Dierenambulance medewerker

Dierenambulance medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenambulance medewerker
Afhankelijk van vrijwilligers
Werken op de dierenambulance
Diverse taken dierenambulance organisatie zijn:
De Dierenambulance:
Dierenambulance Amsterdam:
Opleiding tot medewerker dierenambulance
Bedrijven waar een medewerker dierenambulance werkzaam kan zijn
Competenties medewerker dierenambulance
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker dierenambulance
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker dierenambulance
Eigen bedrijf starten als Dierenambulance medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenambulance medewerker

Beroep dierenambulance medewerker

Een medewerker dierenambulance is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die hoofdzakelijk te maken hebben met het verlenen van eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren. Deze zieke, gewonde en zwervende dieren worden door een medewerker van de dierenambulance opgevangen en vervoerd naar een dierenarts of naar een dierenasiel. Het beroep medewerker dierenambulance betreft in veruit de meeste gevallen vrijwilligerswerk. Binnen Nederland zijn de meeste dierenambulance organisaties onderdeel van de dierenbescherming en draaien dierenambulance organisaties voor een groot deel op donaties, giften en subsidies. Medewerkers van een dierenambulance beschikken niet over dezelfde bevoegdheden als gebruikelijke ambulancechauffeurs die ingezet worden voor hulpverlening aan mensen. Een dierenambulance mag bijvoorbeeld niet door rood rijden, ondanks dat dierenambulances veel op gewone ambulances lijken. Een dierenambulance is voorzien van oranje zwaailichten, die alleen dienen om beter zichtbaar te zijn voor andere verkeersdeelnemers en omstanders. Het beroep medewerker dierenambulance betreft zoals eerder omschreven in bijna alle gevallen vrijwilligerswerk, omdat dierenbescherming organisaties sterk afhankelijk zijn van vrijwilligers. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een medewerker dierenambulance het beste omschrijven als het bieden van dierennoodhulp. Ondanks dat een medewerker dierenambulance primair verantwoordelijk is voor het verlenen van dierennoodhulp kan een medewerker dierenambulance ook aangemerkt worden als dierenverzorger. Het verzorgen van binnengebrachte dieren zal dan ook veel voorkomen als medewerker dierenambulance. Daarnaast heeft een medewerker dierenambulance te maken met regelgeving met betrekking tot wat een medewerker dierenambulance wel en niet mag doen.

Afhankelijk van vrijwilligers

Een medewerker dierenambulance is dus een vrijwilliger, die op vrijwillige basis actief is voor een dierenambulance organisatie. Dierenambulance organisaties zijn over het algemeen vierentwintig uur per dag actief en draaien op meerdere vrijwilligers, die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het beantwoorden van de telefoon of het verzorgen van de dieren in de tijdelijke opvang. Daarnaast is een medewerker dierenambulance oproepbaar als dieren in nood verkeren. Een dierenambulance zal doorgaans ingezet worden met minimaal twéé vrijwilligers. Ondanks dat dierenambulance organisaties bijna volledig draaien op subsidies zijn dierenambulance organisaties professionele organisaties, die werken met gepassioneerde en goed opgeleide vrijwilligers. Dit is belangrijk, omdat een medewerker dierenambulance moet kunnen inschatten of een dier naar een dierenarts gebracht moet worden. Het is niet zo dat dierenambulance organisaties zelf alle dieren opvangen. Dieren kunnen bijvoorbeeld ook naar een dierenasiel of dierenpension gebracht worden afhankelijk van de situatie.

Werken op de dierenambulance

Het werken voor een dierenambulance organisatie spreekt veel mensen aan en daarom is het meestal geen probleem om vrijwilligers te vinden. Toch is het werken voor een dierenambulance organisatie niet alleen leuk omdat je ook regelmatig te maken zal krijgen met gewonde dieren die het wellicht niet zullen halen. Maar ook de baasjes van gewonde dieren kunnen het emotioneel zwaar hebben wat kan doorspelen op de medewerkers van de dierenambulance. Maar natuurlijk is het werken op een dierenambulance hoofdzakelijk leuk en ook zeker nodig. Het bevredigend gevoel wanneer een dier goed opgevangen wordt en de hulp krijgt die het nodig heeft, is natuurlijk met geen pen te beschrijven.

