Dierenarts

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep dierenarts spreekt veel mensen aan. Toch is het worden van dierenarts niet zo makkelijk. Dit komt deels omdat het een zware opleiding is van zes jaar, waar men minimaal VWO voor moet bezitten. Omdat het een populaire opleiding is kan het zijn dat er geloot moet worden. Veel mensen kunnen dan ook niet starten met de opleiding omdat ze uitgeloot worden. Als dierenarts bestaan er verschillende specialisaties die voor een belangrijk deel zullen bepalen welke werkzaamheden de dierenarts precies zal uitvoeren. De werkzaamheden hebben wel in alle gevallen met het welzijn van dieren te maken. Het beroep dierenarts is een veelzijdig beroep dat veel mensen aanspreekt.

Met een HAVO diploma dierenarts worden kan ook, maar dan zal er eerst opgeschaald moeten worden naar een VWO niveau. In Nederland is er alleen een opleiding tot dierenarts in Utrecht, namelijk de faculteit diergeneeskunde.

Na het eerste jaar krijgen de studenten de keus of ze met groot vee willen gaan werken of juist met kleine dieren willen werken zoals konijnen, honden of katten. Dit is een belangrijke keuze, omdat dit zal bepalen waar een dierenarts werkzaam zal zijn, het platteland of in een stad.

Dat er zoveel mensen dierenarts willen worden is niet zo moeilijk te begrijpen. Dieren zijn een aanvulling voor mensen, en mensen houden van hun dieren. De dieren hebben vroeg of laat ook verzorging nodig en komen dan bij een dierenarts terecht. De dierenarts kan dan medicijnen voorschrijven of een operatie uitvoeren. Ook ent een dierenarts dieren in tegen verschillende soorten ziektes, zoals hondsdolheid en rabiës. Maar ook het geven van voedingstips en andere voorlichting is een belangrijke taak van de dierenarts.

In Nederland zijn er totaal ongeveer 31 miljoen huisdieren. Tegenwoordig heeft 74 procent van alle mensen een huisdier in huis. Dit kunnen dieren zijn voor de gezelligheid of om een sport te beoefenen. Het populairste huisdier is de kat. Huisdieren brengen in veel huishoudens extra gezelligheid met zich mee, en zijn vaak een goed excuus om even een frisse neus te halen zoals bij honden die toch vier keer per dag even naar buiten moeten.

Diergeneeskunde:

Opleidingen tot dierenarts

Om als dierenarts te kunnen werken zal men de universitaire opleiding diergeneeskunde in Utrecht moeten volgen en afronden. In Nederland kan je alleen in Utrecht terecht voor de opleiding dierengeneeskunde en nergens anders. Met de afgeronde opleiding dierengeneeskunde kan je verschillende richtingen op, zoals de richting gezelschapsdieren, paarden of landbouwhuisdieren. De voltijds opleiding  duurt over het algemeen zes jaar, afhankelijk van je vooropleiding.  Wel is het zo dat er zeer veel belangstelling is voor de opleiding dierengeneeskunde en de beschikbare plaatsen zeer beperkt zijn. Als dierenarts is het belangrijk je te beseffen dat je nooit uitgeleerd zal zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen zoals de opleiding Diergeneeskundige kennis en dieren-EHBO.

Bedrijven waar een dierenarts werkzaam kan zijn

Als dierenarts kan je werkzaam zijn in een dierenpraktijk waar je je werkzaamheden uitvoert, of werk je op locatie als het om grote dieren gaat zoals koeien of paarden en natuurlijk bij dierentuinen. Ook kan je als dierenarts voor de overheid werken bij inspectiediensten.

Competenties dierenarts

Als dierenarts is je belangrijkste competentie natuurlijk het welzijn van dieren en hun verzorging. Maar ook het adviseren van klanten met betrekking tot hun huisdieren behoort zeker tot je taken. Als dierenarts is het ook erg belangrijk om beslissingen te kunnen en durven te nemen die soms niet makkelijk zullen zijn, en tot grote emoties kunnen leiden bij baasjes. Het besluitvaardig zijn is dan ook erg belangrijk als dierenarts.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenarts

Als goed opgeleide dierenarts is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden, mede doordat er steeds vraag is naar nieuwe dierenartsen en er relatief weinig nieuwe dierenartsen afstuderen. De meeste dierenartsen werken in een eigen praktijk of hebben met andere collega's een praktijk die ze samen runnen. Het doorgroeien als dierenarts moet gezien worden als het starten van je eigen dierenpraktijk of je werkzaamheden te combineren met bijvoorbeeld lesgeven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenarts

Een dierenarts werkt doorgaans veel in de avonduren of in het weekend met afwisselende diensten. De werktijden als dierenarts houden niet op als de klok vijf uur slaat. Als dierenarts in loondienst heb je doorgaans een inkomen tussen de 2400 en 5500 euro bruto per maand. Een dierenarts met zijn eigen praktijk kan meer verdienen dan in loondienst, maar zal wel een drukke praktijk moeten hebben om voldoende inkomsten te hebben. Er zijn relatief veel dierenklinieken te vinden, wat het starten van je eigen kliniek lastig kan maken.

Mijnzzp.nl