Beleggingsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beleggingsadviseur is een specialist op beleggingsgebied. De beleggingsadviseur geeft zijn klanten dan ook advies hoe zij het best hun geld kunnen beleggen. De adviseur helpt de klant met het kiezen van een product waarin deze zich het best voelt passen. Niet iedere klant wil evenveel risico nemen en hier houdt de beleggingsadviseur rekening mee. Ook kan de looptijd, bepaalde garanties of risico's een doorslaggevende factor zijn voor de klant. Er zijn veel mensen die een klein of groot vermogen tot hun beschikking hebben en dit tegen een lage rente op de bank hebben staan. Wanneer iemand meer rendement op zijn eigen vermogen wenst te behalen zal deze op een of andere manier moeten gaan beleggen.

Om een goed rendement te behalen is er behoorlijk wat kennis nodig omdat er veel producten te vinden zijn waar goede rendementen beloofd worden. Helaas onderschatten mensen nogal eens de risico's die beleggen met zich mee brengen en kijken ze eerder naar het hoge rendement. Het is dan ook verstandig om met een beleggingsadviseur te gaan praten en eventuele wensen uit te leggen zodat de adviseur kan helpen om een verstandige beslissing te nemen.

De laatste jaren zijn er veel mensen geweest die te veel risico's genomen hebben met hun geld en van een koude kermis thuis zijn gekomen. Zelfs mensen die al hun geld kwijt zijn geraakt is geen uitzondering. Het is belangrijk om te weten dat rendement en risico hand in hand gaan. Een rendement van 12 procent per jaar is nooit zonder risico.

Het maken van een juiste keuze om ergens in te gaan beleggen is vaak niet makkelijk. Ook is de afweging voor iedereen anders, omdat iedereen andere eisen stelt aan een belegging. Zo kan het zijn dat iemand alleen rendement wil op eigen vermogen en er voor de rest niks mee te maken wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld het beleggen in aandelen zijn, of het beleggen in zeeschepen. In het laatste geval krijgt men vaak ieder kwartaal de rente op zijn rekening en aan het einde van de looptijd zijn geld terug op de rekening. Bij aandelen kan men uitstappen wanneer men dit wenst.

Beleggen in vastgoed

Er zijn ook genoeg mensen te vinden die zelf de keus maken om ergens in te gaan beleggen, omdat ze de gevaren inzien en verstand hebben van een bepaalde branche. Zo zijn er erg veel mensen te vinden die investeren in vastgoed. Ook in het beleggen in vastgoed zijn er veilige en minder veilige keuzes te maken. Hoe meer rendement men wil, hoe hoger het risico dan ook vaak is. Het kiezen van een belegging is vaak afhankelijk van de persoon en zijn vermogen. Niet iedereen kan en wil de zelfde risico's nemen. Zo kan projectontwikkeling veel geld opleveren maar zijn de risico's ook vaak erg groot.

De laatste jaren is wel gebleken dat als er door iemand een belegging wordt aangeboden met 12 procent rente of meer, dit eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Iets minder opbrengst is natuurlijk jammer maar het slaapt wellicht wel een stuk lekkerder.

Zo is een studentenwoning vaak relatief veilig om in te beleggen, maar de rendementen op eigen vermogen zijn dan ook niet super hoog. Ook is het beheer van een studentenwoning vaak intensief tegenover de opbrengsten en zijn er regelmatig mutaties. Toch is het beleggen hierin meestal wel interessant, omdat de studenten de hypotheek betalen en wanneer men de woning gaat verkopen de prijzen wellicht gestegen zijn.

Wanneer iemand meer vermogen heeft en grotere risico's wenst te nemen zal men ook kijken naar ander soort vastgoed, zoals kantoren of winkels. Dit soort beleggingen leveren vaak meer rendement op maar zijn ook risicovoller. Wanneer een huurder niet meer kan betalen moet men dit natuurlijk wel kunnen opvangen. Het verhuren van een kantoor of winkel kost doorgaans veel tijd. Deze leegstand moet de verhuurder wel kunnen opvangen. Dit is ook de reden dat de makelaar en verhuurder diverse garanties eisen van de huurder, zoals een bankgarantie van drie maanden en wellicht omzetcijfers.

