Subsidieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep subsidieadviseur
Werken als subsidieadviseur
Wat doet een subsidieadviseur?
Subsidie krijgen
Hoe krijg je subsidie
Duurzaamheidssubsidies
Blunders bij aanvragen subsidie:
Opleidingen tot subsidieadviseur
Bedrijven waar een subsidieadviseur werkzaam kan zijn
Competenties subsidieadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als subsidieadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris subsidieadviseur
Eigen bedrijf starten als Subsidieadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Subsidieadviseur

Beroep subsidieadviseur

Een subsidieadviseur is gespecialiseerd in het op de juiste manier aanvragen van subsidies. Het aanvragen van subsidies kan uitermate complex zijn voor mensen en bedrijven die doorgaans niks met subsidies te maken hebben. Het vinden van mogelijke subsidies en het aanvragen van subsidies is in veel gevallen niet makkelijk en kan gecombineerd gaan met andere bedrijfsgegevens die aangeleverd moeten worden. De benaming "subsidie" betekent feitelijk niks anders dan bijstand, hulp en ondersteuning. Subsidie moet gezien worden als een tijdelijke ondersteuning, die meestal door overheden, maar ook door niet-commerciële organisatie verstrekt kunnen worden. Over het algemeen worden subsidies verstrekt als bepaalde activiteiten of uitvindingen niet direct economisch ondersteund worden. Met andere woorden, de aanvrager heeft iets bedacht, wat niet rendeert, maar wel grote toekomstmogelijkheden kan bieden. Als niet-commerciële organisatie subsidies verstrekken noemt men dit ook wel eens een fonds. Als iemand geen ervaring heeft met het aanvragen van subsidies is het raadzaam om gebruik te maken van een professionele subsidieadviseur. Het zijn de subsidieadviseurs die zich gespecialiseerd hebben in subsidies. Voor bedrijven, stichtingen en verenigingen kunnen subsidies erg belangrijk zijn om bepaalde doelen te kunnen realiseren. In veel gevallen zijn er meerdere subsidiemogelijkheden, die in veel gevallen niet algemeen bekend zijn bij ondernemers en/of bestuurders. Het zijn de subsidieadviseurs, die wel op de hoogte zijn van alle mogelijkheden. Het beroep subsidieadviseur is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen innovatie over het algemeen een belangrijk woord is. Het beroep subsidieadviseur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een subsidieadviseur in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn.

Werken als subsidieadviseur

Een subsidieadviseur is dus op een brede manier gespecialiseerd in subsidies en alle wet- en regelgeving dat hiermee te maken heeft. Subsidies komen overal voor in verschillende vormen en hoeven niet alleen betrekking te hebben op de bekende subsidies voor zonne-energie, windenergie of bijvoorbeeld woningisolatie. Ook het bedrijfsleven kan op verschillende manieren te maken krijgen met subsidies, die door de overheid, provincies of door de Europese Unie verstrekt kunnen worden afhankelijk van de aanvraag. Een mooi voorbeeld van een relatief onbekende subsidie is de bekende zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers, die ook gezien kan worden als een subsidie. De overheid probeert ondernemerschap te stimuleren en geeft dan ook diverse subsidies aan startende ondernemers. Het verkrijgen van subsidie is in sommige gevallen een complexe aangelegenheid, omdat er veel regels en voorwaarden van toepassing kunnen zijn.

Wat doet een subsidieadviseur?

Een subsidieadviseur is een specialist die gespecialiseerd is in het verstrekken van advies en begeleiding met betrekking tot subsidies en overheidsfinanciering. Hun rol is gericht op het helpen van bedrijven, organisaties en individuen bij het identificeren, aanvragen en verkrijgen van subsidies en andere vormen van financiële ondersteuning van de overheid. Hier zijn enkele van de taken en verantwoordelijkheden van een subsidieadviseur:

  • Subsidie-identificatie: Subsidieadviseurs analyseren en onderzoeken verschillende subsidiemogelijkheden die beschikbaar zijn bij overheidsinstanties, stichtingen, programma's en andere bronnen. Ze helpen cliënten bij het identificeren van subsidies die relevant zijn voor hun specifieke behoeften, doelstellingen en sector.
  • Advies over subsidieregelingen: Subsidieadviseurs geven uitgebreid advies over de subsidieregelingen die van toepassing zijn op de specifieke situatie van hun cliënten. Ze leggen de voorwaarden en criteria van de subsidies uit, inclusief de vereisten voor de aanvraag, de documentatie en de te volgen procedures.
  • Aanvraagbegeleiding: Subsidieadviseurs begeleiden hun cliënten bij het opstellen en indienen van subsidieaanvragen. Ze helpen bij het verzamelen van de benodigde documentatie, het invullen van de aanvraagformulieren en het zorgen voor een correcte en tijdige indiening.
  • Projectplanning en budgettering: Subsidieadviseurs kunnen ondersteuning bieden bij het opstellen van projectplannen en budgetten die voldoen aan de eisen van de subsidieverstrekkende instanties. Ze helpen bij het identificeren van subsidiabele kosten, het opstellen van realistische begrotingen en het aanpassen van plannen aan de specifieke subsidieregelingen.
  • Ondersteuning bij beoordeling en compliance: Nadat een subsidie is toegekend, kunnen subsidieadviseurs hun cliënten begeleiden bij het voldoen aan de rapportageverplichtingen en andere compliance eisen van de subsidieverstrekker. Ze helpen bij het bijhouden van de voortgang van het gesubsidieerde project, het indienen van tussentijdse en eindrapportages en het voldoen aan eventuele controle- en auditvereisten.
  • Op de hoogte blijven van subsidiemogelijkheden: Subsidieadviseurs houden zich voortdurend op de hoogte van nieuwe subsidieregelingen, wijzigingen in bestaande regelingen en andere financiële ondersteuningsmogelijkheden. Ze blijven op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van subsidies en zorgen ervoor dat hun cliënten toegang hebben tot de meest actuele informatie.

