Rijinstructeur C

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep rijinstructeur C
Werken als vrachtwagen rijinstructeur
Vrachtwagenrijbewijs halen
Wat leer je tijdens de rijopleiding vrachtwagen:
Film: het vrachtwagenrijbewijs:
Beroepsfilm vrachtwagenchauffeur:
Opleidingen tot rijinstructeur vrachtwagen
Bedrijven waar een rijinstructeur vrachtwagen werkzaam kan zijn
Competenties rijinstructeur vrachtwagen
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur vrachtwagen
Arbeidsvoorwaarden en salaris rijinstructeur vrachtwagen
Eigen bedrijf starten als Rijinstructeur C
Boekhoudprogramma vergelijken Rijinstructeur C

Beroep rijinstructeur C

Een rijinstructeur vrachtwagen geeft praktijklessen aan leerlingen die het vrachtwagenrijbewijs willen behalen. Het vrachtwagenrijbewijs is verplicht als het een motorrijtuig betreft waarvan de toegestane massa meer dan 3500 kilo bedraagt. Omdat vrachtwagenchauffeurs te maken hebben met zware voertuigen moet je een verklaring van geschiktheid overleggen. Dit heeft betrekking op een medische verklaring waaruit blijkt dat je geschikt bent om een zwaar motorrijtuig te kunnen besturen. Om het vrachtwagenrijbewijs te kunnen behalen is het verplicht dat je beschikt over het autorijbewijs. De meeste mensen die het vrachtwagenrijbewijs behalen zijn leerlingen, die later in het beroepsgoederenvervoer werkzaam willen zijn. Het is de rijinstructeur vrachtwagen, die de praktijklessen geeft aan leerlingen. Het besturen van een vrachtwagen is heel iets anders dan het besturen van een auto, omdat er diverse handelingen zijn die gecompliceerder zijn dan in een auto. Denk hierbij vooral aan het schakelen en aan het uitvoeren van bijzondere verrichtingen. Tijdens de rijopleiding is er niet alleen aandacht voor het rijden met de vrachtwagen. Denk bijvoorbeeld ook aan het laden, lossen en aan verschillende technische aspecten die belangrijk zijn. Daarnaast heeft een vrachtwagenchauffeur te maken met wet- en regelgeving. Ondanks dat de meeste moderne vrachtwagens uitgerust zijn met een automatische versnellingsbak leren leerlingen nog steeds om met de hand te schakelen. Het is denkbaar dat een rijinstructeur vrachtwagen ook theorielessen zal geven aan leerlingen. Alle beroepschauffeurs moeten naast het vrachtwagenrijbewijs beschikken over het CCV-B diploma. Het behalen van het CCV-B diploma moet niet onderschat worden. Beroepschauffeurs die beschikken over het CCV-B diploma krijgen de vermelding code-95 op hun rijbewijs. Als rijinstructeur vrachtwagen zal je ook te maken hebben met beroepschauffeurs, die het rijbewijs voor de trailer of aanhanger willen behalen.

Werken als vrachtwagen rijinstructeur

Een rijinstructeur vrachtwagen heeft dus te maken met leerlingen, die in de meeste gevallen beroepschauffeur willen worden. Het aanleren van alle vaardigheden als vrachtwagenchauffeur is tegenwoordig niet makkelijk meer. Als beroepschauffeur zal je naast het vrachtwagenrijbewijs het CCV-B diploma moeten behalen om beroepsmatig werkzaam te mogen zijn. In de meeste gevallen zal een rijinstructeur vrachtwagen ook werkzaam zijn als docent chauffeursdiploma. Daarnaast heeft een rijinstructeur vrachtwagen te maken met beroepsvervoerders, die op herhaling moeten voor het CCV-B. Andere werkzaamheden van een rijinstructeur vrachtwagen zijn het geven van rijopleidingen voor de aanhanger/trailer en het lesgeven aan mensen die voor het C1 rijbewijs gaan. Bestuurders die voor het C1 rijbewijs gaan zijn meestal geen beroepschauffeurs. Denk hierbij vooral aan mensen die met een zware camper willen rijden. Als rijinstructeur vrachtwagen heb je in alle gevallen te maken met bestuurders die al over het autorijbewijs beschikken. Met andere woorden heeft een rijinstructeur vrachtwagen te maken met ervaren bestuurders.

