Bijrijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bijrijder
Bedrijven die gebruikmaken van bijrijders
Wat doen bijrijders
Werken als bijrijder
Een goede conditie is belangrijk als bijrijder
Taken als bijrijder:
Meerijden met een vrachtwagenchauffeur:
Opleidingen tot bijrijder
Bedrijven waar een bijrijder werkzaam kan zijn
Competenties bijrijder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijrijder
Arbeidsvoorwaarden en salaris bijrijder
Eigen bedrijf starten als Bijrijder
Boekhoudprogramma vergelijken Bijrijder

Beroep bijrijder

Een bijrijder is een medewerker die verantwoordelijk is voor ondersteunende werkzaamheden. In de meeste gevallen heeft dit betrekking op het helpen laden en lossen van goederen. Het beroep bijrijder is oorspronkelijk ontstaan vanuit de transportsector. Door het meenemen van een bijrijder konden vrachtwagenchauffeurs elkaar afwisselen en zo sneller op hun bestemming komen, omdat er geen pauzes nodig waren. Tegenwoordig maakt de transportsector geen gebruik meer van bijrijders, omdat dit te kostbaar is. Daarnaast is het zo dat vrachtwagenchauffeurs geen echte rust ervaren door het steeds afwisselen van rijder. Tegenwoordig heeft het beroep bijrijder in bijna alle gevallen betrekking op medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor ondersteunende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs, die meubels of witgoed bezorgen. Dit soort voorwerpen is in veel gevallen te zwaar om alleen te bezorgen. In dit soort gevallen kan er dus gebruikgemaakt worden van een bijrijder. Daarnaast kan een bijrijder verantwoordelijk zijn voor het helpen opbouwen van meubels of voor het helpen monteren van televisies. Een andere taak van een bijrijder is het helpen navigeren bij lastige verkeershandelingen. Denk bijvoorbeeld aan het achterruit rijden of aan het inparkeren dat niet altijd even makkelijk is. Als een chauffeur goederen moet afleveren binnen een druk centrum kan een bijrijder ook verantwoordelijk zijn voor het houden van toezicht op de lading. Tegenwoordig zijn de meeste bijrijders werkzaam binnen de detailhandel en niet werkzaam binnen de logistiek. Vanzelfsprekend kan de functie bijrijder in lang niet alle gevallen aangemerkt worden als fulltime functie. Het meerijden met chauffeurs zal in lang niet alle gevallen nodig zijn. De meeste bijrijders moeten zelf ook beschikken over het rijbewijs. Daarnaast is het denkbaar dat een bijrijder inzetbaar is voor andere werkzaamheden.

Bedrijven die gebruikmaken van bijrijders

Een bijrijder was oorspronkelijk dus een vrachtwagenchauffeur, die samen met een andere vrachtwagenchauffeur onderweg was. Tegenwoordig zijn vrachtwagenchauffeur niet meer werkzaam als bijrijder. Een bijrijder moet tegenwoordig aangemerkt worden als logistiek medewerker, die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan laders of magazijnmedewerkers, die ook werkzaam zijn als bijrijder. Het is niet zo dat een bijrijder alleen werkzaam kan zijn binnen de transportsector. De meeste bijrijders zijn juist werkzaam binnen de detailhandel. Denk hierbij aan webshops die witgoed en consumentenelektronica verkopen, of aan interieurwinkels. Ook verhuizers maken veel gebruik van bijrijders. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het helpen verhuizen. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het belangrijk zijn dat een bijrijder beschikt over technische kennis. Dit is vooral van toepassing als je verantwoordelijk bent voor het installeren van meubels of installaties. In veel gevallen zal de functie bijrijder inhouden dat je de hele dag onderweg bent met een collega voor het uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden.

Wat doen bijrijders

Als bijrijder ben je in de meeste gevallen ook verantwoordelijk voor het netjes schoonhouden van de bestelwagen en voor het inladen van alle bestellingen die afgeleverd moeten worden. Ook het controleren van alle producten op volledigheid behoort tot de werkzaamheden van een bijrijder. Zoals eerder omschreven is het zo dat de meeste bijrijders zelf ook over het rijbewijs beschikken. Dit is vooral handig in het geval dat de collega ziek of moe geworden is. Het is niet zo dat de functie bijrijder zomaar aangemerkt kan worden als ongeschoolde arbeid. Dit is geheel afhankelijk van de soort werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan bijrijders die verantwoordelijk zijn voor het monteren van veranda's. In dat geval is er geen sprake van ongeschoolde arbeid.

