Bedrijfsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfsadviseur is een adviseur die binnen het bedrijfsleven, organisaties en overheden advieswerkzaamheden uitvoert met betrekking tot beleidsmatige en organisatorische vraagstukken. Een andere benaming voor bedrijfsadviseur kan ook zijn organisatieadviseur. De werkzaamheden die een bedrijfsadviseur precies uitvoert kunnen per opdracht of bedrijf verschillen, maar hebben over het algemeen te maken met advieswerkzaamheden en beleidsmatige vraagstukken. Een bedrijfsadviseur kan gespecialiseerd zijn in verschillende vakgebieden, of is een allround bedrijfsadviseur met veel specifieke kennis van het bedrijfsleven en organisatiestructuren. Het beroep bedrijfsadviseur is dan ook zeer breed te noemen en kan verschillende vakdisciplines betreffen. De werkzaamheden van een bedrijfsadviseur hebben wel altijd te maken met adviseren, verbeteren en mogelijke problemen die opgelost dienen te worden binnen een organisatie. Het beroep bedrijfsadviseur kan aangemerkt worden als een zwaar beroep, omdat een bedrijfsadviseur doorgaans alleen ingeschakeld wordt om bepaalde problemen op te lossen binnen organisaties. Over het algemeen zal een bedrijfsadviseur alleen ingeschakeld worden door grote organisaties en overheden, die problemen ondervinden binnen de organisatie. Deze zogenaamde problemen kunnen verschillend van aard zijn en hoeven niet alleen financiële problemen te betreffen. Denk bijvoorbeeld ook aan veranderingen binnen het personeelsbeleid, het krimpen of juist groeien van een organisatie, de toekomstvisie van een organisatie of aan een reorganisatie.

De werkzaamheden van een bedrijfsadviseur hebben te maken met beleidsmatige en organisatorische vraagstukken. Daarnaast kan een bedrijfsadviseur ingeschakeld worden voor verandermanagement. Een andere benaming voor een manager die verantwoordelijk is voor verandermanagement kan ook weer zijn change manager. Als een bedrijfsadviseur verantwoordelijk is voor het inzetten van veranderingen kan hij of zij ook aangemerkt worden als kwartiermaker. Het is in dat geval de bedrijfsadviseur die zal gaan onderzoeken en overleggen met andere organisaties en/of afdelingen hoe bepaalde veranderingen het beste doorgevoerd kunnen worden. Omdat een bedrijfsadviseur aangemerkt kan worden als bedrijfsspecialist kan een bedrijfsadviseur ook weer aangemerkt worden als bedrijvendokter.

Over het algemeen zal een bedrijfsadviseur werkzaam zijn voor een organisatieadviesbureau, dat in veel gevallen betrekking zal hebben op een management consulting bedrijf. Een organisatieadviesbureau is gespecialiseerd in management en bedrijfsvoering. De verschillende medewerkers binnen een organisatieadviesbureau noemt men organisatieadviseur of bedrijfsadviseur. Organisatieadviesbureaus zijn gespecialiseerd in het analyseren van bedrijfsstrategieën en in het bedenken van passende oplossingen, zodat bepaalde problemen opgelost kunnen worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bedrijfsadviseur het beste omschrijven als het vaststellen van mogelijke problemen, inclusief het aandragen van passende oplossingen. Een bedrijfsadviseur moet in veel gevallen gezien worden als manager, echter hoeft een bedrijfsadviseur niet altijd werkzaam te zijn als manager. Een bedrijfsadviseur moet wel over managementvaardigheden beschikken.

Begeleiden van grote ondernemers:

Bedrijfsadvies:

Opleidingen tot bedrijfsadviseur

Over het algemeen zal een bedrijfsadviseur hoog opgeleid zijn en moet deze over veel kennis en ervaring beschikken om dit beroep op een goede manier uit te kunnen voeren. Omdat een bedrijfsadviseur in verschillende branches werkzaam kan zijn bestaan er ook verschillende opleidingsmogelijkheden, zoals de Hbo-opleiding Communicatie, de Hbo-opleiding Commerciële Economie, de Hbo-opleiding Business Management, de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie en de Hbo-opleiding Financial Services Management. Daarnaast behoort de universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid tot te mogelijkheden.

Bedrijven waar een bedrijfsadviseur werkzaam kan zijn

Een bedrijfsadviseur is in veel gevallen werkzaam als consultant voor een organisatieadviesbureau. Als een bedrijfsadviseur werkzaam is als consultant voor een organisatieadviesbureau zal de bedrijfsadviseur zijn of haar werkzaamheden, die met beleidsmatige en/of organisatorische vraagstukken te maken hebben, voor verschillende bedrijven en overheden uitvoeren. Het is daarnaast niet ondenkbaar dat een bedrijfsadviseur werkzaam is als ondernemer.

Competenties bedrijfsadviseur

Als bedrijfsadviseur is het belangrijk dat je over een brede kennis beschikt van het bedrijfsleven en dus een allround vakman bent binnen je werkgebied. Als bedrijfsadviseur zal je communicatief gezien sterk in je schoenen moeten staan, omdat het overtuigen van andere mensen meestal niet heel makkelijk zal zijn. Daarnaast moet je over een goed analytisch vermogen beschikken, zodat je snel tot de kern van het probleem kunt doordringen en niet blijft hangen bij de bijzaken. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfsadviseur zal sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties, omdat de meeste bedrijven alleen op zoek zijn naar echte toppers die aantoonbare successen hebben geboekt. Wanneer jij als bedrijfsadviseur tot deze zogenaamde toppers behoort zal het verkrijgen van werk in loondienst of als zelfstandig ondernemer in de meeste gevallen geen enkel problemen zijn. Als bedrijfsadviseur heb je over het algemeen voldoende doorgroeimogelijkheden, omdat er steeds wel nieuwe uitdagingen te bedenken zijn die ook qua complexiteit ingewikkelder kunnen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bedrijfsadviseur, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn. Wanneer je werkt als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een bedrijfsadviseur in loondienst verdient over het algemeen een salaris tussen de 2500 en 7500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Om als bedrijfsadviseur in loondienst 7500 bruto te verdienen is het natuurlijk wel belangrijk dat je over veel ervaring en kennis beschikt. Een zelfstandig werkende bedrijfsadviseur kan doorgaans meer verdienen, maar dit is geheel afhankelijk van je eigen competenties en soort opdrachten die je binnen weet te halen.

Mijnzzp.nl