Beleggen kunst

Ook het beleggen in andere waardevolle spullen kan interessant zijn, zoals in oude schilderijen of in antiek zilverwerk. Maar ook bij het beleggen in kunst zijn vaak nadelen verbonden, zoals de opslag van de kunst en de verzekering daarvan. Wie waardevolle spullen in huis heeft staan moet deze verzekeren tegen diefstal of brand. Om deze te kunnen verzekeren zullen er vaak taxatierapporten gemaakt moeten worden, en zal de verzekering vaak veel eisen stellen ten aanzien van de beveiliging van de kunst of antieke voorwerpen.

Beleggen in edelmetalen

Ook op andere manieren kan er belegd worden, zoals in goud, zilver of in kunst. Ook hier is de keus van iemand heel persoonlijk en zijn de afwegingen voor iedereen anders. Zo is het hebben van edelmetalen ook niet geheel zorgeloos, omdat de prijs nogal kan fluctueren en edelmetalen ook op een goede manier opgeslagen en verzekerd moeten worden.

Wat iemand als een goede belegging ziet is erg persoonlijk, en is voor iedereen anders. Zo wil de ene persoon alleen maar aandelen bezitten en de ander juist alleen vastgoed. Een voordeel van aandelen kan zijn dat deze snel verkocht kunnen worden. De vastgoedbezitter kan juist beleggen in vastgoed omdat dit niet kan verdampen, zoals dit bij aandelen wel het geval is. Het nadeel van vastgoed is juist weer dat dit vaak niet snel te verkopen is. Wie liever op de beurs belegt moet daarin tegen veel verstand hebben van het beleggen op de beurs, en tegen de spanning kunnen van beurskoerswisselingen.

Film over een beleggingsadviseur:

Opleidingen tot beleggingsadviseur

Wie als beleggingsadviseur wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die verschillend van aard en niveau kunnen zijn, zoals de Hbo-opleiding Financial Services Management of de Hbo-opleiding bedrijfseconomie. Daarnaast kennen wij onder andere nog het Amsterdam Institute of Finance en het Nederlands Instituut voor het bank en verzekerings- en Effectenbedrijf. Welke opleiding het beste past is natuurlijk verschillend per persoon en toekomstige werkgever. Om het vertrouwen in de effectenbranche c.q. beleggingswereld te vergroten kennen wij in Nederland ook het Dutch Securities Institute (DSI). Het beroep beleggingsadviseur heeft raakvlakken met de beroepen beleggingsspecialist vastgoed, kredietanalist en kredietadviseur.

Bedrijven waar een beleggingsadviseur werkzaam kan zijn

Als beleggingsadviseur kan je natuurlijk voor verschillende organisaties en instellingen werkzaam zijn zoals banken, pensioenfondsen, verzekeringsbedrijven, beleggingsmaatschappijen en beursbedrijven. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn als beleggingsadviseur.

Competenties beleggingsadviseur

De competenties als beleggingsadviseur kunnen verschillen per specialisatie, maar het is natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van je vakgebied. Zo is het beleggen in vastgoed heel wat anders dan het beleggen op de beurs. Over het algemeen moet je als beleggingsadviseur wiskundig en economisch inzicht hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je integer bent en risico's durft te nemen. Communicatieve vaardigheden spelen een grote rol, omdat je afhankelijk van je werk veel met klanten te maken zal krijgen die je zal adviseren. Maar ook het blijven leren en volgen van de laatste trends en mogelijkheden is natuurlijk uitermate belangrijk als beleggingsadviseur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beleggingsadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als beleggingsadviseur is binnen Nederland groot te noemen. Het verkrijgen van werk als beleggingsadviseur met de juiste opleidingen zal dan ook doorgaans geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, zoals de functie fondsmanager of afdelingsmanager. Maar de doorgroeimogelijkheden zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf natuurlijk ook gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beleggingsadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende soorten bedrijven of instellingen werkzaam kunt zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Als beleggingsadviseur zal je doorgaans onder de hogere salarisschalen vallen, en kan je naast een vast salaris ook een bonusvergoeding krijgen wanneer bepaalde doelstellingen behaald zijn. Over het algemeen zal een beleggingsadviseur in loondienst een salaris verdienen tussen de 2000 en 5500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Wel kan het salaris erg verschillen per organisatie en mogelijke bonusstructuren binnen de organisatie.

Mijnzzp.nl