Zoals eerder omschreven moeten veruit de meeste medewerkers dierenambulance aangemerkt worden als vrijwilliger. De meeste medewerkers dierenambulance zijn parttime werkzaam voor een dierenambulance organisatie en kunnen andere werkzaamheden uitvoeren naast het vrijwilligerswerk. Ondanks dat iedereen werkzaam kan zijn als medewerkers dierenambulance is het wel belangrijk dat een medewerker dierenambulance beschikt over de nodige basiskennis. Denk bijvoorbeeld aan dieren-EHBO (stoppen bloedingen en aanleggen noodverband) en aan het reanimeren van dieren die een hartstilstand hebben. Dit soort basisvaardigheden wordt aangeleerd binnen een speciale cursus, die meestal enkele dagen in beslag neemt.

Diverse taken dierenambulance organisatie zijn:

  • Het bieden van acute hulp aan dieren in nood.
  • Het ophalen van loslopende dieren en deze opvangen.
  • Het ophalen van overleden dieren.
  • Het regelen van crematies of begrafenissen.
  • Het plaatsen van vangkooien.
  • Het tijdelijk verzorgen van dieren.
  • Het geven van advies aan mensen.
  • Het geven van educatieve voorlichting aan bijvoorbeeld scholieren.
  • Het eventueel collecteren voor de dierenambulance.

De Dierenambulance:

Dierenambulance Amsterdam:

Opleiding tot medewerker dierenambulance

Een medewerker dierenambulance hoeft niet over een gerichte opleiding te beschikken, omdat je actief bent als vrijwilliger. Dit neemt niet weg dat er diverse korte cursussen aangeboden worden voor het beroep medewerker dierenambulance. Deze cursussen worden in veel gevallen aangeboden door de dierenambulance organisatie waarvoor je actief bent. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook de website dierenbescherming en de federatie dierenambulances Nederland (FDN). Tegenwoordig bestaat er ook een keurmerk diervervoer waar de meeste dierenambulances bij aangesloten zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wie voor een dierenambulance organisatie wenst te gaan werken zal in de eerste plaats gewoon supergemotiveerd moeten zijn en een grote liefde voor dieren moeten bezitten. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een medewerker dierenambulance werkzaam kan zijn

Een medewerker dierenambulance is niet werkzaam voor bedrijven, omdat dierenambulance organisaties gebruikmaken van vrijwilligers. Binnen dierenambulance organisaties bestaan er verschillende functies, zoals het besturen van een dierenambulance, bijrijder en baliemedewerker. Ook kan je verantwoordelijk zijn voor schoonmaakwerkzaamheden of het verzorgen van opvangen dieren. In de meeste gevallen zullen medewerkers binnen een dierenambulance organisatie aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die verschillende werkzaamheden uitvoeren.

Competenties medewerker dierenambulance

De belangrijkste competentie van een medewerker dierenambulance is je voorliefde voor dieren, omdat daar alles om draait. Met andere woorden moet een medewerker dierenambulance over de juiste motivatie beschikken. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je met verschillende mensen en overheidsdiensten te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de politie of brandweer, die de hulp inroepen van de dierenambulance. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, lef, energie, samenwerken, doorzettingsvermogen, discipline en zorgzaamheid. Ook de juiste kennis van wet- en regelgeving is belangrijk als medewerker dierenambulance. Als je de bestuurder bent van een dierenambulance moet je over het rijbewijs beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker dierenambulance

Als medewerker van een dierenambulance kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat je doorgaans als vrijwilliger werkzaam zal zijn en er geen gewone vacatures bestaan tegen een vaste vergoeding zoals dit bij normale banen wel het geval zal zijn. Als medewerker van een dierenambulance kan het wel zijn dat je bepaalde onkostenvergoedingen krijgt. De doorgroeimogelijkheden als medewerker van een dierenambulance zijn er niet echt. Wel is het denkbaar dat je met een gerichte opleiding en je opgedane ervaringen een betaalde baan kan vinden in de dierenverzorging.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker dierenambulance

Omdat wij er vanuit gaan dat je als medewerker van een dierenambulance werkzaam bent als vrijwilliger zijn er geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing. Zoals eerder omschreven kan het wel zijn dat je bepaalde onkostenvergoedingen zal krijgen voor je werkzaamheden, maar doorgaans zul je geen salaris ontvangen.

Eigen bedrijf starten als Dierenambulance medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenambulance medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenambulance medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenambulance medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenambulance medewerker.

Mijnzzp.nl