Dierenambulance medewerker

Dierenambulance medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een medewerker dierenambulance is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die hoofdzakelijk te maken hebben met het verlenen van eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren. Deze zieke, gewonde en zwervende dieren worden door een medewerker van de dierenambulance opgevangen en vervoerd naar een dierenarts of naar een dierenasiel. Het beroep  medewerker dierenambulance betreft in veruit de meeste gevallen vrijwilligerswerk. Binnen Nederland zijn de meeste dierenambulance organisaties onderdeel van de dierenbescherming en draaien dierenambulance organisaties voor een groot deel op donaties, giften en subsidies. Medewerkers van een dierenambulance beschikken niet over dezelfde bevoegdheden als reguliere ambulancechauffeurs die ingezet worden voor hulpverlening aan mensen. Een dierenambulance mag bijvoorbeeld niet door rood rijden, ondanks dat dierenambulances veel op reguliere ambulances lijken. Een dierenambulance is voorzien van oranje zwaailichten, die alleen dienen om beter zichtbaar te zijn voor andere verkeersdeelnemers en omstanders. Het beroep medewerker dierenambulance betreft zoals eerder omschreven in bijna alle gevallen vrijwilligerswerk, omdat dierenbeschermingsorganisaties sterk afhankelijk zijn van vrijwilligers. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een medewerker dierenambulance het beste omschrijven als het bieden van dierennoodhulp.

Een dierenambulance organisatie is doorgaans vierentwintig uur per dag actief en draait op meerdere vrijwilligers die verschillende taken kunnen uitvoeren zoals het beantwoorden van de telefoon of het verzorgen van dieren in de tijdelijke opvang wanneer die aanwezig is. Over het algemeen zal een dierenambulance dieren naar een dierenarts brengen wanneer dit nodig mocht zijn of naar een dierenasiel. Een dierenambulance zal doorgaans ingezet worden met minimaal twéé vrijwilligers. Ondanks dat dierenambulances bijna volledig draaien op subsidies zijn het zeker wel professionele organisaties die werken met gepassioneerde vrijwilligers.

Het werken voor een dierenambulance organisatie spreekt veel mensen aan en daarom is het meestal geen probleem om vrijwilligers te vinden. Toch is het werken voor een dierenambulance organisatie niet alleen leuk omdat je ook regelmatig te maken zal krijgen met gewonde dieren die het wellicht niet zullen halen. Maar ook de baasjes van gewonde dieren kunnen het emotioneel zwaar hebben wat kan doorspelen op de medewerkers van de dierenambulance. Maar natuurlijk is het werken op een dierenambulance hoofdzakelijk leuk en ook zeker nodig. Het bevredigend gevoel wanneer een dier goed opgevangen wordt en de hulp krijgt die het nodig heeft is natuurlijk met geen pen te beschrijven.

Diverse taken dierenambulance organisatie zijn:

  • Het bieden van acute hulp aan dieren in nood
  • Het ophalen van loslopende dieren en deze opvangen
  • Het ophalen van overleden dieren
  • Het regelen van crematies of begrafenissen
  • Het plaatsen van vangkooien
  • Het tijdelijk verzorgen van dieren
  • Het geven van advies aan mensen
  • Het geven van educatieve voorlichting aan bijvoorbeeld scholieren
  • Het eventueel collecteren voor de dierenambulance

De Dierenambulance:

Dierenambulance Amsterdam:

Opleiding tot medewerker dierenambulance

Voor het beroep medewerker dierenambulance bestaan natuurlijk geen specifieke opleidingen via scholen. Wel zijn er diverse cursussen te vinden voor dierenambulance medewerkers die gevolgd kunnen worden en zijn er ook voldoende opleidingen denkbaar gericht op dieren zoals de beroepen dierenverzorger en dierenarts. Daarnaast kennen wij diverse belangenorganisaties die gericht zijn op dierenwelzijn zoals de dierenbescherming en de federatie dierenambulances Nederland (FDN). Tegenwoordig bestaat er ook een keurmerk diervervoer waar de meeste dierenambulances bij aangesloten zijn. Maar wie voor een dierenambulance organisatie wenst te gaan werken zal in de eerste plaats gewoon super gemotiveerd moeten zijn en een grote liefde voor dieren moeten bezitten.

Bedrijven waar een medewerker dierenambulance werkzaam kan zijn

Als medewerker van een dierenambulance werk je natuurlijk voor een dierenambulance organisatie. Binnen de dierenambulance organisaties bestaan er verschillende functies zoals het besturen van een dierenambulance, bijrijder dierenambulance, telefonist en kan je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de tijdelijke opvang van dieren. Maar over het algemeen zullen de vrijwilligers voor diverse taken ingezet worden.

Competenties medewerker dierenambulance

De belangrijkste competentie als medewerker van een dierenambulance is natuurlijk je voorliefde voor dieren in zijn algemeenheid omdat daar alles om draait. Maar ook in communicatie zal je goed onderlegd moeten zijn omdat je met verschillende soorten mensen te maken zal krijgen die soms ook emotioneel kunnen zijn. Andere belangrijke woorden als medewerker van een dierenambulance zijn lef, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, discipline en zorgzaamheid. Wanneer je de bestuurder bent van een dierenambulance moet je vanzelfsprekend een rijbewijs bezitten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker dierenambulance

Als medewerker van een dierenambulance kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat je doorgaans als vrijwilliger werkzaam zal zijn en er geen reguliere vacatures bestaan tegen een vaste vergoeding zoals dit bij normale banen wel het geval zal zijn. Als medewerker van een dierenambulance kan het wel zijn dat je bepaalde onkostenvergoedingen krijgt. De doorgroeimogelijkheden als medewerker van een dierenambulance zijn er niet echt. Wel is het denkbaar dat je met een gerichte opleiding en je opgedane ervaringen een betaalde baan kan vinden in de dierenverzorging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker dierenambulance

Omdat wij er vanuit gaan dat je als medewerker van een dierenambulance werkzaam bent als vrijwilliger zijn er geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing. Zoals eerder omschreven kan het wel zijn dat je bepaalde onkostenvergoedingen zal krijgen voor je werkzaamheden maar doorgaans zal je geen salaris ontvangen.

Mijnzzp.nl