Camper monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een camper monteur is gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van campers. Daarnaast is een camper monteur verantwoordelijk voor het installeren van installaties zoals zonnepanelen, verwarmingsinstallaties, satellietantennes, navigatiesystemen, luifels en fietsendragers. Bij campers bestaat er een belangrijk onderscheid tussen het voertuig en het leefgedeelte. Het is daarom belangrijk dat een camper monteur aangemerkt kan worden als allround monteur en installateur. Andere werkzaamheden van een camper monteur kunnen zijn het inkopen en verkopen van campers of het verhuur klaar maken van campers. Een camper wordt door de meeste mensen gebruikt om op vakantie te gaan en heeft veel overeenkomsten met de caravan. Het grote verschil is dat de camper geen apart trekkend voertuig nodig heeft. Campers komen in alle maten voor en kunnen enorm verschillen in luxe en prijs. De meeste campers mogen bestuurd worden met het rijbewijs B, maar er zijn ook campers waarvoor het rijbewijs C of C1 nodig is. Campers zijn steeds populairder aan het worden en komen steeds meer voor. Een groot nadeel van campers is dat campers relatief kostbaar zijn in vergelijking tot de caravan. Omdat campers complexe voertuigen zijn is het belangrijk om onderhoudswerkzaamheden uit te laten voeren door gespecialiseerde camper monteurs. Het zijn de camper monteurs die beschikken over alle technische kennis, zodat campers op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Campers zijn bijvoorbeeld voorzien van een gasinstallatie voor het koken. Het werken aan dit soort installaties moet uitgevoerd worden door gespecialiseerde monteurs. Als camper monteur zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn als allround monteur. Dit houdt in dat een camper monteur ook werkzaam kan zijn als automonteur. Vanzelfsprekend bestaan er als camper monteur ook verschillende specialisaties. Het inbouwen van elektronica betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het technische onderhouden van campers.

Een camper monteur is dus in de meeste gevallen werkzaam binnen verschillende vakgebieden. Over het algemeen zal een camper monteur aangemerkt kunnen worden als automonteur, installateur en eventueel als elektrotechnicus. Het is denkbaar dat een camperbedrijf gebruikmaakt van gespecialiseerde inbouwspecialisten als het elektronica betreft. Welke werkzaamheden een camper monteur precies uitvoert kan dus verschillen per camper monteur, omdat bijvoorbeeld het repareren van schade andere werkzaamheden betreft dan het installeren of onderhouden van technische installaties. Campers hebben net zo als andere voertuigen regelmatig onderhoud nodig. Het onderhoud van campers gaat verder dan het uitvoeren van gebruikelijk onderhoud, omdat campers voorzien is van diverse technische installaties, die ook gekeurd moeten worden, zoals de gasinstallatie. Als een camper monteur verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden is de benaming verkoopadviseur van toepassing.

Camper kopen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende campers te koop van klein tot groot. De campers van tegenwoordig zijn luxe afgewerkt en voorzien van verschillende hulpmiddelen, zoals automatische versnellingsbakken, cruise control, achteruitkijkcamera's, verwarmingssystemen, navigatiesystemen en entertainmentsystemen. Wie overweegt om een camper te kopen zal eerst de keuze moeten maken welke type camper aangekocht wordt. Er bestaan verschillende campers, zoals de buscampers, alkoof campers, integraal campers en half integraal campers. Welke camper voor iemand het meeste geschikt is zal volledig afhankelijk zijn van de eigen wensen en het budget. Wie zelf nog nooit een camper gehad heeft en overweegt er een te kopen kan het beste eerst een camper huren om praktijkervaring op te doen.

