Bijrijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Bijrijder is een algemene benaming voor mensen die meerijden met een chauffeur om te helpen met bepaalde werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunnen chauffeurswerkzaamheden inhouden of andere werkzaamheden die verder niet met het voertuig te maken hebben. Het beroep bijrijder hoeft dan ook geen betrekking te hebben op goederenvervoer, omdat ook andere bedrijven gebruik kunnen maken van bijrijders. Een bijrijder kan dus verschillende functies uitvoeren, echter komt het beroep bijrijder oorspronkelijk wel uit de transportsector. Het was de bijrijder die de vrachtwagenchauffeur kon aflossen als de vrachtwagenchauffeur aan zijn werkuren was gekomen. Om te voorkomen dat een vrachtwagen stil kwam te staan kon de bijrijder verder rijden met de vrachtwagen. Door het meenemen van een bijrijder konden beroepschauffeurs elkaar afwisselen en zo sneller op hun eindbestemming geraken, omdat er geen pauzes gehouden hoefden te worden. Tegenwoordig maakt de transportwereld bijna geen gebruik meer van bijrijders, omdat het rijden van een vrachtwagen met twee chauffeurs te kostbaar is geworden. Daarnaast is het zo dat beroepschauffeurs geen echte rust ervaren door het steeds afwisselen van rijders. Het beroep bijrijder moet heel algemeen gezien worden, omdat iedereen bijrijder kan zijn. Zoals eerder omschreven hoeft het beroep bijrijder geen betrekking te hebben op beroepschauffeurs.

De functie bijrijder komt binnen de beroepsgoederenvervoer nog wel voor wanneer het gaat om een leerling vrachtwagenchauffeur die de kneepjes van het vak nog moet leren. Daarnaast zijn er andere vormen van goederenvervoer denkbaar die gebruik maken van bijrijders, zoals binnenlandse transporteurs die bijvoorbeeld veel pakjes moeten bezorgen of zware goederen moeten lossen. Wanneer de bijrijder alleen binnen Nederland werkzaam is hoeft deze over het algemeen geen vrachtwagenrijbewijs of ander rijbewijs te bezitten, omdat de chauffeurs over het algemeen binnen de rijtijdenwet klaar zullen zijn met hun werkzaamheden en er dus geen tweede chauffeur nodig is.

Het beroep bijrijder komt dus oorspronkelijk voort vanuit de transportwereld, die vroeger veel gebruik maakte van bijrijders, omdat de vrachtwagens met goederen dan sneller op hun eindbestemming waren en de transporteur de vrachtwagen sneller kon inzetten voor een volgende landing. Tegenwoordig is het in de meeste gevallen te duur geworden om een vrachtwagen met twee chauffeurs te laten rijden en komt dit dan ook bijna niet meer voor. De functie bijrijder bestaat nog wel binnen de transportwereld maar in de meeste gevallen zal het dan gaan om leerling vrachtwagenchauffeurs die een korte stage lopen of als onderdeel van hun beroepsopleiding mee moeten rijden met een ervaren beroepschauffeur.

Tegenwoordig is een bijrijder meestal verantwoordelijk voor andere zaken zoals het helpen lossen van een vrachtwagen of busje. Denk bijvoorbeeld aan verhuisbedrijven of aan meubelbedrijven die zware goederen moeten verhuizen of afleveren voor een klant. In de meeste gevallen is het voor dit soort chauffeurs niet te doen om deze goederen alleen te lossen of te verhuizen.

Een dag meerijden met een vrachtwagenchauffeur:

Opleidingen tot bijrijder

Er bestaan geen echte opleidingen binnen Nederland als bijrijder, maar natuurlijk kan een bijrijder wel een andere opleiding volgen zoals de chauffeursopleiding. Daarnaast kan een bijrijder ook een interne opleiding volgen bij een bedrijf en is de functie bijrijder gecombineerd met andere werkzaamheden binnen het bedrijf. De functie bijrijder hoeft dan ook geen ongeschoold werk te betreffen maar dit kan natuurlijk wel het geval zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bijrijder werkzaam kan zijn

Een bijrijder is meestal werkzaam binnen de transportsector zoals wanneer het gaat om een leerling vrachtwagenchauffeur of een verhuizer. Daarnaast maken ook meubelwinkels gebruik van bijrijders of bijvoorbeeld elektronicabedrijven.

Competenties bijrijder

De competenties als bijrijder kunnen verschillen per branche en zijn dus niet zomaar eenduidig aan te geven. Wel is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en klantgericht bent. Wanneer je als bijrijder in een leertraject zit is het natuurlijk belangrijk om goed te luisteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijrijder

Het arbeidsmarktperspectief als bijrijder is binnen Nederland niet heel groot en de meeste bedrijven hebben alleen ongeschoolde bijrijders in dienst, die meestal simpele taken uitvoeren zoals het verhuizen van meubels of het lossen van andere zware goederen. De doorgroeimogelijkheden als bijrijder moeten gezien worden in het behalen van het vrachtwagenrijbewijs of autorijbewijs, zodat je zelfstandig als volwaardig chauffeur de weg op kunt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bijrijder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bijrijder omdat je voor verschillende soorten werkgevers actief kunt zijn in verschillende branches. Daarnaast kan het zijn dat je als bijrijder met een opleiding bezig bent en wellicht nog geen salaris ontvangt. Wat een bijrijder precies zal verdienen is ook niet zomaar aan te geven omdat de functie op verschillende manieren voorkomt. Wanneer het om ongeschoolde arbeid gaat als bijrijder zal je in de meeste gevallen het minimumloon verdienen.

Mijnzzp.nl