Chief financial officer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Chief financial officer (CFO) is de Engelse benaming voor een financieel directeur binnen bedrijven, organisaties en instellingen. Een chief financial officer maakt onderdeel uit van het dagelijkse bestuur en is de op één na hoogste functie binnen het bedrijf, organisatie of instelling. In de meeste gevallen is een chief financial officer feitelijk een zeer ervaren accountant, boekhouder of controller echter hoeft dit niet het geval te zijn. Welke werkzaamheden een chief financial officer precies uitvoert kan per bedrijf verschillen, echter hebben de werkzaamheden wel te maken met financiën. Denk hierbij aan risicobeheersing, aan het vastleggen van financiële gegevens en aan het maken van planningen met betrekking tot financiën. Als chief financial officer maak je onderdeel uit van het dagelijkse bestuur en ben je onder andere verantwoordelijk voor de beslissingen die genomen worden. De benaming chief financial officer kan binnen de praktijk op verschillende manieren voorkomen zoals de benaming financieel directeur of de benaming financieel bestuurder. Over het algemeen zal de term chief financial officer alleen gebruikt worden als het om grote bedrijven, organisaties of instellingen gaat. De functie en de titel chief financial officer is net zo als de functie en titel chief executive officer (CEO) over het algemeen alleen voorbehouden aan grote bedrijven, organisaties en instellingen die internationaal opereren. Als het om kleinere bedrijven, organisaties en instellingen gaat spreekt men eerder van een financieel directeur of een financieel manager. De taken van een chief financial officer zijn divers en kunnen wellicht het beste omschreven worden als vertrouwenstaken, scheidsrechterstaken en als ondersteunende managementtaken met de nadruk op financiën. Een chief financial officer is na de chief executive officer de hoogste bestuurder binnen het bedrijf, organisatie of instelling en heeft dan ook grote verantwoordelijkheden.

De verantwoordelijkheden als chief financial officer (CFO) zijn sterk gericht op het ondersteunen van de chief executive officer (CEO). Denk hierbij aan het waken over gestelde doelstellingen, het volgen van de gestelde strategie, het tijdig waarschuwen van de chief executive officer (CEO) als zaken mis gaan en aan het informeren van de chief executive officer (CEO) over belangrijke onderwerpen. De werkzaamheden als chief financial officer (CFO) hebben dan ook niet alleen met financiën te maken, omdat een chief financial officer (CFO) ook onderdeel uitmaakt van het dagelijks bestuur als bedrijfsmanager. Daarnaast maakt de chief financial officer in de meeste gevallen onderdeel uit van de raad van bestuur. Zoals eerder omschreven is de chief financial officer de hoogst verantwoordelijke met betrekking tot de financiën.

Dit houdt in dat de chief financial officer alle financieel managers binnen de organisatie zal aansturen en zal controleren. Omdat organisaties die gebruikmaken van een chief financial officer over het algemeen internationaal opereren, zijn de belangen meestal groot. Dit houdt in dat je als chief financial officer ook regelmatig te maken hebt met verschillende toezichthouders. Ook is het de chief financial officer, die alle mogelijke aandeelhouders tijdig en volledig zal informeren over de bedrijfsprestaties. Net zo als de CEO heeft de chief financial officer te maken met grote verantwoordelijkheden, omdat het meestal om grote belangen gaat.

CFO betekenis

CFO staat voor Chief Financial Officer, wat in het Nederlands 'financieel directeur' betekent. De CFO is een senior executive in een organisatie die verantwoordelijk is voor het financiële management en de financiële strategie van het bedrijf. De functie van een CFO omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden, waaronder het beheer van de financiële planning, rapportage en analyse, risicobeheer, kapitaalbeheer, budgettering, investeringsbeslissingen en het waarborgen van de financiële integriteit van de organisatie.

Wat doet een chief financial officer (CFO):

  • Het aansturen van andere financiële medewerkers.
  • Het adviseren en bijstaan van de chief executive officer (CEO).
  • Het analyseren van cijfers.
  • Het analyseren van data.
  • Het inschatten van risico's met betrekking tot financiën.
  • Het onderhandelen en netwerken met personen.
  • Het opstellen van financieel beleid en verslagen.
  • Het overleggen en adviseren met andere bestuursleden.
  • Het waken over de financiën.
  • Het waken over gestelde doelstellingen.

Beroep chief financial officer:

Functie chief financial officer:

Opleidingen tot Chief financial officer

Er bestaan verschillende geschikte opleidingen wanneer het aankomt op de functie chief financial officer, zoals de Master studie Business Administraion en de studie Finance, Management Control en Strategy. Wanneer we niet spreken van een chief financial officer maar van een financieel directeur bestaan er ook minder zware opleidingen die aangemerkt kunnen worden als geschikte opleidingen, zoals de hbo-opleiding Accountancy of de hbo-opleiding Bedrijfseconomie. Over het algemeen is het zo dat een chief financial officer minimaal over een universitaire studie zal beschikken, omdat de functie chief financial officer aangemerkt kan worden als zware functie. Een hbo-opleiding zal dus in de meeste gevallen niet genoeg zijn om te kunnen werken als chief financial officer. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten, dan is het opzetten van een eigen boekhouding nodig. Dit kan gedaan worden met behulp van boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een Chief financial officer werkzaam kan zijn

Een chief financial officer is werkzaam voor grotere bedrijven, organisaties en instellingen die meestal internationaal opereren. Binnen kleinere bedrijven, instellingen en organisaties spreekt men eerder van een financieel directeur of van een financieel manager. In de praktijk kan dit inhouden dat een financieel directeur of financieel manager feitelijk een goed opgeleide en ervaren boekhouder, accountant of controller is. Als chief financial officer ben je dus werkzaam voor grote bedrijven en andere soorten organisaties. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, scheepsbouwers en aan grote middenstanders.

Competenties Chief financial officer

De belangrijkste competentie van een chief financial officer is dat de chief financial officer een finance professional is met ruime werkervaring. Daarnaast moet je aangemerkt kunnen worden als wiskundige, bedrijfseconoom en als econometrist. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als chief financial officer niet ontbreken. Dit is het geval, omdat je met veel verschillende mensen en organisaties te maken krijgt. Vanzelfsprekend moet een chief financial officer ook over uitstekende managementvaardigheden beschikken en kennis hebben van organisatiestructuren. Algemeen belangrijke woorden voor een chief financial officer zijn samenwerken, leiderschap, inzicht, overtuigingskracht, passie, waakzaamheid, controleren, inspiratie, oplossingsgerichtheid, lef en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Chief financial officer

Het arbeidsmarktperspectief als chief financial officer is over het algemeen zeer beperkt en alleen voorbehouden aan vaklieden die beschikken over de juiste opleidingen of studies en die beschikken over de juiste werkervaring en kennis. Het beroep chief financial officer zal zeker niet toegankelijk zijn voor iedereen, omdat het een functie betreft waarbij de juiste competenties een belangrijke rol spelen. De doorgroeimogelijkheden als chief financial officer moeten gezien worden in het verkrijgen van nog meer verantwoordelijkheden, zoals de functie Chief executive officer (CEO).

Arbeidsvoorwaarden en salaris Chief financial officer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat je als chief financial officer werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en instelling met verschillende cao's. Een chief financial officer zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 5000 en 11.000 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Read this information on Chief Financial Officer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Chief Financial Officer auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Director financiero en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Chief financial officer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Chief financial officer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl