Dierenverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Dierenverzorger is een algemene benaming voor mensen die dieren verzorgen omdat er verschillende soorten dierenverzorgers bestaan. Een dierenverzorger moet om te beginnen veel om dieren geven om dit beroep op een goede manier uit te kunnen oefenen. Dieren zijn geen mensen, en kunnen niet door te praten aan geven wat ze precies willen. Het is daarom zo belangrijk dat een dierenverzorger dit zelf kan inschatten, om een goeie verzorging te kunnen bieden. Als dierenverzorger kan je op veel verschillende plekken aan het werk, zoals in een dierentuin, manege, dierenasiel, kinderboerderij of als zelfstandige starten met een dierenpension. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierenverzorger het beste omschrijven als het dagelijks verzorgen van dieren die worden gehouden in een verblijf zoals op een kinderboerderij of binnen een dierentuin. Een dierenverzorger is natuurlijk verantwoordelijk voor het welzijn van dieren en de verzorging van dieren. De werkzaamheden waarmee een dierenverzorger mee te maken krijgt zijn onder andere het verschonen van de verblijven, het voeren van dieren, het assisteren van andere specialisten zoals de dierenarts en het monitoren van het gedrag van dieren om mogelijke problemen vroegtijdig te kunnen signaleren.

Om in Nederland als dierenverzorger te kunnen werken heb je een vierjarige opleiding op Mbo niveau nodig, waarbij je ook stage zal lopen. Ook zal er tijdens de opleiding een keuze gemaakt moeten worden qua specialisatie. Met een goede opleiding als dierenverzorging zijn de banen eigenlijk wel voor het oprapen. Wel is het zo dat er veel dierenverzorgers zijn die in een dierentuin willen werken, en de kans om daar een baan te vinden is vaak gering. Hoe meer een dierenverzorger gespecialiseerd is, hoe beter de kans op een baan is.

Werken als dierenverzorger

Het werken als dierenverzorger is niet alleen leuk, het is soms ook zwaar. Het schoonmaken van de hokken en voeren van de dieren kan zwaar zijn. Ook moet een dierenverzorger er tegen kunnen als een dier ziek wordt of misschien wel sterft. Vooral bij dieren waar lang voor gezorgd is kan dit nogal eens zwaar zijn.

Werkzaamheden als dierenverzorger

De werkzaamheden als dierenverzorger kunnen per bedrijf verschillen. In een asiel is het meer verzorgen van de dieren en in een dierenwinkel juist meer adviseren van mensen over hun dieren en voeding. Een dierenverzorger die werkt in een dierentuin is vaak erg gespecialiseerd in bepaalde dieren. In een dierentuin spelen hele andere zaken mee dan bij gewone huisdieren, zoals de natuurlijke omgeving en het wild houden van de dieren zoals bij tijgers. Ook zijn vanzelfsprekend de veiligheidsmaatregelen heel streng. Bij een manege daarentegen komen er veel mensen om hun sport te beoefenen. Hier kan het zijn dat de dierenverzorger de paarden moet klaar maken voor de groepsles.

Een dierenpension is ook weer heel anders voor een dierenverzorger, omdat daar de dieren bijna allemaal maar voor een paar weken zijn als hun baasjes op vakantie zijn. Het is belangrijk bij een dierenpension dat de baasjes alle informatie geven over hun dieren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de baasjes hun eigen eten meenemen voor de dieren omdat deze anders van slag af kunnen raken.

Burgers' Zoo over dierenverzorging:

Medewerker dierverzorging:

Opleidingen tot dierenverzorger

Om als dierenverzorger te kunnen werken kan het beste de opleiding dierverzorger op Mbo-niveau gevolgd worden. De opleiding tot dierverzorger duurt over het algemeen twee tot drie jaar. Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met dierenverzorging, zoals het voeren van dieren en het oppikken van signalen zoals mogelijke ziektes. Daarnaast leer je ook de werk- of leefomgeving van dieren te verzorgen. Ook de voortplanting van dieren zal tijdens de opleiding aan bod komen. Er zijn verschillende richtingen mogelijk als het om dierenverzorger gaat. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een dierenverzorger werkzaam kan zijn

Als dierenverzorger kan je op verschillende plekken werken zoals in een asiel, pension, dierenwinkel, manage en natuurlijk in een dierentuin. Wel is het zo dat er veel dierenverzorgers in een dierentuin willen werken. De kansen daarop zijn meestal klein door het grote aanbod van dierenverzorgers en doordat er relatief weinig arbeidsplekken zijn in dierentuinen. Daarnaast kan je als dierenverzorger werkzaam zijn in een dierenkliniek om de dierenarts te ondersteunen in zijn dagelijkse werkzaamheden.

Competenties dierenverzorger

Als dierenverzorger heb je in de eerste plaats een grote affiniteit met dieren. Daarnaast zal je het niet erg vinden om de hokken van de verschillende dieren schoon te maken, wat soms natuurlijk smerig werk kan zijn. Ook ben je als dierenverzorger niet snel bang en durf je de verschillende dieren gewoon aan te pakken als dat toelaatbaar is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenverzorger

Als dierenverzorger met een afgeronde opleiding is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel is het vinden van werk in een dierentuin lastig door het grote aanbod. Om als dierenverzorger door te groeien zullen extra opleidingen noodzakelijk zijn, zoals de Mbo-opleiding dierverzorger recreatiedieren of de Mbo-opleiding dierenartsassistent paraveterinair. Met deze opleidingen mag je als dierenverzorger ook kleine handelingen zelfstandig uitvoeren, zoals het geven van injecties of het afnemen van bloed.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenverzorger

De arbeidsvoorwaarden als dierenverzorger zijn lastig aan te geven omdat deze te verschillend zullen zijn per werkgever. Een dierenverzorger in loondienst zal afhankelijk van de opleiding en leeftijd tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Er zijn ook veel dierenverzorgers die hun werkzaamheden niet fulltime uitvoeren en misschien maar een paar uur per week werken. Ook zijn er relatief veel vrijwilligers te vinden als het gaat om dierenverzorging.

Mijnzzp.nl