Werken als bijrijder

Werken als bijrijder houdt in dat je als assistent meereist met een chauffeur tijdens het uitvoeren van leveringen of transporttaken. Je ondersteunt de chauffeur bij het laden en lossen van goederen, zorgt ervoor dat de vracht veilig en efficiënt wordt geladen en vastgezet, en assisteert bij het navigeren en volgen van de route. Je bent verantwoordelijk voor het controleren van de vracht op eventuele schade of afwijkingen en zorgt ervoor dat de juiste documentatie en administratie worden bijgehouden. Naast het fysieke aspect van het werk, zoals het tillen en verplaatsen van goederen, speel je ook een belangrijke rol in het klantcontact. Als bijrijder ben je vaak het aanspreekpunt voor klanten bij het afleveren van goederen. Je zorgt voor een vriendelijke en professionele service, handelt eventuele vragen of klachten van klanten af en zorgt ervoor dat de klanttevredenheid hoog blijft.

Een goede conditie is belangrijk als bijrijder

Het werken als bijrijder vereist een goede fysieke conditie, omdat het werk vaak fysiek veeleisend kan zijn. Je moet in staat zijn om zware voorwerpen te tillen en veilig te verplaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met de chauffeur en dat je een verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je moet nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken, omdat de veiligheid van de vracht en het naleven van verkeersregels belangrijk zijn. De werktijden als bijrijder kunnen variëren, afhankelijk van het soort transportwerk en het bedrijf waarvoor je werkt. Dit kan betekenen dat je soms vroeg in de ochtend of in de avonduren moet werken, en mogelijk ook in het weekend.

Taken als bijrijder:

  • Het helpen tillen van goederen.
  • Het helpen installeren van goederen.
  • Het eventueel rijden met de bezorgwagen.
  • Het houden van toezicht op de lading.
  • Het geven van aanwijzingen aan de chauffeur.
  • Het afhandelen van administratieve handelingen.

Meerijden met een vrachtwagenchauffeur:

Opleidingen tot bijrijder

Het beroep bijrijder is niet specifiek genoeg om een passende opleiding te kunnen benoemen. De meest gerichte opleiding tot bijrijder is de Mbo-opleiding logistiek medewerker, echter kan ook een geheel andere opleiding van toepassing zijn. Daarnaast is het zo dat een bijrijder in lang niet alle gevallen over een specifieke opleiding hoeft te beschikken. Wel verwachten de meeste werkgevers dat je beschikt over het rijbewijs B of C. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp bijrijder is het ook belangrijk om de boekhouding bij te houden. Voor kleine ondernemers zijn er verschillende goedkope boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een bijrijder werkzaam kan zijn

Een bijrijder is meestal werkzaam voor een expediteur of internetondernemer. In dat geval ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een middenstander of webshophouder. Daarnaast is het denkbaar dat een bijrijder werkzaam is via een uitzendorganisatie. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer bedrijven te bedenken, die gebruikmaken van bijrijders.

Competenties bijrijder

De belangrijkste competentie van een bijrijder is de persoonlijke veiligheid. Dit heeft vooral betrekking op het op de juiste manier tillen van voorwerpen. Daarnaast zul je over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je te maken hebt met collega's, klanten en leidinggevenden. Algemeen belangrijke woorden zijn klantgericht, energie, motivatie, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, inzicht, plannen, organiseren en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bijrijder

Het arbeidsmarktperspectief van een bijrijder is niet zomaar aan te geven, omdat de functie daarvoor niet specifiek genoeg is. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat je beschikt over de juiste opleidingen. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle bijrijders zomaar aangemerkt kunnen worden als ongeschoolde arbeiders omdat dit niet het geval hoeft te zijn. Een vacature bijrijder gezocht is overigens wel steeds vaker te vinden. Er zijn geen voorbeelden te geven van mogelijke doorgroeimogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden moeten in de meeste gevallen gezien worden in het volgen van een passende opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bijrijder

Er zijn geen voorbeelden te geven van arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. Een bijrijder zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1600 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, werkzaamheden, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen sommige branches komt het voor dat bijrijders een uurvergoeding ontvangen.

Eigen bedrijf starten als Bijrijder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bijrijder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bijrijder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bijrijder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bijrijder.

Mijnzzp.nl