Opleiding tot Dierenarts

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauDiergeneeskunde (Wo)
VooropleidingHbo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding Diergeneeskunde

De opleiding diergeneeskunde bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en een driejarige masteropleiding. Het eerste jaar van de bacheloropleiding moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt wordt met de opleiding. Tijdens deze belangrijke beginfase van de opleiding onderzoek je hoe dieren eruitzien op het niveau van cellen en moleculen en doe je onderzoek hoe dieren zich precies gedragen en voortplanten. De vakken die je krijgt binnen het het eerste leerjaar zijn onder andere van cel tot weefsel, infectie en afweer, van genoom tot populatie, huid en huidderivaten en het vak bloed en bloedvormende organen. Het tweede leerjaar binnen de opleiding is er onder andere aandacht voor de vakken nieren en urinewegen, stofwisseling en endocrinologie, adaptatie en welzijn en het vak neurologie, zintuigen en anesthesiologie. Het laatste jaar van de bacheloropleiding krijg je vakken als veterinaire volksgezondheid, gezondheidsrisico mens en dier, herpetologie, infectieziekten en het vak pediatrie. Na de driejarige bacheloropleiding diergeneeskunde zal je nog een driejarige masteropleiding moeten volgen voordat dierenarts bent. De opleiding diergeneeskunde kent de masteropleiding geneeskunde van gezelschapsdieren, de masteropleiding gezondheidszorg paard en de masteropleiding gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid.

Opleidingsduur en niveau Diergeneeskunde

De universitaire opleiding diergeneeskunde neemt in het totaal zes jaar in beslag en bestaat uit een bacheloropleiding en een masteropleiding, die beide afgerond moeten worden voordat je dierenarts bent. De opleiding diergeneeskunde is een zware opleiding te noemen, die niet voor iedereen weggelegd zal zijn.

Vervolgopleidingen Diergeneeskunde

Na het afronden van de opleiding diergeneeskunde is het nog mogelijk om te promoveren.

Vooropleiding Diergeneeskunde

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding diergeneeskunde zal je minimaal over een vwo-diploma moeten beschikken met het profiel natuur en gezondheid met de verplichte vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde A of B of een Hbo-diploma. De opleiding diergeneeskunde is een zeer populaire studie, die dan ook een loting kent.

Mijnzzp.nl