Vrachtwagenrijbewijs halen

De meeste leerlingen die voor het vrachtwagenrijbewijs gaan volgen via het leerlingwezen een beroepsopleiding en halen tijdens hun opleiding het vrachtwagenrijbewijs. Omdat het in de meeste gevallen om een vakopleiding gaat, is er niet alleen aandacht voor het rijden met een vrachtwagen. Denk ook aan vrachtwagentechniek, belading, veiligheid en aan administratieve handelingen. Administratieve handelingen spelen een belangrijke rol als beroepschauffeur. Denk hierbij aan het kunnen overleggen van exportdocumenten en andere documenten aan de douane. Ook leren leerlingen andere belangrijke zaken, zoals hoe te handelen bij een pechgeval. Een beroepschauffeur is geen monteur, echter is het wel belangrijk dat een beroepschauffeur beschikt over de nodige technische kennis. Het behalen van het vrachtwagenrijbewijs is tegenwoordig niet goedkoop meer. Wie overweegt om het vrachtwagenrijbewijs te behalen kan ook kiezen voor een opleiding met baangarantie. In dat geval worden de meeste kosten vergoed, echter zul je dan wel verplicht worden om voor een aantal jaar voor een expediteur werkzaam te zijn. Vanzelfsprekend moeten leerlingen die voor het vrachtwagenrijbewijs gaan ook een rijexamen afleggen.

Wat leer je tijdens de rijopleiding vrachtwagen:

  • Het uitvoeren van rijklaar controle.
  • Het professioneel en zuinig rijgedrag.
  • Het beheersen van het voertuig en veilig rijden.
  • Het uitvoeren van bijzondere verrichtingen.
  • Hoe te handelen bij een noodsituatie.

Film: het vrachtwagenrijbewijs:

Beroepsfilm vrachtwagenchauffeur:

Opleidingen tot rijinstructeur vrachtwagen

Wie een carrière ambieert als rijinstructeur vrachtwagen zal een opleiding moeten volgen. Het is verplicht dat je als beschikt over het instructeursbewijs om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Ook moet je beschikken over het vrachtwagenrijbewijs. De opleiding tot rijinstructeur vrachtwagen zal ongeveer vier tot zeven maanden in beslag nemen en bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een rijproef, wetten en regels, verkeersveiligheid, mobiliteit en milieu. Ook zal er een stageperiode zijn, waarin je minimaal twintig uur les zal geven aan leerlingen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een rijinstructeur vrachtwagen werkzaam kan zijn

Een rijinstructeur vrachtwagen zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een verkeersschool of als ondernemer binnen een eigen verkeersschool. Daarnaast kan een rijinstructeur vrachtwagen werkzaam zijn voor defensie. Het beroep rijinstructeur vrachtwagen komt wel minder vaak voor als zelfstandig ondernemer. Dit heeft vooral te maken met de hoge kosten van een les vrachtwagen.

Competenties rijinstructeur vrachtwagen

De belangrijkste competentie van een rijinstructeur vrachtwagen is dat beschikt over de juiste papieren, omdat je anders geen les mag geven. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over didactische vaardigheden. Als instructeur is het belangrijk om op de juiste manier kennis en vaardigheden over te brengen. Een andere belangrijke competentie is het kunnen coachen van leerlingen. Vanzelfsprekend zal een rijinstructeur vrachtwagen ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, controleren, herhaling, geduld, motiveren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur vrachtwagen

Het arbeidsmarktperspectief van een rijinstructeur vrachtwagen is goed te noemen. Onder de rijinstructeurs voor de vrachtwagen is er minder sprake van grote concurrentie, zoals bij de auto het geval is. De doorgroeimogelijkheden van een rijinstructeur vrachtwagen kunnen gezien worden in het lesgeven aan leerlingen, die het busrijbewijs willen behalen. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rijinstructeur vrachtwagen

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat er geen cao is voor rijinstructeurs. Daarnaast is het zo dat de meeste rijinstructeurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een rijinstructeur in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Rijinstructeur C

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Rijinstructeur C, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Rijinstructeur C

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rijinstructeur C bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Rijinstructeur C.

Mijnzzp.nl