Bedrijfseconoom

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfseconoom houdt zich bezig met economie en economische vraagstukken die bedrijven aangaan of andere organisaties. Als bedrijfseconoom kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven, overheden en instellingen werkzaam zijn zoals gemeentes, scholen, overheden en kan je uiteraard werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven. Binnen het bedrijfsleven hebben de werkzaamheden als bedrijfseconoom meestal betrekking op het verwerven en analyseren van economische gegevens. Wat en welke economische gegevens er precies geanalyseerd worden is weer afhankelijk van het soort bedrijf waar de bedrijfseconoom werkzaam voor is. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bedrijfseconoom omschrijven als het bestuderen van handel en bedrijfsprocessen, wat betrekking kan hebben op goederen of diensten. Daarnaast speelt de bedrijfseconoom een belangrijke rol bij het adviseren van de managers of directie.

Een belangrijk onderdeel van het vak is het in de gaten houden van de winstmarge en hoe deze vergroot kan worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bekeken wordt hoe en waarom mensen geld uitgeven. Een bedrijfseconoom moet dan ook wiskundig onderlegd zijn. De onderzoeksgegevens worden op een wetenschappelijke manier verwerkt en geïnterpreteerd.

De bedrijfseconoom past zijn wiskundige, economische en juridische kennis toe om betere resultaten te verkrijgen. Alle diensten of goederenstromen in een bedrijf worden bestudeerd en bekennen door de bedrijfseconoom. De bedrijfseconoom kan ook bekijken of investeringen zinvol zijn en hoe deze het best toegepast kunnen worden.

De bedrijfseconoom helpt een bedrijf met het inzichtelijk maken van processen binnen een organisatie en op basis daarvan advies geven. Zo kan de econoom onderzoeken hoe bepaalde goederenstromen lopen binnen een bedrijf, en hier advies over uitbrengen. Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld naar voren komen dat via een andere route of op een andere manier de goederen goedkoper vervoerd kunnen worden door het bedrijf. Maar ook als een bedrijf nieuwe producten of diensten wil gaan aanbieden is het vaak de bedrijfseconoom die onderzoekt hoe dit het beste gedaan kan worden, en wat de verwachtingen zullen zijn.

Film over een bedrijfseconoom:

Opleidingen tot bedrijfseconoom

Wie als bedrijfseconoom wenst te gaan werken kan het beste een Hbo-opleiding bedrijfseconomie volgen. De Hbo-opleiding bedrijfseconomie duurt over het algemeen vier jaar en leert je de financieel economische bedrijfsvoering van ondernemingen beheersen. Met de opleiding bedrijfseconomie kan je na je studie verschillende kanten op. Als bedrijfseconoom ben je niet bezig met resultaten achteraf van een bedrijf maar juist met de resultaten van de toekomst. De opleiding bedrijfseconomie is ook in deeltijd te volgen.

Bedrijven waar een bedrijfseconoom werkzaam kan zijn

Als bedrijfseconoom ben je doorgaans werkzaam voor de grotere bedrijven, overheden of instellingen die in verschillende branches kunnen vallen. Als bedrijfseconoom kan je dus voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn. Met een afgeronde opleiding bedrijfseconomie kan je natuurlijk veel meer kanten op.

Competenties bedrijfseconoom

Als bedrijfseconoom zal je uiteenlopende competenties moeten bezitten omdat het beroep breed te noemen is. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat het modelleren van bedrijfsprocessen en het kunnen analyseren hiervan geen probleem mogen zijn voor je. Omdat je veel zal overleggen c.q. samenwerken moeten je communicatieve vaardigheden uitstekend zijn. Maar ook je kennis van de IT-sector zijn uitermate belangrijk als bedrijfseconoom. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat financiële kennis en inzicht bezit als bedrijfseconoom.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfseconoom

Met een afgeronde opleiding tot bedrijfseconoom zal het doorgaans geen enkel probleem hoeven te zijn om werk te vinden. Bedrijven zitten over het algemeen te springen om goed opgeleide economen die verstand van zaken hebben. De doorgroeimogelijkheden als bedrijfseconoom moeten gezien worden als het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Wel kan het zijn dat je hiervoor nog extra managementcursussen moet volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfseconoom

Als bedrijfseconoom kan je voor verschillende bedrijven, instellingen of overheden werkzaam zijn met verschillende arbeidsvoorwaarden. Een bedrijfseconoom zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Het salaris van een bedrijfseconoom kan ook stukken hoger uitvallen dan eerder aangegeven wanneer het om een bedrijfseconoom gaat met veel specifieke kennis en ervaring. Ook kan het salaris per organisatie nogal verschillen.

Mijnzzp.nl