Change manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een change manager is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van veranderingen binnen een bedrijf of organisatie. Het beroep change manager komt steeds meer voor binnen bedrijven, en heeft dus alles met veranderingen te maken binnen bedrijven. Bedrijven moeten steeds vaker en sneller veranderingen verwerken of doorvoeren, waarbij ze er voor kunnen kiezen om een speciale change manager aan te stellen die dit proces zal moeten begeleiden. Welke werkzaamheden een change manager precies zal uitvoeren kan per bedrijf en organisatie verschillen, omdat veranderingen betrekking kunnen hebben op uiteenlopende zaken. Als change manager ben je in de meeste gevallen het aanspreekpunt voor de directie en andere leidinggevenden tijdens de verandering.

Change manager

De change manager is het aanspreekpunt voor mensen binnen het bedrijf, en zorgt er voor dat de verschillende afdelingen binnen een bedrijf goed samenwerken om alles soepel te laten lopen. Om het veranderproces soepel te laten lopen moet de change manager duidelijke doelstellingen uitzetten, en deze ook doorzetten.

De change manager zal ook regelmatig overleggen met de directie, om de voortgang van bepaalde veranderingen te bespreken. De change manager heeft doorgaans de zelfde verantwoordelijkheden als een normale manager, maar is in dit geval gericht op veranderingen binnen een organisatie.

Taken van een change manager zijn:

  • De change manager fungeert als aanspreekpunt
  • De change manager organiseert vergaderingen voor betrokkenen
  • De change manager stuurt andere medewerkers aan
  • De change manager waakt over de voortgang van het proces
  • De change manager zet veranderingsprocessen in
  • De change manager zorgt er voor dat de verandering goed doorgevoerd wordt

How To Manage Change:

Opleidingen tot change manager

De functie change manager is een aanvulling op een reguliere managersopleiding, zoals de Hbo-opleiding Business Management van vier jaar. De meeste managers die de specialisatie changemanagement onder de knie willen krijgen zullen dan ook een extra opleiding of cursus changemanagement volgen van ongeveer zeven maanden. Tijdens de opleiding changemanagement leer je onder andere een diagnose maken van de verandermogelijkheden binnen een bepaalde afdeling of organisaties, het doordacht aanpakken van verandertrajecten, het adviseren over het verandertraject en zal je diverse veranderingsstrategieën leren kennen als manager, die je in de praktijk kunt doorvoeren. Er zijn dus veel opleidingsmogelijkheden die tot de functie manager kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld ook aan een Hbo-opleiding Commerciële Economie of de Hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Bedrijven waar een change manager werkzaam kan zijn

Als change manager werk je doorgaans voor de grotere bedrijven die te maken hebben met veranderingen in hun bestaande organisatie. Een change manager kan natuurlijk ook een ander soort manager zijn binnen de organisatie of werkzaam zijn als freelancer.

Competenties change manager

Als change manager is je belangrijkste competentie: kennis van veranderingsstrategieën en methodes om deze door te kunnen voeren. Om dit te kunnen bereiken zal je goed moeten kunnen analyseren, zodat een veranderproces inzichtelijk zal worden voor je en je een diagnose weet te stellen. Maar natuurlijk zal je net als een normale manager communicatief sterk onderlegd moeten zijn om dit te kunnen bereiken. Het resultaatgericht kunnen werken is ook een belangrijke competentie als change manager. Het resultaatgericht werken vereist een goed analytisch vermogen, zodat je bijzaken weet te scheiden van de hoofdzaken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als change manager

Voor de functie change manager zijn niet veel vacatures te vinden. In veel gevallen zullen de managerstaken uitgevoerd worden door bestaande managers binnen een organisatie. Wel zijn er managers te vinden die zich volledig gespecialiseerd hebben op changemanagement, en zich wellicht als freelancer zullen verhuren aan bedrijven of organisaties. Er zijn geen specifieke doorgroeimogelijkheden voor de functie change manager. Wel is het denkbaar dat iemand met veel ervaring en bewezen diensten wellicht grotere en complexe opdrachten verkrijgen kan. Maar natuurlijk kan ook het werken als freelancer gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris change manager

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor een change manager, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn. Wel is het zo dat een change manager minimaal Hbo opgeleid zal zijn en de arbeidsvoorwaarden van de grotere bedrijven doorgaans prima geregeld zullen zijn. Als zelfstandig ondernemer of freelancer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een change manager zal in loondienst doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Een hoger salaris is voor dit beroep zeker denkbaar, maar alleen bij de echt moeilijke en complexe opdrachten.

Mijnzzp.nl