeten ruim gezien worden, omdat een groom een allround vakman of vakvrouw is. Als groom hoeft het dus niet zo te zijn dat je alleen de stallen schoonmaakt. De verzorging van het paard staat wel altijd voorop. Als professioneel groom verzorg je dus paarden van derden en ben je dienstbaar naar de ruiter of koetsier. Eigenlijk moet een groom aangemerkt worden als allround medewerker, die voor alle voorkomende werkzaamheden verantwoordelijk is. Denk bijvoorbeeld ook aan het klaarzetten van de paardenwagen of paardentrailer. Ook simpele administratieve werkzaamheden kan tot de verantwoordelijkheden van de groom behoren.

Een groom is dus een professionele dierenverzorger binnen de paardensport, die in dienst is van een ruiter of koetsier. In sommige gevallen kan een groom ook aangemerkt worden als paardrij-instructeur. Het is niet zo dat een groom alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken van stallen of het onderhouden van het tuig en zadels. Een groom is verantwoordelijk voor de totale verzorging van paarden. Het Engels woord grooming staat dan ook voor verzorging. Met andere woorden is de kerntaak van een groom het verzorgen van de paarden. Ook het trainen van paarden behoort tot de werkzaamheden van een groom. Een groom kan ook aangemerkt worden als tussenpersoon, die contact zal onderhouden met andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een dierenarts, hoefsmid of eventuele voedingsdeskundigen. Een groom kan dus ook veel organisatorische werkzaamheden uit handen nemen van een ruiter of koetsier.

Paardensport

Paardensport of hippische sport is de verzamelnaam voor alle sporten die te maken hebben met paarden. Vooral ruiters die gebruikmaken van kostbare wedstrijdpaarden maken gebruik van een professionele groom om ondersteunende werkzaamheden uit handen te nemen van de ruiter. Een groom is niet alleen werkzaam tijdens wedstrijden omdat een groom ook voor de algemene verzorging ingezet kan worden. Zoals eerder omschreven kan een groom in sommige gevallen ook aangemerkt worden als hulpkoetsier.

Wat doet een groom:

  • Het dagelijks verzorgen van paarden
  • Het trainen van paarden
  • Het bijstaan van de ruiter of koetsier
  • Het verzamelen en klaarzetten van alle spullen
  • Het inschakelen van andere specialisten
  • Het uitvoeren van hand- en spandiensten

Beroep Groom:

Opleidingen tot groom

Er bestaan geen gerichte opleidingen voor het beroep groom. De meest voor de hand liggende opleidingen zijn de Mbo-opleiding paardenhouderij en de Mbo-opleiding Medewerker Dierverzorging. Beide opleidingen zijn geschikt voor een toekomstig groom. Welke van deze opleidingen het beste past is persoonlijk. Kennis en ervaring spelen binnen dit beroep over het algemeen een grote rol. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een groom werkzaam kan zijn

Een groom is meestal in dienst van een ruiter of koetsier, of is in dienst van een wedstrijdteam. Zoals eerder omschreven komt het beroep groom in de praktijk niet veel voor, omdat het zeer specifiek werkzaamheden betreft. Het is ook denkbaar dat een groom niet fulltime werkzaam is als groom.

Competenties groom

Als groom moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken met betrekking tot de verzorging van paarden. Daarnaast moet je over een dienstbare instelling beschikken. Ook de juiste motivatie en passie voor de paardensport mag niet ontbreken als groom. Omdat een groom verantwoordelijk is voor veel verschillende werkzaamheden is het ook belangrijk dat een groom beschikt over goede communicatie vaardigheden. Ook stressbestendigheid kan belangrijk zijn als groom. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, controleren, plannen, energie, flexibiliteit en inzicht. Omdat een groom veel zal samenwerken met een ruiter of koetsier is het ook belangrijk om regelmatig met elkaar te overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groom

Het arbeidsmarktperspectief als groom is matig te noemen. Er zijn relatief gezien weinig ruiters die gebruikmaken van een groom. Het beroep groom komt zowel beroepsmatig als hobbymatig voor. Als groom zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel kan het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Denk hierbij aan het mogen verzorgen van bekende paarden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groom

Er is geen voorbeeld te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat dit beroep niet veel voorkomt. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven. Binnen dit beroep hoeft het overigens niet te gaan om een fulltime functie, waardoor het salaris erg kan verschillen.

Mijnzzp.nl