Bij tweedehands campers is het in alle gevallen raadzaam om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Tijdens de aankoopkeuring zullen eventuele gebreken naar voren komen. Denk hierbij aan mogelijke vochtproblemen, eerder reparaties of aan andere gebreken, die niet zomaar op het oog zichtbaar zijn. Er zijn veel camper handelaren actief, die niet allemaal aangesloten zijn bij een branchevereniging. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om een camper te laten keuren. Oude campers kennen ook steeds meer beperkingen als het aankomt op milieu-zones. Dit is een belangrijk punt bij het aanschaffen van een camper.

Camperrijbewijs C1

Een camper met een maximaal gewicht van 3.500 kilo inclusief laadvermogen mag bestuurd worden met het rijbewijs B. Voor een camper met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo moet men over het rijbewijs C1 beschikken. Het C1 rijbewijs is in het leven geroepen speciaal voor dit soort gevallen, zoals de camper. Bij campers tot een maximaal gewicht van 3.500 kilo inclusief laadvermogen is het belangrijk om op het gewicht te letten. Ga bijvoorbeeld niet met een volle watertank rijden, omdat dit samen met andere spullen en een volle tank brandstof de camper als snel te zwaar maakt. Het rijden met een te zware camper kan in sommige landen forse boetes opleveren, die niet onderschat moeten worden. Ook kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk doen bij een aanrijding als er sprake is van overgewicht.

Voordelen van een camper zijn:

  • Een camper geeft een gevoel van luxe en vrijheid.
  • Je bent niet strikt afhankelijk van een camping.
  • Je hebt altijd warm water.
  • Je hebt direct stroom zowel 12 volt als 220 volt.
  • Je rijdt zonder aanhanger.
  • Je hebt je eigen toilet bij je.
  • Je kan op meer plaatsen overnachten.
  • Met een camper ben je mobiel.
  • Met een camper kan je snel van vakantiebestemming veranderen.

Onderhoudsbeurt camper:

Opleidingen tot camper monteur

Het is niet zomaar aan te geven welke opleiding een camper monteur moet volgen, omdat een camper monteur verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Een camper monteur kan bijvoorbeeld ook een carrosseriebouwer of interieurbouwer zijn. In alle gevallen moet er wel sprake zijn van een allround monteur en technicus. De meeste campingbedrijven maken gebruik van verschillende vaklieden. In sommige gevallen kan een camper monteur ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval ben je voor alle voorkomende werkzaamheden verantwoordelijk. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een camper monteur werkzaam kan zijn

Een camper monteur is meestal werkzaam voor een camper dealer of onderhoudsbedrijf. Daarnaast kan een camper monteur werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen camperbedrijf. Er zijn redelijk veel camper monteurs, die werkzaam zijn als ondernemer. Dit zijn over het algemeen camper monteurs die beschikken over veel praktijkervaring. In sommige gevallen kan een camper monteur ook aangemerkt worden als handelaar.

Competenties camper monteur

De belangrijkste competentie van een camper monteur is vakinhoudelijke kennis van campers. Campers zijn aan te merken als complexe voertuigen, die alleen op een goede manier onderhouden kunnen worden door de juiste vaklieden, die beschikken over de juiste opleidingen. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een camper monteur over het algemeen veel te maken heeft met verschillende klanten. Als een camper monteur verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden zul je ook moeten beschikken over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, bijscholing, secuur, inspecteren, controleren, adviseren, plannen en organiseren. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook kunnen netwerken en onderhandelen, en kennis hebben van marketing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camper monteur

Het arbeidsmarktperspectief van een camper monteur is goed te noemen. Er zijn binnen Nederland veel bedrijven actief op het gebied van campers en caravans, die regelmatig op zoek zijn naar goede vakmensen. Daarnaast kan een camper monteur voor andere bedrijven werkzaam zijn. Met andere woorden zal een camper monteur niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een camper monteur zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en inzet. Het is denkbaar dat een camper monteur kan doorgroeien tot bedrijfsleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camper monteur

Een camper monteur zal in de meeste gevallen onder de cao motorvoertuig vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een camper monteur zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Camper monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Camper monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl