Controller

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een controller is meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die voornamelijk te maken hebben met financiën en economie, zoals financiële onderzoeken of rapportages, balansen, begrotingen, jaarrekeningen en andere economische vraagstukken waarmee een organisatie te maken kan krijgen, zoals mogelijke bedrijfsinvesteringen. Welke taken en verantwoordelijkheden een controller precies heeft kan per bedrijf of instelling verschillen omdat het vakgebied van een controller vrij breed te noemen is. Zo kan de controller alleen verantwoordelijk zijn voor de planning van organisaties of is de controller juist alleen verantwoordelijk voor financiële onderzoeken of rapportages en verder niks te maken hebben met planning. Ook kan een controller een ondersteunende rol hebben bij verschillende afdelingen, zoals de IT-afdeling. Een controller wordt vaak gezien als een financieel economisch expert die de directie en het management ondersteunt. Hoe deze dat precies doet kan per bedrijf verschillen.

Als controller ben je een financieel specialist die bedrijven of andere organisaties op diverse gebieden kan ondersteun, die te maken hebben met financiële bedrijfseconomische onderwerpen en vraagstukken. Een controller ziet toe op de efficiëntie en effectiviteit van processen die in binnen een bedrijf actief zijn. De controller bekijkt ook of alle aspecten die van invloed kunnen zijn voldoende afgewogen worden en interpreteert deze gegevens, zodat bekeken kan worden of de resultaten voldoen aan de verwachtingen van het bedrijf. Om als controller te kunnen werken zal de controller moeten beschikken over een goed financieel inzicht. Daarnaast speelt communicatie meestal een belangrijke rol als controller, omdat je met verschillende afdelingen, managers en de directie te maken kan krijgen, afhankelijk van waar je precies werkzaam bent.

Waarom is een controller belangrijk

Controllers zijn belangrijk omdat goede controllers problemen kunnen voorkomen. In vroeger dagen was een controller meestal alleen verantwoordelijk voor het implementeren van de omzetcijfers. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten controllers, zoals risk controllers, project controllers, business controllers en de bekende financieel controllers. Deze controllers zijn meestal verantwoordelijk voor bepaalde control werkzaamheden die voornamelijk te maken hebben met risicobeheersing. Een controller kan dan ook gezien worden als een interne beveiliger, die waakt over mogelijke risico's die het bedrijf schade kunnen toebrengen.

Beroep controller:

Opleidingen tot controller

Wie wil gaan werken als controller kan het beste de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie volgen. Tegenwoordig speelt de IT een belangrijke rol binnen het beroep controller. Tijdens de Hbo-opleiding is er veel aandacht voor bedrijfsvoering. Het afstemmen van bedrijfsonderdelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Maar ook het kunnen bepalen van de toekomstvisie is zeker iets wat je als controller geleerd zal worden.

Bedrijven waar een controller werkzaam kan zijn

Als controller kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn. Maar het zijn doorgaans wel de grotere bedrijven of instellingen die een controller aanstellen. Bij kleinere bedrijven komt het beroep zover wij weten niet voor.

Competenties controller

Als controller zal je uiteenlopende competenties moeten bezitten omdat het beroep breed te noemen is. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat het modelleren van bedrijfsprocessen en het kunnen analyseren hiervan geen probleem mogen zijn voor je. Omdat je veel zal overleggen c.q. samenwerken moeten je communicatieve vaardigheden uitstekend zijn. Maar ook je kennis van de IT-sector is uitermate belangrijk als controller. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je financiële kennis bezit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als controller

Het verkrijgen van werk als controller zal met de juiste opleidingendoorgaans geen probleem zijn. Er zijn voldoende bedrijven die regelmatig een functie vrij hebben voor het beroep controller. De doorgroeimogelijkheden als controller moeten gezien worden als het verkrijgen van een belangrijke opdracht binnen de organisatie of een managementfunctie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris controller

Er zijn specifieke arbeidsvoorwaarden voor dit beroep aan te geven omdat je voor verschillende bedrijven en instellingen werkzaam kan zijn. Een controller in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand afhankelijk van opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel enorm verschillen per organisatie en specifieke verantwoordelijkheden als controller.

Mijnzzp.nl