Over het algemeen is de rol van een subsidieadviseur erop gericht om organisaties en individuen te helpen bij het benutten van subsidies en andere financiële ondersteuning om hun projecten te realiseren, innovatie te bevorderen, investeringen te stimuleren en de groei en ontwikkeling te ondersteunen.

Subsidie krijgen

Zoals eerder aangeven moet de term subsidie heel ruim gezien worden, omdat ondernemers, verenigingen en stichtingen om veel verschillende redenen in aanmerking kunnen komen voor subsidie. In veel gevallen heeft het verkrijgen van subsidie wel met duurzaamheid of innovatie te maken. Duurzaamheid en innovatie zijn beide ruime begrippen. Denk bijvoorbeeld aan een akkerbouwer, die duurzaam bezig is doordat hij bepaalde stukken land niet gebruikt zodat vogels kunnen broeden. Omdat de betreffende akkerbouwer in dat geval niet al het landbouwgrond kan gebruiken bestaat de mogelijkheid dat de akkerbouwer in aanmerking komt voor subsidie. Innovatie heeft vaak betrekking op bepaalde uitvindingen, waardoor arbeidsprocessen of andere soorten processen makkelijk, beter en/of milieuvriendelijker worden. Ook de overheid heeft regelmatig subsidiemogelijkheden voor ondernemers. De subsidiemogelijkheden voor een onderneming zijn meestal wel aan strikte voorwaarden verbonden. Daarnaast kan de regelgeving complex zijn.

Hoe krijg je subsidie

Hoe je precies in aanmerking kan komen voor subsidie kan verschillen per bedrijf of organisatie. Het belangrijkste is dat een bedrijf of particulier aan de subsidievoorwaarden voldoet, die per subsidie kunnen verschillen. Het aanvragen van een subsidie is in de meeste gevallen niet makkelijk en zal meer inhouden dan alleen het invullen van een formuliertje. Om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie verwacht de overheid of andere organisatie in de meeste gevallen op verschillende manieren duidelijkheid zoals wat gaat er precies gedaan worden met de subsidie, hoe is het gesteld met financiële gezondheid van de organisatie en hoe is deze gefinancierd en wat is de toekomstvisie van de onderneming. Wie zelf van plan is om een subsidie aan te vragen moet zich in ieder geval vroegtijdig laten voorlichten, omdat in de meeste gevallen subsidies alleen verstrekt worden wanneer een bepaald idee nog niet bestaat of nog niet uitgevoerd is. Wanneer je met een idee in een uitvoerend stadium bevindt, is het in de meeste gevallen niet meer mogelijk om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie. Ook het aanleveren van een accountantsverklaring is meestal verplicht bij het aanvragen van subsidie.

Duurzaamheidssubsidies

Duurzaamheidssubsidies zijn subsidies die gericht zijn op het stimuleren van duurzame initiatieven en projecten. Deze subsidies worden verstrekt door overheden, zowel op nationaal als regionaal niveau, om bedrijven, organisaties en individuen te ondersteunen bij het implementeren van duurzame praktijken en het verminderen van hun impact op het milieu. Hier zijn enkele voorbeelden van duurzaamheidssubsidies:

  • Energie-efficiëntie subsidies: Deze subsidies worden verstrekt om investeringen in energiebesparende maatregelen te stimuleren, zoals de installatie van energiezuinige apparatuur en systemen, en de implementatie van energiemanagementsystemen. Ze kunnen ook betrekking hebben op de ontwikkeling van energie-efficiënte producten en technologieën.
  • Subsidie zonnepanelen: Subsidies voor zonnepanelen zijn een vorm van financiële ondersteuning die bedoeld is om de installatie van zonne-energiesystemen te stimuleren.
  • Subsidie isolatie: Subsidies voor isolatie zijn gericht op het bevorderen van energie-efficiëntie en het verminderen van energieverlies in gebouwen. Deze subsidies worden verstrekt om huiseigenaren, bedrijven en organisaties te ondersteunen bij het isoleren van hun woningen of gebouwen.
  • Subsidie warmtepomp: Subsidies voor warmtepompen zijn bedoeld om de installatie van duurzame verwarmingssystemen te bevorderen. Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, de bodem of het grondwater, om warmte te produceren voor verwarming en warm water.
  • Milieuvriendelijke transport subsidies: Deze subsidies zijn bedoeld om de transitie naar milieuvriendelijk transport te bevorderen. Ze kunnen betrekking hebben op de aanschaf van elektrische voertuigen (EV's), de installatie van laadinfrastructuur, de ontwikkeling van openbaar vervoerssystemen en de promotie van fiets- en wandelinfrastructuur.
  • Circulaire economie subsidies: Deze subsidies stimuleren initiatieven die gericht zijn op het verminderen, hergebruiken, recyclen en herstellen van materialen en producten. Ze kunnen ondersteuning bieden voor circulaire bedrijfsmodellen, innovatieve recyclingtechnologieën en de ontwikkeling van duurzame producten en verpakkingen.
  • Duurzame landbouwsubsidies: Deze subsidies zijn gericht op het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, zoals biologische landbouw, agroforestry, het verminderen van pesticiden en het stimuleren van biodiversiteit op landbouwgronden. Ze kunnen ook betrekking hebben op de ontwikkeling van duurzame landbouwtechnologieën en infrastructuur.

Het exacte aanbod en de voorwaarden van duurzaamheidssubsidies kunnen variëren afhankelijk van het land, de regio en de specifieke subsidieverstrekkende instanties. Het is raadzaam om contact op te nemen met relevante overheidsorganisaties, zoals milieudiensten of economische ontwikkelingsagentschappen, om informatie te verkrijgen over beschikbare duurzaamheidssubsidies en de aanvraagprocedures.

Blunders bij aanvragen subsidie:

Opleidingen tot subsidieadviseur

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep subsidieadviseur. Er zijn natuurlijk wel voldoende andere opleidingen die zeer geschikt kunnen zijn, zoals de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie, de Hbo-opleiding Business Management, de Hbo-opleiding Commerciële Economie of de Hbo-opleiding Financial Services Management. Het beroep subsidieadviseur heeft alles met de financiële sector te maken, die veel verschillende opleidingen kent op verschillende niveaus. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen als subsidieadviseur, omdat het beroep subsidieadviseur daarvoor te algemeen is. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat een subsidieadviseur ook aangemerkt kan worden als jurist. Ook de financiële administratie op de juiste manier bijhouden is erg belangrijk als startende zzp'er. Dit kan eenvoudig gedaan worden met behulp van online boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een subsidieadviseur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een subsidieadviseur werkzaam zijn voor een gespecialiseerd subsidieadviesbureau, die voor verschillende ondernemers, verenigingen en stichtingen werkzaam zullen zijn. Daarnaast is het denkbaar dat een subsidieadviseur aangemerkt kan worden als ondernemer. Zoals eerder aangegeven kan een subsidieadviseur in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is dan ook denkbaar dat een subsidieadviseur aangemerkt kan worden als ambtenaar, die verantwoordelijk is voor het begeleiden van subsidieaanvragen. In sommige gevallen kan een subsidieadviseur ook aangemerkt worden als bedrijfsadviseur.

Competenties subsidieadviseur

Als subsidieadviseur is het belangrijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt van financiële producten, waaronder ook subsidieaanvragen vallen. Daarnaast heb je als subsidieadviseur een grote adviserende rol en zul je dus communicatief gezien sterk onderlegd moeten zijn. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Zoals eerder aangegeven speelt innovatie over het algemeen een belangrijke rol als we spreken van subsidies. Het is dus denkbaar dat een subsidieadviseur ook aangemerkt kan worden als innovatiemanager of manager duurzaamheid. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, wet- en regelgeving, energie, motivatie, adviseren, inspiratie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als subsidieadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als subsidieadviseur is over het algemeen redelijk te noemen. De meeste subsidieadviseurs hebben ook andere functies op financieel gebied en combineren de werkzaamheden dan ook vaak. Er zijn binnen Nederland wel speciale subsidiebedrijven, maar dit zijn er relatief gezien niet veel. De doorgroeimogelijkheden als subsidieadviseur moeten gezien worden in het verder specialiseren en het eventueel starten van je eigen subsidiebureau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris subsidieadviseur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een subsidieadviseur voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn deze niet van toepassing. Wat een subsidieadviseur precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit in de meeste gevallen afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten. Een subsidieadviseur kan een vergoeding krijgen op no cure, no pay basis, een percentage vragen of tegen een vaste vergoeding werken.

Eigen bedrijf starten als Subsidieadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Subsidieadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Subsidieadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Subsidieadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Subsidieadviseur.

Mijnzzp.nl